Καθορισμός Στόχων και Ετήσιος Προγραμματισμός

Συντάκτης : Λίνα Ψούνη, Αθλητική Ψυχολόγος, MSc

Η προπόνηση αλλά και οι αγώνες σε οποιοδήποτε άθλημα αποκτούν περισσότερο ενδιαφέρον όταν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος στόχος. Το τρίαθλο είναι ένα απαιτητικό άθλημα λόγω της ποσότητας της προπόνησης που χρειάζεται για να καλύψει τα τρία επιμέρους αθλήματα. Είναι πολύ πιθανό οι προπονήσεις να μειωθούν ή να μην πραγματοποιούνται σωστά, όταν δεν υπάρχει συγκεκριμένος στόχος. Η συμμετοχή σε ένα αγώνα αποτελεί το πρωταρχικό στόχο-κίνητρο για να έχει η προπόνηση μας λόγο ύπαρξης και να γίνεται συστηματικά. Παράλληλα ο καθορισμός στόχου επίδοσης αποτελεί κίνητρο για μεγαλύτερη προσπάθεια.

Για να επιτύχουμε τους στόχους μας ακολουθούμε την εξής σειρά:
σχεδιασμός    προσανατολισμός
παρακίνηση    εκτέλεση
πραγματοποίηση    παρακολούθηση
επιβράβευση

Οι αθλητές θα πρέπει να ορίζουν τους στόχους τους στην αρχή της κάθε σεζόν και φυσικά να προσαρμόζουν την προπόνηση κατάλληλα. Οι στόχοι όλης της χρονιάς λέγονται μακροπρόθεσμοι στόχοι και με βάση αυτούς προγραμματίζονται οι μεσοπρόθεσμοι και οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι, οι οποίοι μπορεί να είναι κάποιοι αγώνες με μικρότερη σημασία, οι οποίοι όμως θα κρατήσουν το ενδιαφέρον. Γενικά δεν θα πρέπει να περνάει μεγάλο χρονικό διάστημα πάνω απο 2-3 μήνες χωρίς να υπάρχει στόχος για κάποια συμμετοχή. Παράλληλα θετικό στοιχείο είναι να υπάρχει ένας “στόχος όνειρο” ο οποίος να προσδιορίζεται σε 3-4 χρόνια και όλοι οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι να βασίζονται σε αυτόν. Έτσι τα σχέδια για τις μελλοντικές επιδόσεις θα είναι πιο συγκεκριμένα.

Oι περισσότεροι που ασχολούνται με το τρίαθλο δεν είναι επαγγελματίες αθλητές και συνδυάζουν τη δουλειά τους με την καθημερινή προπόνηση. Στον καθορισμό των ετήσιων στόχων θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που διαθέτει ο κάθε ένας για προπόνηση. Βασική προϋπόθεση είναι  να είμαστε ρεαλιστές στον καθορισμό στόχων. Δεν μπορούμε να πιστεύουμε ότι θα τρέξουμε ironman  ενώ διαθέτουμε καθημερινά 1 ώρα για προπόνηση. Επίσης είναι σημαντικό το να έχουμε προβλέψει τα εργασιακά και οικογενειακά μας καθήκοντα πριν καθορίσουμε τους στόχους μας και τον ετήσιο προγραμματισμό .

Ένας αγώνας στο εξωτερικό μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό κίνητρο για την προπόνησή μας αλλά και την αγωνιστική μας συνέχεια. Ο αγώνας στο εξωτερικό έχει σίγουρα περισσότερες απαιτήσεις απο μια συμμετοχή σε αγώνα στην Ελλάδα καθότι ο προγραμματισμός του απαιτεί περισσότερες λεπτομέρειες όπως τα εισιτήρια, τη διαμονή, τη συμμετοχή κτλ. Συγχρόνως το γεγονός αυτό είναι αγχογόνο, επειδή το περιβάλλον που θα συναντήσουμε θα είναι άγνωστο.  Η πρόβλεψη όλων των παραγόντων αλλά και η επίγνωση των στοιχείων που προκαλούν άγχος μπορούν να προλάβουν και να μειώσουν τα συμπτώματα αυτά.

Υπάρχουν περιπτώσεις αθλητών στους οποίους η επαγγελματικοί και προσωπικοί τομείς της ζωής τους είναι αρκετά στρεσσογόνοι και η ιδέα συμμετοχής σε ένα μεγάλο αγώνα προσθέτει άλλο ένα αγχογόνο παράγοντα.  Σε κάθε περίπτωση οι στρεσσογόνοι παράγοντες δεν πρέπει να σχετίζονται και να αλληλοεμπλέκονται γιατί το αποτέλεσμα θα είναι απογοητευτικό.  Κάπως έτσι ξεκινούν οι διαταραχές άγχους, όταν δηλαδή βομβαρδίζουμε τον εγκέφαλό μας με αρνητικές σκέψεις όπου η μια φέρνει την άλλη χωρίς να υπάρχει διέξοδος. Επίσης, όσοι περισσότεροι τομείς εμπλέκονται στις σκέψεις αυτές, τόσο το χειρότερο. Για αυτούς τους λόγους είναι πολύ σημαντικό το να έχουμε διαχωρίσει τους τομείς, όταν αναλύουμε και σχεδιάζουμε τη ζωή μας. Όταν σκεφτόμαστε τα προβλήματα στη δουλειά δεν πρέπει να μπερδεύουμε πχ. το θέμα “αγώνας στο εξωτερικό” γιατί έχουμε μεταφορά των συναισθημάτων αλλά και πολλαπλασιασμό της έντασης τους. Άλλη στιγμή θα πρέπει να σκεφτούμε το θέμα των αγώνων και άλλη στιγμή της δουλειάς, της οικογένειας κτλ.

Τέλος αν δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στους στόχους μας, οι συνέπειες είναι απογοητευτικές, κάτι που ισχύει για όλους τους τομείς της ζωής μας.  Οι λανθασμένοι στόχοι μπορεί να προκαλέσουν άγχος, απογοήτευση και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Όταν προγραμματίζουμε τους ετήσιους στόχους μας καλό θα είναι να έχουμε προβλέψει και εναλλακτικά σενάρια σε περιπτώσεις που οι εργασιακές ή οικογενειακές υποχρεώσεις μας αλλάξουν το πρόγραμμα. Επίσης θα πρέπει στο πίσω μέρους του μυαλού μας να υπάρχει το ενδεχόμενο ακύρωσης ή αλλαγής του προγράμματος γιατί πολλές φορές μια τέτοια αλλαγή μας προκαλεί ψυχολογική κατάπτωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις η εναλλακτική συμμετοχή σε ένα αγώνα μικρής απόστασης μπορεί να εξισορροπήσει λίγο την κατάσταση.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)