Χειμερινή Προπόνηση: Ιδιαιτερότητες και Ένδυση

Χειμερινή Προπόνηση: Ιδιαιτερότητες και Ένδυση (Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, info@triathlonlab.gr)

Εισαγωγή: Πριν από αρκετά χρόνια, συναντησα ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του παγκόσμιου στίβου, τον Colin Jackson, ο οποίος μου είπε πως εκείνη τη χρονιά θα εγκατέλειπε την αγωνιστική δράση. Όταν τον ρώτησα γιατί, μου απάντησε: “Δεν αντέχω να κάνω προπόνηση με τον κρύο. Δεν μπορώ στη σκέψη ότι θα κάνω δέκα διακοσάρια μέσα στο κρύο.” Ο διπλός παγκόσμιος πρωταθλητής, Spencer Smith, είχε δηλώσει πως στη χειμερινή προπόνηση διαμορφώνεται και κρίνεται το αγωνιστικό αποτέλεσμα του καλοκαιριού.

Είναι προφανές πως η χειμερινή προπόνηση είναι σημαντική, αλλά επίσης δύσκολη, τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά. Πολλές φορές η προσοχή μας δεν είναι στραμμένη στο πώς θα εκτελέσουμε σωστά την προπόνηση, αλλά στο πώς θα επιβιώσουμε στο κρύο, τη βροχή, τον γλιστερό δρόμο, κ.λπ. Ας εξετάσουμε μερικούς λόγους που καθιστούν τη χειμερινή προπόνηση μία δύσκολη περίοδο:

1. Πτώση Θερμοκρασίας: Όταν κάνει κρύο, δυσκολευόμαστε ψυχολογικά να βγούμε για προπόνηση. Ακόμα και όταν αποφασίζουμε να προπονηθούμε, οι χαμηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν την απόδοσή μας. Η σωστή ένδυση είναι απαραίτητη για την προστασία από το κρύο.

2. Βροχή: Η βροχή είναι συχνά αιτία ακύρωσης ή τροποποίησης προπονήσεων. Στο κολυμβητήριο, ανοιχτό ή κλειστό, η βροχή συνήθως σημαίνει ακύρωση. Στο ποδήλατο, η βροχή μπορεί να καθιστά επικίνδυνη την οδήγηση, ενώ στο τρέξιμο μπορεί να επηρεάσει την ευστάθεια και τον κίνδυνο τραυματισμού.

3. Μικρή Διάρκεια Ημέρας: Τον χειμώνα, η διάρκεια της ημέρας είναι συνήθως περιορισμένη, περιορίζοντας τις ευκαιρίες για ποδηλασία στο δρόμο.

Κανόνες για Επιτυχημένη Χειμερινή Προπόνηση:

1. Σωστή Ένδυση:

  • Αγοράστε ρουχισμό υψηλής ποιότητας που θα σας κρατάει ζεστούς και θα βοηθήσει στην προστασία της υγείας σας. Η σωστή ένδυση αποτρέπει τους τραυματισμούς και επιτρέπει την εστίαση στην προπόνηση αντί για την “επιβίωση” από τις καιρικές συνθήκες.

2. Κατάλληλος Εξοπλισμός:

  • Εκτός από την ένδυση, ο σωστός εξοπλισμός είναι ουσιώδης το χειμώνα. Προτείνεται η χρήση λασπωτήρων στο ποδήλατο, compact πατημάτων (50-34), λαστιχων που αυξάνουν την πρόσφυση και άλλων αξεσουάρ για την ασφάλεια και άνεση.

3. Ευελιξία στο Πρόγραμμα:

  • Διατηρήστε εναλλακτικό πρόγραμμα προπόνησης για κάθε εβδομάδα. Είναι σημαντικό να είστε ευέλικτοι και να προσαρμόζετε το πρόγραμμά σας στις καιρικές συνθήκες. Η εναλλαγή προπονητικών σχεδίων μειώνει το άγχος και εξασφαλίζει συνέπεια στην άσκηση.

Κατάλληλη Χειμερινή Ένδυση

Κολύμβηση:

  • Χρησιμοποιήστε μπουρνούζι για εύκολη είσοδο και έξοδο από τη “δεξαμενή” νερού.

  • Φορέστε σκούφο κατά την έξοδο από το κολυμβητήριο για προστασία από το κρύο

Ποδηλασία:

  • Πάντα έχετε μαζί σας αδιάβροχο για προστασία από απρόσμενες βροχές.

  • Χρησιμοποιήστε νεοπρέν καλύμματα παπουτσιών για προστασία των ποδιών από το κρύο, και υπάρχουν επίσης καλύμματα που προστατεύουν και από τη βροχή.

  • Φορέστε νεοπρέν γάντια για προστασία των χεριών από το κρύο. Εκείνοι που δε φορούν γάντια ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα πληγών στα χέριαπου μπορεί να “ματώνουν”.

  • Χρησιμοποιήστε μακρύ ποδηλατικό κολλάν ή leg warmers. Κατάλληλο είναι επίσης να φοράτε μακρύ κολλάν τρεξίματος πάνω από το ποδηλατικό σορτς. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι το bib short είναι προτιμότερο από το ποδηλατικό σορτς με λάστιχο.

  • Επενδύστε σε ποδηλατικό τζάκετ για προστασία από το κρύο. Πριν από την εφεύρεση των ποδηλατικών τζακετ, οι ποδηλάτες συχνά φορούσαν πολλαπλές ποδηλατικές μπλούζες.

Τρέξιμο:

  • Χρησιμοποιήστε αδιάβροχο για προστασία από το κρύο κατά τη διάρκεια του τρεξίματος.

Κείμενο: Γιάννης Ψαρέλης

Giannis Psarelis, BSc, MSc, MBA

Athens Triathlon Lab, Sports Director

Mobile : +30 6937170260

Office: +30 210 98 38 364

Email : info@triathlonlab.gr & smartsportcoach@hotmail.com

Eshop : www.triathlonlab.gr

www.triathlonworld.gr

www.triathlon.gr

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)