Το Σαββατοκύριακο που πέρασε, τέσσερις Έλληνες κολυμβητές (Γρηγοριάδης, Δράκου, Νιανγκουάρα και Κλικοπούλου) συμμετείχαν στο ΟΠΕΝ της Μαδρίτης, όπου μάλιστα διέπρεψαν, αφού οι δύο πρώτοι κατέκτησαν αρκετές πρώτες θέσεις σε προκριματικούς και τελικούς, ενώ οι άλλες δύο αθλήτριες συμπλήρωναν τις καλές εμφανίσεις με χαμηλούς χρόνους και καλές θέσεις.
Για τις εμφανίσεις των Ελλήνων αθλητών, μίλησε ο προπονητής Βόικο Ράτσε (φώτο), που εκτός των άλλων τόνισε πως δεν χρειαζόταν η παρουσία του, αφού οι Έλληνες κολυμβητές δεν είχαν ανταγωνισμό με τους υπόλοιπους, όντες καλύτεροι, αλλά έκανε σημαντική μνεία στην Σοφία Κλικοπούλου, η οποία ταξίδεψε στην ισπανική πρωτεύουσα με δικά της έξοδα. Τέλος, αναφέρθηκε στην στάση της Πολιτείας να αγνοεί τα προβλήματα των κολυμβητηρίων.
Όσον αφορά την εμφάνιση των αθλητών: «Τα παιδιά ήταν έτοιμα για το ΟΠΕΝ και μπορώ να πω με βεβαιότητα πως η παρουσία μου εκεί ήταν περιττή. Θα μπορούσαν να τα καταφέρουν και χωρίς εμένα στο πλευρό τους. Στην ουσία, και οι τέσσερις, ήταν πολύ καλύτεροι από τους υπόλοιπους κολυμβητές. Αυτό φάνηκε άλλωστε και με τις θέσεις που κατείχαν στη διοργάνωση, αλλά και με τους χρόνους που σημείωσαν. Ένας παράγοντας που βοήθησε τον Γρηγοριάδη και την Δράκου, ώστε να αγωνιστούν πιο ελεύθερα, ήταν πως είχαν ήδη κατακτήσει τα όρια για τους Ολυμπιακούς και το Ευρωπαϊκό. Όλοι τους φέρθηκαν σαν επαγγελματίες, και η συμμετοχή μας στην διοργάνωση έχει σίγουρα θετικό πρόσημο».
Για την απόφαση της Κλικοπούλου να ταξιδέψει με δικά της έξοδα στην Ισπανία: «Η Σοφία είναι μια πολύ καλή αθλήτρια, και πάνω από όλα επαγγελματίας. Είναι γνωστό πως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν λεφτά, όμως αυτό δεν ήταν κάτι που την εμπόδισε. Πήγε στην Μαδρίτη και είχε μια αξιοπρεπέστατη παρουσία. Της αξίζουν συγχαρητήρια».
Αναφορικά με την αδιαφορία της Πολιτείας: «Είναι πολύ δύσκολο για όλους τους αθλητές να αγωνιστούνε χωρίς κολυμβητήρια και χωρίς χρήματα. Από κάποιο σημείο και έπειτα αδυνατούν, τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι αυτό που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό. Όσες φορές κάποιος κολυμβητής έφτασε κάποιο όριο, είχε κάνει προπόνηση στο εξωτερικό. Έχουμε φτάσει σε σημείο να περιμένουμε το Ευρωπαϊκό για να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω. Ακόμη και τους αγώνες στην Μαδρίτη τους είδαμε σαν προπόνηση, παρά σαν αγώνες. Έχω την εντύπωση πως αν δεν κάνει κάτι η Πολιτεία, δεν θα μπορέσει να αλλάξει η κατάσταση στον χώρο. Η Κολυμβητική Ομοσπονδία έχει προσπαθήσει να βοηθήσει, όμως χωρίς την βοήθεια και της Πολιτείας, δεν γίνεται τίποτα».
Αναδημοσίεσυη από την επίσημη ιστοσελίδα της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος.
About triathlonworld
Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος.
Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών.
Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ.
Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους :
Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή),
Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester),
Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA),
Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies).
Προπονητής Τριάθλου
Προπονητής Τριάθλου
Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ).
Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου.
Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ.
Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού.
Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)