Ξεκινώντας την ενασχόληση με το Τρίαθλο

Συντάκτης : Λίνα Ψούνη, Αθλητική Ψυχολόγος -MSc

Πολλά άτομα μπορεί να γυμνάζονται κάνοντας ποδήλατο, τρέξιμο ή κολύμπι χωρίς να έχουν ποτέ σκεφτεί τη συμμετοχή σε ένα αγώνα. Άλλοι μπορεί να ανήκουν στην κατηγορία αυτών που θέλουν να ξεκινήσουν να γυμνάζονται αλλά όταν δεν έχουν κίνητρα χάνουν το ενδιαφέρον τους. Και για τις δύο αυτές περιπτώσεις η συμμετοχή σε ένα αγώνα τριάθλου μπορεί να αποτελέσει το κίνητρο για συστηματική άθληση και να τονώσει το ενδιαφέρον για τη γυμναστική. Το τρίαθλο είναι άθλημα το οποίο δεν έχει όριο ηλικίας και ο καθένας μπορεί να ξεκινήσει οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του.

Αρχικά για να ξεκινήσουμε την προπόνηση θα πρέπει να το πάρουμε την σημαντική απόφαση. Η θεωρία αλλαγής σταδίων, υποστηρίζει ότι τα άτομα δεν περνούν από τη μία συμπεριφορά στην άλλη αυτόματα, αλλά υπάρχουν διάφορα μεταβατικά στάδια. Τα στάδια της αλλαγής είναι τα εξής:
1.    Αδιαφορία, δεν υπάρχει καμία σκέψη και πρόθεση για την αλλαγή της συμπεριφοράς συνήθως για τους επόμενους έξι μήνες.
2.    Σκέψη , όταν τα άτομα σκέφτονται σοβαρά να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους, στο στάδιο αυτό μπορεί να παραμείνουν και δύο χρόνια λέγοντας ότι κάποια στιγμή θα αλλάξουν συμπεριφορά, χωρίς όμως να το κάνουν.
3.     Προετοιμασία, όταν υπάρχει ένα τυπικό σχέδιο δράσης, έχουν κάνει κάποιες προσπάθειες στο παρελθόν αλλά χωρίς κάποια από αυτές να είναι συστηματική.
4.     Διατήρηση, τα άτομα βρίσκονται σε μια περίοδο συνεχών αλλαγών με στόχο την μόνιμη αλλαγή της συμπεριφοράς.
5.     Λήξη ή τερματισμός, είναι η περίοδος εξάλειψης της πιθανότητας για υποτροπή της συμπεριφοράς, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η συμπεριφορά είναι μόνιμη.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω στάδια, και προσδιορίζοντας που βρισκόμαστε, μπορούμε να θέσουμε τους στόχους μας. Αν βρισκόμαστε στο στάδιο της αδιαφορίας, θα πρέπει να σκεφτούμε να συνδυάσουμε την έναρξη της προπόνησης με τη συμμετοχή σε ένα αγώνα τριάθλου. Συνήθως η συμμετοχή σε ένα αγώνα φαίνεται παράλογη σε άτομα που δεν γνωρίζουν ότι και οι αρχάριοι μπορούν να λάβουν μέρος. Η παρακολούθηση κάποιου αγώνα στον οποίο συμμετέχουν αρχάριοι αλλά και η συζήτηση με κάποιους που έχουν ήδη κάνει το πρώτο βήμα, είναι πολύ βοηθητική και θα συντελέσει στο να περιοριστεί ο χρόνος παραμονής σε αυτό το στάδιο.

Στο δεύτερο στάδιο της σκέψης, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη πρακτικά στοιχεία για τη συμμετοχή μας στον αγώνα, αλλά για για τις προπονήσεις. Ουσιαστικά σε αυτό το στάδιο πραγματοποιούνται τα παζαρέματα με τον εαυτό μας για το κατά πόσο είμαστε ικανοί και πόσο πραγματικά θέλουμε να τροποποιήσουμε μια συμπεριφορά. Θα πρέπει να πείσουμε τον εαυτό μας ότι μπορούμε να λάβουμε μέρος σε ένα αγώνα καθώς δεν είμαστε οι μόνοι που θα προσπαθήσουμε κάτι τέτοιο. Θα πρέπει να σταματήσουμε να βλέπουμε τον αγώνα σαν κάτι ακατόρθωτο και να τον βλέπουμε σαν κάτι εφικτό. Ο στόχος που θα θέσουμε θα είναι να τερματίσουμε τον αγώνα, χωρίς να επιδιώκουμε κάτι παραπάνω. Επίσης θα πρέπει να ορίσουμε συγκεκριμένους προπονητικούς στόχους, οι οποίοι θα διευκρινίζουν την προσπάθεια που θα χρειαστεί.

Στο στάδιο της προετοιμασίας, κάποιοι μπορεί να έχουν κάνει αντίστοιχες προσπάθειες στο παρελθόν οι οποίες έχουν αποβεί άκαρπες. Θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στο σχεδιασμό των προπονήσεων αλλά και στον καθορισμό τω στόχων και των προσδοκιών μας σχετικά με την άσκηση. Οι περισσότεροι εγκαταλείπουν την προσπάθεια αλλαγής κάποιας συμπεριφοράς, γιατί δεν την είχαν σχεδιάσει σωστά ή γιατί φόρτωναν περισσότερα στον εαυτό τους από αυτά που είναι ικανοί να ανταπεξέλθουν. Είναι προτιμότερο να ξεκινάμε με μικρά και αποτελεσματικά βήματα από το να τα δίνουμε όλα με σύντομη χρονική διάρκεια.

Στο στάδιο της διατήρησης, πολύ σημαντική είναι η επιβράβευση που δίνουμε στον εαυτό μας. Για να γίνει μόνιμη η συμμετοχή μας στην προπόνηση, θα πρέπει να έχουμε θετική ανατροφοδότηση από αυτό που κάνουμε. Αν όταν τελειώνουμε την προπόνηση αισθανόμαστε μόνο την κούραση και δεν είμαστε ευχαριστημένοι από τον εαυτό μας,  το πιο πιθανό είναι να μην επαναλάβουμε την προσπάθεια για πολλές φορές ακόμα. Θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε την άσκηση σαν κάτι ευχάριστο, κάτι που μας αναζωογονεί. Επίσης κάθε φορά που ασκούμαστε καλό θα είναι να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας για την προσπάθεια και να μην επιτρέπουμε να εκφράζονται αισθήματα ανικανοποίητου, τα οποία συνήθως οδηγούν στην εγκατάλειψη της συμπεριφοράς.

Τέλος για να ορίσουμε ότι βρισκόμαστε στο στάδιο του τερματισμού, η άσκηση και η προπόνηση θα πρέπει να μας έχει γίνει συνήθεια. Η συμμετοχή σε αγώνες αυξάνει το ενδιαφέρον για προπονήσεις. Επίσης σε αυτό το στάδιο μπορούν να καθοριστούν στόχοι βελτίωσης ατομικής επίδοσης οι οποίοι παρακινούν τον αθλητή αλλά είναι προτιμότερο να μην καθοριστούν σε προηγούμενα στάδια για να μην υπάρχει απογοήτευση αντί για παρακίνηση.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)