Έκτακτη Γενική Συνέλευση ΣΕΓΑΣ. Ομόφωνα πέρασε η απόφαση για αναστολή λειτουργίας της Ομοσπονδίας

Δελτίο Τύπου του ΣΕΓΑΣ. Η έκτακτη γενική συνέλευση του ΣΕΓΑΣ που έγινε σήμερα στα γραφεία της ΕΟΕ, αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας του διοικητικού συμβουλίου της ομοσπονδίας μέχρι το πρώτο 15ημερο του Δεκεμβρίου, οπότε θα έχουν οριστικοποιηθεί οι αποφάσεις της κυβέρνησης σε ότι αφορά αφενός την αναθεώρηση της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών για την περικοπή του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του ΣΕΓΑΣ και αφετέρου το ύψος του τακτικού προϋπολογισμού της ΓΓΑ και κατ΄ επέκταση της ομοσπονδίας μέσα από τον προϋπολογισμό του κράτους για το 2012.

Επίσης ομόφωνα η γενική συνέλευση εξουσιοδότησε το ΔΣ της Ομοσπονδίας για σύγκλιση έκτακτης ΓΣ των σωματείων μελών του τον Ιανουάριο του 2012, για λήψη οριστικών και ενδεχομένων πιο δραστικών αποφάσεων με βάση τις αντίστοιχες αποφάσεις της κυβέρνησης για το τελικό ύψος των περικοπών του 2011 αλλά και του ύψους της τακτικής επιχορήγησης του 2012.

Επίσης εγκρίθηκαν η έκθεση πεπραγμένων του διοικητικού συμβουλίου από 1/1/11 μέχρι 31/10/2011, ο οικονομικός και ταμειακός απολογισμός, η έκθεση της εξελεγκτικής επιτροπής για την χρήση και δόθηκε η έγκριση απολογισμού και απαλλαγή της διοίκησης από κάθε διαχειριστική ευθύνη.

Ακόμη, σε ότι αφορά τα θέμα παροχής δικαιώματος σε Έλληνες αθλητές και αθλήτριες να μετέχουν με τα χρώματα άλλων χωρών, η ΓΣ αποφάσισε να δίνεται η έγκριση του ΔΣ μόνο για μετακινήσεις στις εθνικές ομάδες της Κύπρου και με τις προϋποθέσεις που θέτει ο διεθνής κανονισμός χορήγησης άδειας διεθνούς μεταγραφής.

Στη γενική συνέλευση παρέστησαν εκπρόσωποι από 101 σωματεία μέλη του ΣΕΓΑΣ, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Κυριάκος Μηνάς πρόεδρος του Συνδέσμου Προπονητών Στίβου και εκπρόσωπος των εργαζομένων (ΠΣΥΑΣ) οι οποίοι δήλωσαν ότι στέκονται στο πλευρό των σωματείων και της διοίκησης του ΣΕΓΑΣ σε μια δύσκολη εποχή για όλο τον ελληνικό αθλητισμό.

«Θέλουμε διαβεβαιώσεις από την Πολιτεία ότι ο προϋπολογισμός μας θα είναι βιώσιμος. Πιστεύω όμως ότι το τελευταίο πράγμα που πρέπει να καταρρεύσει είναι ο αθλητισμός μας. Πρέπει να στηρίξουμε τους αθλητές μας που θα πάρουν μέρος και θα μας εκπροσωπήσουν στις μεγάλες διοργανώσεις», είπε ο κ Σεβαστής.

Και πρόσθεσε: Η χώρα μας και ο ελληνικός λαός περνά τη σοβαρότερη δοκιμασία της πρόσφατης ιστορίας μας. Είναι γεγονός πως δεν υπάρχει Έλληνας που αυτός και η οικογένειά του δεν δοκιμάζεται. Αλλά τα χειρότερο απ΄ όλα είναι ότι υπάρχει μια αβεβαιότητα, δεν ξέρουμε ποια θα είναι η συνέχεια, η προοπτική και το μέλλον της χώρας μας. Δεν θα περίμενε κανείς ότι μέσα στη λαίλαπα αυτή ο αθλητισμός θα έμενε αλώβητος.

Η αλήθεια είναι ότι μετά το 2004 έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τον αθλητισμό σε όλους τους τομείς και τα επίπεδα. Αφορά τις υποδομές, τα κίνητρα σε αθλητές, ζητήματα με όλο το θεσμικό και λειτουργικό πλαίσιο του ελληνικού αθλητισμού και διαμορφώνεται ένα λαθεμένο οικοδόμημα».

Για να περάσει στη συνέχεια στο οικονομικό πρόβλημα όπου μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είναι πρόσφατη η δήλωση του ΓΓΑ ότι η χρηματοδότηση από το 2008 μέχρι σήμερα έχει μειωθεί κατά 50%. Εμείς έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι η διετία που πέρασε ως συνέχεια και προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν έδωσε τη δυνατότητα να γίνει αναδιάρθρωσης του ελληνικού αθλητισμού ώστε να ανταποκριθούμε στα ζητήματα της εποχής, τουλάχιστον σε λειτουργικό επίπεδο. Αυτό που χαρακτήρισε την πολιτική των 2 χρόνων τελευταία ήταν οι οριζόντιες περικοπές και ως αποκορύφωμα ήρθε η απαράδεκτη και άδικη απόφαση του Σεπτεμβρίου, η Πολιτεία να ανακοινώσει ότι περικόπτει το 50% από τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό. Αυτή η απόφαση οδηγεί τον αθλητισμό σε κατάρρευση.

Ο ΣΕΓΑΣ και εγώ προσωπικά έχουμε ξεκινήσει προσπάθεια για ανατροπή αποφάσεων. Ενημερώσαμε όλο τον κόσμο μας και είναι ενδεικτικό ότι δεκάδες ψηφίσματα απ΄ όλη την ελληνική επικράτεια βγήκαν στη δημοσιότητα.

Πρωτοστατήσαμε και συντονίσαμε τη δράση μας από κοινού με άλλες ομοσπονδίες για τις άδικες αποφάσεις και τις αναδρομικές περικοπές. Κάναμε συσκέψεις στην περιφέρεια, για να ενημερώσουμε από κοντά όλα τα μέλη μας. Είμαστε σε διαρκή επαφή με την Πολιτεία στην προσπάθειά μας να ανατρέψουμε αυτές τις αποφάσεις και να πείσουμε την κυβέρνηση ότι είναι καταστροφικές και άδικες οι αποφάσεις, που χτυπούν τη βάση του αθλητισμού, τα σωματεία και τους αθλητές».

Ο τακτικός προϋπολογισμός της ομοσπονδίας που είχε εγκριθεί για το 2011 ήταν 7 εκ 350 χιλιάδες ευρώ. Περιορίσαμε τα λειτουργικά έξοδα της ομοσπονδίας σε όλα τα επίπεδα ώστε κλείνοντας τη χρονιά να μην έχουμε οφειλές που ξεπερνούν τον προϋπολογισμό μας. Οι περικοπές δεν άφησαν κανένα κομμάτι ανεπηρέαστο. Το ΔΣ, το προσωπικό, τα σωματεία, τους προπονητές. Παντού έγιναν περικοπές για να μην έχουμε πρωτογενή ελλείμματα. Παρά τις περικοπές συνεχίσαμε να πληρώνουμε κανονικά τους μισθούς του προσωπικού, ενώ είμαστε σε επαφή με την αθλητική ηγεσία και επιδιώξαμε συνάντηση να δούμε τι μέλλει γενέσθαι. Ο κ Γερουλάνος μάς έχει επιβεβαιώσει για συμφωνία με τον υπουργό Οικονομικών κ Βενιζέλο ότι ένα μεγάλο μέρος από τις περικοπές θα μας τα επέστρεφαν. Η τελευταία πληροφόρηση αναφέρει ότι οι περικοπές θα φθάσουν στο 80-85% αυτών που ανακοινώθηκαν για το 2011. Αυτό δεν αποτελεί σιγουριά ότι θα υλοποιηθεί. Είμαστε όμως υποχρεωμένο και τις σημερινές αποφάσεις να τις λάβουμε με αυτό το δεδομένο. Εκκρεμεί βέβαια τι θα γίνει το 2012. Τι σκέφτεται η Πολιτεία για την επόμενη χρονιά. Εμείς ζητήσαμε τα λεφτά του 2011 και να μας το πούνε έγκαιρα, ώστε να ξέρουμε τι έχουμε να διαθέσουμε».

 

Ημερ/νία Δημοσίευσης: 26/11/2011 3:22:58 μμ

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)