Διατάσεις

Ένα σημαντικό κομμάτι της προπόνησης που πολλές φορές όμως παραμελείται από τους προπονητές και αθλητές είναι οι διατάσεις. Ξοδεύονται δεκάδες ώρες σκληρής προπόνησης για την βελτίωση της απόδοσης και κάτι που στους περισσότερους είναι γνωστό παραλείπεται.

Με την σκληρή προπόνηση η ευλυγισία των μυών ελαττώνεται σαν αποτέλεσμα έχει να μειώνετε το εύρος της κίνησης με άμεσο αποτέλεσμα στην απόδοση, καθώς αυξάνονται και οι  πιθανότητες τραυματισμών.

 

Από τα τρία αθλήματα η Κολύμβηση χρειάζεται την μεγαλύτερη  ευλυγισία κυρίως στην περιοχή των ώμων και των χεριών. Η μεγαλύτερη ευλυγισία βοηθάει να έχει ο κολυμβητής καλύτερο ρολάρισμα, πιο χαλαρή επαναφορά των χεριών έξω από το νερό και πιο κοντά στο σώμα, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη  και αποδοτικότερη χεριά.

Στην ποδηλασία θέλουμε περισσότερη ευλυγισία στους  γλουτούς, στους πίσω δικέφαλους, και στους μύες της μέσης, γιατί όταν πιέζει ο ποδηλάτης την δισκομανιβέλα προς τα κάτω διατείνεται όλο το πίσω μέρος του ποδιού , έτσι πολλές φορές παρατηρείται πόνος στην μέση του αθλητή κάτι που πολλές φορές είναι αιτία εγκατάλειψης ενός αγώνα.

Κατά το τρέξιμο η ευλυγισία όλων των μυών των κάτω άκρων είναι σημαντικός λόγος για την αύξηση του μήκους του διασκελισμού, χαλαρότητας κατά την επαναφορά, και δρομικής οικονομίας.

Προτείνουμε να αποφεύγονται οι διατάσεις πριν την προπόνηση , γιατί οι μύες είναι ακόμη κρύοι και οι πιθανότητες τραυματισμών αυξάνονται. Καλύτερα είναι να ξεκινάμε πολύ αργά την προπόνηση στο άθλημα το οποίο έχουμε, και να κάνουμε τις διατάσεις μετά το ζέσταμα και πριν τον κύριο κορμό της προπόνησης. Σ’ αυτήν τη φάση θα πρέπει να ήμαστε προσεκτικοί και οι κινήσεις μας απαλές και αργές διατήνοντας τους μύες μέχρι το σημείο που νιώθουμε ένα απαλό “τσίμπημα” εκεί κρατάμε την διάταση για ~8΄΄.

Κατά την αποθεραπεία είναι καλύτερα να αποφεύγονται οι διατάσεις όταν η προπόνηση που προηγήθηκε ήταν έντονη, να ακολουθήσει πρώτα μια περίοδος ξεκούρασης και χαλάρωσης,  και μετά να γίνονται οι διατάσεις. Αντιθέτως στις χαλαρές προπονήσεις είναι καλό να γίνονται αμέσως μετά.

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)