Αντώνης Αντωνόπουλος: “Η ομάδα για μένα είναι κάτι το μοναδικό, είναι αυτή που σου δίνει τη δύναμη για το επόμενο χιλιόμετρο, όταν αυτό φαντάζει ατελείωτο.”

Για τον μήνα Δεκέμβριο η προπονητική ομάδα της ομάδας Athens Triathlon Team (που δημιουργήθηκε από το περιοδικό TriathlonWorld) καθώς και οι αρχηγοί της ομάδας επέλεξαν ομόφωνα ως Most Committed Triathlete of the month τον Αντώνη Αντωνόπουλο.

Ο Αντώνης έχει “τρελάνει τα χρονόμετρα¨.  Ξεκίνησε πριν από δύο μήνες και ήδη κάνει πολύ αξιόλογους χρόνους. Από προπόνηση σε προπόνηση είναι όλο και καλύτερος. Αθλητής με απόλυτη αφοσοίωση στην προπόνηση με κύρια χαρακτηριστικά την δύναμη και στα τρία αθλήματα καθώς επίσης την πειθαρχία και τον αθλητικό εγωισμό.

Triathlon World : Πότε ξεκίνησες τρίαθλο;
Αντώνης Αντωνόπουλος: Το τρίαθλο μπήκε στη ζωή μου πριν από δύο μήνες περίπου, ύστερα από προτροπή του αδελφικού φίλου και πλέον συναθλητή μου στην Athens Triathlon Team, Παναγιώτη Σαρρή.  Είμαι πολύ χαρούμενος για την επιλογή αυτή, και κάθε μέρα που περνάει, ύστερα από κάθε μία προπόνηση, η όρεξη για την επίτευξη του επόμενου στόχου γίνεται ολοένα και πιο έντονη.

Triathlon World: Γιατί επέλεξες του τρίαθλο;
Αντώνης Αντωνόπουλος : Στα 34 χρόνια της μέχρι τώρα ζωής μου, ο αθλητισμός παίζει ένα σημαντικό ρόλο. Όπως κάθε παιδί, ασχολήθηκα κι εγώ με τα «γνωστά» αθλήματα όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ. Στη συνέχεια ασχολήθηκα με το χειμερινό σκι, το οποίο και λατρεύω. Το τρίαθλο είναι ένα τελείως διαφορετικό άθλημα. Αυτό που με συναρπάζει είναι ότι κάθε στιγμή,  είτε στην προπόνηση,  είτε στον αγώνα, προσπαθώ να ξεπεράσω τον ίδιο μου τον εαυτό. Βάζω στοίχημα ότι το δευτερόλεπτο που χθες δεν μπορούσα να πετύχω, σήμερα το πετυχαίνω και αυτό μου δίνει μεγάλη χαρά. Ένα ακόμα κύριο χαρακτηριστικό του τριάθλου το οποίο με συναρπάζει είναι η επαφή με τη φύση. Η κολύμβηση στην ανοιχτή θάλασσα, καθώς και η «βόλτα» με το ποδήλατο και το τρέξιμο σε φέρνουν πολύ κοντά στα
στοιχεία της φύσης, πράγμα μοναδικό και πολύτιμο.

Triathlon World : Τί είδους προπόνησης κάνεις, πόσες ώρες αφιερώνεις στην προπόνηση και ποια είναι η φιλοσοφία αυτής;
Αντώνης Αντωνόπουλος : Όπως προανέφερα, είμαι πολύ λίγο καιρό στο χώρο του τριάθλου. Βασικός στόχος της προπονητικής φιλοσοφίας που ακολουθώ είναι το χτίσιμο μιας γερής βάσης και η τελειοποίηση της τεχνικής σε όλα τα αθλήματα. Αυτή είναι η φιλοσοφία του προπονητή μου την οποία και ενστερνίζομαι απόλυτα. Κατά μέσο όρο, προπονούμε 15 ώρες την εβδομάδα, δίνοντας προτεραιότητα τις καθημερινές στην  κολύμβηση, και το Σαββατοκύριακο στα δίαθλα ποδηλάτου και τρεξίματος.

TriathlonWorld : Ποιοι είναι οι αθλητικοί στόχοι σου για το 2012 και για την ενασχόλησή σου με το τρίαθλο γενικότερα;
Αντώνης Αντωνόπουλος : Το τρίαθλο λειτουργεί καταλυτικά στην υγεία και την ηρεμία της προσωπικής μου ζωής. Με βοηθάει να αποβάλω το άγχος και να έχω καθαρό μυαλό για την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων. Πρωταρχικός μου στόχος είναι λοιπόν να διατηρήσω την ισορροπία αυτή στην καθημερινότητα μου. Ταυτόχρονα,
μέσα από τις προπονήσεις και τις πολύτιμες συμβουλές του προπονητή μου, να φτάσω σε ένα αγωνιστικό επίπεδο για να συμμετάσχω σε αγώνες Ολυμπιακού τριάθλου και Half-ironman. Κρυφό μου όνειρο βέβαια  είναι η συμμετοχή σε διεθνές αγώνα, με τα χρώματα της ομάδας μου και παρέα με τους συναθλητές μου. Η ομάδα για μένα είναι κάτι το μοναδικό, είναι αυτή που σου δίνει τη δύναμη για το επόμενο χιλιόμετρο, όταν αυτό φαντάζει ατελείωτο.

Triathlon World : Τί άλλα χόμπι έχεις ;
Αντώνης Αντωνόπουλος : Χόμπι; Αμέτρητα, χρόνος όμως ελάχιστος! Αστειεύομαι βέβαια. Αγαπώ πολύ τη
φωτογραφία. Είναι ένας πολύ όμορφος και κομψός τρόπος έκφρασης συναισθημάτων και απόψεων. Η φωτογραφία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα ταξίδια. Όνειρό μου είναι να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο, και να τον αποθανατίσω μέσα από το φωτογραφικό φακό. Είμαι τυχερός που η δουλειά μου, μου έχει δώσει πολλές ευκαιρίες να ταξιδέψω, το ίδιο θέλω να κάνω και μέσω του τριάθλου!

Triathlon World : Πως συνδυάζεις την προπόνηση με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της ζωής σου;
Αντώνης Αντωνόπουλος: Είμαι της άποψης ότι όλα συνδυάζονται, αρκεί να το θέλεις και να το επιδιώκεις. Η εποχή που ζούμε δεν είναι και η πιο εύκολη. Οι ώρες εργασίες είναι αυξημένες, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα ο ελεύθερος χρόνος να είναι περιορισμένος. Οικογενειακές υποχρεώσεις, με την αυστηρή έννοια, δεν έχω. Έχω όμως μια υπέροχη κοπέλα η οποία με στηρίζει και σέβεται το πρόγραμμα προπονήσεων μου. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης και ο προπονητής μου ο οποίος προσαρμόζει το πρόγραμμα στη ζωή μου και όχι τη ζωή μου στο πρόγραμμα, το οποίο το εκτιμώ πολύ. Το παν είναι η ισορροπία, την οποία πιστεύω πως έχω επιτύχει. Ίσως θα έπρεπε να ρωτούσαμε κι εκείνη!

TriathlonWorld : Αντώνη σ’ευχαριστούμε για την συνέντευξη.
Αντώνης Αντωνόπουλος : Κλείνοντας θα ήθελα να πω δυο λόγια για τον προπονητή μου και τα παιδιά της ομάδας. Νιώθω πολύ τυχερός που είμαι μέλος της Athens Triathlon Team. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον προπονητή μου, ο οποίος είναι εξαιρετικός άνθρωπος πάνω από όλα αλλά και προπονητής. Οι συναθλητές μου είναι πρώτα φίλοι και
μετά αθλητές, πράγμα που δημιουργεί μια πολύ όμορφη ατμόσφαιρα εντός και εκτός προπονήσεων. Είμαστε μια φοβερή ομάδα. Ραντεβού λοιπόν στη γραμμή της εκκίνησης!

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)