Μυική Ενδυνάμωση και Τρίαθλο

Συντάκτης :Γεωργία Δασκαλάκη, Απόφοιτος ΤΕΕΦΑ & Τριαθλήτρια

 

Εισαγωγή

Η προπόνηση  για την αύξηση της μυϊκής δύναμης αποτελεί βασικό εργαλείο τόσο για την προετοιμασία  των αθλητών όσο και για τον ασκούμενο άνθρωπο που στοχεύει στη βελτίωση της ευεξίας και της ευρωστίας του.

Δεδομένου ότι το τρίαθλο είναι ένα άθλημα που τα κύρια χαρακτηριστικά τόσο στην προπόνηση όσο και κατά την διάρκεια του αγώνα είναι η μυϊκή αντοχή, μυική ισορροπία αλλά και η δύναμη, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για τους αρχάριους αθλητές όσο και για τους «επαγγελματίες»/ elite  τριαθλητές να συμπεριλαμβάνουν στην προπόνησή τους άσκηση με προοδευτική αντίσταση η οποία συμβάλει στην βελτίωση αυτών των παραπάνω παραγόντων.

 

Οφέλη από την άσκηση με αντιστάσεις (ελεύθερα βάρη και μηχανήματα)

Με την χρήση της προπόνησης  με τις αντιστάσεις ο αθλητής/ αθλήτρια θα δημιουργήσει μύες και αρθρώσεις που θα λειτουργούν σαν απορροφητές κραδασμών, θα βελτιώσει την  ισορροπία του , σταθερότητα του και  τον συντονισμό. Θα ισχυροποιήσει το ανοσοποιητικό του σύστημα, την σωματική του σύσταση και τον βασικό του μεταβολισμό  του. Επιπλέον θα  ισχυροποιήσει τους τένοντες και τους συνδέσμους του. Τέλος η μυϊκή ενδυνάμωση είναι ένας τρόπος να βοηθήσει κάθε αθλητή να προετοιμαστεί σωματικά και ψυχικά βοηθώντας τον  να νιώσει καλύτερα και  να προετοιμάσει το σώμα  για ανταγωνισμό.

 

Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα προπόνησης με αντιστάσεις

Η προπόνηση αντίστασης ενός τριαθλητή θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα κύκλο ασκήσεων που να περικλείει ασκήσεις για τις βασικές μυϊκές ομάδες του ανθρώπινου σώματος : κάμψεις-εκτάσεις ποδιών, squat, κάμψεις-εκτάσεις χεριών, έλξεις-κωπηλατικές ασκήσεις για  την πλάτη, εκτάσεις-προτάσεις για ώμους, κοιλιακοί-ραχιαίοι κ.λπ.

Η επιβάρυνση οι επαναλήψεις και τα διαλείμματα μεταξύ των ασκήσεων είναι συνάρτηση του επιπέδου του κάθε αθλητή της αγωνιστικής φάσης στην οποία βρίσκεται.

 

Γιατί δεν κάνουν βάρη οι τριαθλητές

Συνήθως οι Τριαθλητές, που είναι αθλητές που σπάνια χάνουν προπονήσεις, δεν κάνουν προπόνηση με αντιστάσεις/ βάρη για ένα από τους παρακάτω λόγους :

  • Φοβούνται ότι θα τους προσθέσει όγκο.
  • Φοβούνται ότι θα χάσουν ταχύτητα, ευελιξία.
  • Δεν γνωρίζουν τί κιλά πρέπει να συκώνουν, τί ποσοστό της μέγιστης δυναμής τους να αποτελούν αυτά, πόσες επαναλήψεις να κάνουν, τί διάλειμα μεταξύ των σετ κ.λπ.
  • Δεν το θεωρούν απαραίτητο.
  • Δεν έχουν χρόνο λόγω των προπονήσεών τους στην κολύμβηση,ποδηλασία και το τρέξιμο.

 

Ειδικά οφέλη για τους Τριαθλητές

Οι Τριάθλητές οφείλουν να κάνουν βάρη εκτός από τα παραπάνω αναφερθέντα και για τα παρακάτω :

  • Με τα βάρη αποφεύγουν τραυματισμούς
  • Με τα βάρη, τα οποία πρέπει να χρησιμοποιούν ανάλογα με την περίοδο στην οποία βρίσκονται, γίνονται καλύτεροι και στα τρία αθλήματα. Υπάρχουν σημαντικές έρευνες, π.χ. σε ποδηλάτες οι οποίοι κατάφεραν να αυξήσουν σημαντικά όχι μόνο την μέγιστη ισχύ τους αλλά και την ισχύ στο αναερόβιο κατώφλι.
  • Με τα βάρη αποσβένουν μυικές ανισορροπίες π.χ. μεταξύ δεξιάς και αριστερής πλευράς ή «ανταγωνιστών» μυών π.χ. δικέφαλου και τετρακεφάλου. Σε όλα τα εργομετρικά τεστ στα οποία συμμετέχουν Τριαθλητές/-τριες αυτές οι ανισσοροπίες είναι ορατές.

 

Ειδικά οφέλη για τους Τριαθλητές/ -τριες Ολυμπιακής Απόστασης

Για τους Τριαθλητές/ -τριες που συμμετέχουν σε αγώνες χωρίς drafting είναι σαφές ότι δεν μπορεί να απουσιάζει η εκγύμναση με αντιστάσεις από τον εβδομαδιαίο κύκλο προπόνησής τους. Αρκετοί αθλητές και προπονητές χαρακτηρίζουν αυτούς τους αγώνες ως «αγώνες παραγωγής ισχύος» και γι’ αυτό χρησιμοποιούν τόσο κολυμβητικό εργόμετρο (βλ. Vasa swim trainer) όσο και “βαττόμετρο (τόσο στο στατικό όσο και στο ποδήλατο δρόμου). Είναι απόλυτα σαφές ότι η σωστή χρήση της προπόνησης με αντιστάσεις κατά την διάρκεια του χρόνου μπορεί να δώσει το κάτι παραπάνω στην ετήσια αύξηση της παραγόμενης ισχύος στο αναερόβιο κατώφλι για τον κάθε αθλητή.

Στις μορφές δίχως drafting το παραπάνω ισχύει απλά είναι σαφές ότι καθώς έχουμε διαφορετική προπόνηση και κυρίως συχνότητα προπονήσεων (π.χ. υπάρχουν τριαθλητές που κάνουν 9 και 10 προπονήσεις τρεξίματος μέσα στην εβδομάδα) υποχρεωτικά αλλάζει και η μορφή των ασκήσεων.

 

Επίλογος

Η εκγύμναση με αντιστάσεις έχει πολλαπλά οφέλη για οποιονδήποτε αθλητή/ -τρια οποιουδήποτε αθλήματος. Ομως απαιτείται να σχεδιαστεί ένα ατομικό πρόγραμμα από εξιδεικευμένο στην προπόνηση με αντιστάσεις προπονητή σε συνεργασία με τον προπονητή/ -τές του αθλητή.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)