Triathlon Lifestyle: Ξενοφών Λουράντος

Ο Ξενοφώντας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954, από Έλληνες γονείς που έζησαν στην Αίγυπτο και το Σουδάν.

Έχοντας μέντορα του τον θείο του Θουκυδίδη Βαλεντή, καθηγητή Κτιριολογίας στο ΕΜΠ, από την 1η γυμνασίου είχε αποφασίσει να γίνει μηχανικός…

Από την «Τετάρτη» γυμνασίου (τώρα 1η λυκείου..) άρχισε να ετοιμάζεται για τις «εισαγωγικές» (τώρα  πανελλήνιες…) και επιθυμούσε ΜΟΝΟ την Σχολή των Πολιτικών Μηχανικών στο ΕΜΠ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο).

Άρχισε τις σπουδές του στο ΕΜΠ, σαν Πολιτικός Μηχανικός τον Σεπτέμβριο 1972 (δηλ, μόλις τελείωσε το γυμνάσιο και σε ηλικία 17.5 ετών) και ολοκλήρωσε τον Ιούνιο 1977 (δηλ. σε ηλικία 22.5 ετών) και γράφτηκε στο ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, ως ο νεώτερος μηχανικός του 1977!)

Βέβαια, την πενταετία στο ΕΜΠ 1972 – 1977, μπήκε ενώ κυβερνούσε η χούντα και βγήκε αφού είχε εγκαθιδρυθεί  η Δημοκρατία και έχοντας εικόνες του 1973 του Πολυτεχνείου και γαλουχηθεί με ιδέες της εποχής…

20160723_104922_resized

Ο Ξενοφώντας, ο «μανιώδης» Πολιτικός Μηχανικός … δεν άσκησε ποτέ το επάγγελμα του Πολιτικού Μηχανικού, διότι πήγε για μετεκπαιδεύσεις στην Μεγάλη Βρετανία (Διοίκηση Επιχειρήσεων ) και στην Γαλλία (Οικονομικά) και … εργάστηκε για 19 χρόνια για μία Ελβετική εταιρεία στην Γενεύη, αρχικά ως Δ/της  Έργων και αργότερα ως Γ/κος Δ/της σε διάφορα μέρη του κόσμου (σε 10 χώρες της Αφρικής, Βιετνάμ και Αυστραλία).

Λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και συνάμα την δημιουργία των ΑΕ του Ελληνικού Δημοσίου (Αττική Οδός, ΕΡΓΟΣΕ, ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, ΕΓΝΑΤΙΑ κλπ), το 1998 η Ελληνική Κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση τον καλέσανε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να εργαστεί

  • Στην δημιουργία και λειτουργία του νομικού πλαισίου των Α.Ε. (Ανωνύμων Εταιρειών) που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, ώστε να επιταχυνθούν τα έργα, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004
  • Να διευθύνει ως Γενικός Διευθυντής αυτές τις ΑΕ και τέλος
  • Να αναλάβει ως Γενικός Γραμματέας τα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα στην Ελλάδα

Μετά το 2004, ανέλαβε να ιδρύσει και διευθύνει τις νέες θυγατρικές Εταιρείες της KANTOR Management Consultants στις Βρυξέλλες, Λονδίνο, Σόφια, Βουκουρέστι και βοηθήσει και με το άνοιγμα της Πολωνίας.

Από το 2007, έως και σήμερα είναι Γενικός Διευθυντής μίας αμιγώς Ελληνικής Οικογενειακής Εταιρείας, leader στον κλάδο της τυποποίησης και μεταποίησης κατεψυγμένων αλιευμάτων και άλλων προϊόντων με 145 εργαζόμενους, με γραφεία και εγκαταστάσεις στην Αθήνα, Μαγούλα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Κω, Ρόδο και Σαντορίνη  και με κύκλο εργασιών περίπου 50 εκ Ε.

20150531_114807_resized

Ο Ξενοφών ΠΑΝΤΑ ασχολείτο με τον Αθλητισμό (τένις, γυμναστική και κολύμπι), εντατικά όμως δηλ. 4 και 5 και 6 φορές την εβδομάδα κάνοντας cross fit, καταδύσεις και τρίαθλο τα τελευταία 3 χρόνια και ειδικά το τρίαθλο το τελευταίο χρόνο…

Γενικά ο αθλητισμός έχει τρόπος ζωής του (σαν lifestyle), δεν περνάει ούτε μία εβδομάδα σε όλο το έτος (εκτός σε περίπτωση τραυματισμού) που να μην αθληθεί και … βέβαια είναι στο μόνο θέμα που δεν «του φέρνουν αντίρρηση» ούτε από την οικογένεια του, ούτε από την εργασία του…

 

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα του (και εάν δεν ταξιδεύει) είναι:

  • Δευτέρα: Cross Fit για ενδυνάμωση
  • Τρίτη: Κολύμπι
  • Τετάρτη: Τρέξιμο και ίσως και ποδήλατο
  • Πέμπτη: Κολύμπι
  • Παρασκευή: Cross Fit για ενδυνάμωση
  • Σάββατο: ίσως και τα τρία ή τουλάχιστον δύο από τα τρία (κολύμπι – ποδήλατο – τρέξιμο)

 

Πως γίνονται όλα αυτά και πολλά άλλα (καταδύσεις, ταξίδια με μηχανές, ξένες γλώσσες, σινεμά και θέατρο) και με πολύ βαρύ επαγγελματικό πρόγραμμα?

Τρεις είναι οι μαγικές λέξεις: Θέληση, Οργάνωση και Προγραμματισμός !!!

Πιστεύει ακράδαντα ότι ο αθλητισμός είναι το βασικό μέρος της ψυχικής και σωματικής υγείας του και επομένως θυσιάζει άλλες δραστηριότητες και διασκεδάσεις, ώστε να οργανώσει και προγραμματίσει το χρόνο του γύρω από τις Επαγγελματικές, Οικογενειακές και Αθλητικές δραστηριότητες του!

Πρέπει κάποιος να δει την ημερήσια, εβδομαδιαία, μηνιαία, αλλά ακόμη και ετήσια ατζέντα του για να καταλάβει τα πιο πάνω και τον «ορισμό» της λέξης προγραμματισμός…

 

Βέβαια ο αθλητισμός δεν πρέπει να ξεκινάει στα 20 και στα 30 και στα 40, αλλά από το νηπιαγωγείο, διότι ο αθλητισμός, εκτός από υγεία είναι τρόπος ζωής, είναι αγωγή (δεν είναι «υποχρεωτικό μάθημα»), είναι παιδία και είναι όπως θα λέγανε και οι Γάλλοι:  raison d’être !  Θα πρέπει κυρίως οι νέοι γονείς να παροτρύνουν και διδάξουν στα παιδιά τους την αγάπη στον αθλητισμό και την συλλογικότητα και συμμετοχή.

 

Οι αθλητικοί στόχοι του Ξενοφώντα για το 2016 είναι άλλοι 5 με 6 αγώνες τριάθλου, τρεξίματος και κολύμβησης ανοικτής θάλασσας.

Για τα επόμενα 5 χρόνια θα ήθελε να έχει υγεία και χωρίς τραυματισμούς για να μπορεί να εξακολουθήσει να αθλείται 4 με 6 φορές την εβδομάδα, να λαμβάνει μέρος σε 10 με 12 αγώνες το έτος, ίσως και 2 με 3 αγώνες Ολυμπιακού Τριάθλου και … ίσως και 1 half ironman !!! ( ή κατά το γνωμικό: «όσο ζω ελπίζω»)

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)