Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης -Προπονητική ομάδα Smart Sport (info@triathlonworld.gr) . Ολο και περισσότερο γίνεται καταννοητό στους Τριαθλητές ότι η εξάσκηση με αντιστάσεις στο γυμναστήριο είναι πολύ χρήσιμη τόσο για την βελτίωση της αθλητικής μας απόδοσης όσο και της πρόληψης των τραυματισμών.
Μετά από επικοινωνία μας καθώς και παρατήρηση αρκετών τριαθλητών να κάνουν βάρη αποτυπώσαμε τα βασικότερα λάθη που κάνουν :
- Γενική προθέρμανση. Μια αερόβια προθέρμανση, ποδήλατο για τα πόδια και χειροκίνητο ποδήλατο για το πάνω σώμα, είναι απαραίτητο όπως και εάν κάνουμε οποιαδήποτε μορφή άσκησης.
- Ειδική προθέρμανση. Δεν κάνουν σωστή προθέρμανση σε κάθε άσκηση.
- Διατάσεις. Δεν κάνουν διατάσεις μεταξύ των σετ
- Χρόνος αποκατάστασης. Δεν κρατούν σωστά τον χρόνο ξεκούρασης μεταξύ των σετ.
- Στάση σώματος. Εχουν λάθος στάση και θέση στην σπονδυλική θέση (το λεγόμενο τόξο) και έτσι εκτίθονται σε τραυματισμούς.
- Δεν γνωρίζουν ποιους μύες γυμνάζει κάθε άσκηση και πιο σημαντικό και από αυτό προκύπτει ότι κάνουμε λάθος τις ασκήσεις. Κυρίως δεν μπορούμε να κάνουμε τις ασκήσεις απομόνωσης και έτσι το έργο το παράγουν οι μεγάλες μυικές ομάδες.
- Εργονομία Οργάνων. Δεν επιλέγουν γυμναστήριο με γνώμονα την ποιότητα των οργάνων, δηλαδή ποιο γυμναστήριο έχει τα πιο εργονομικά όργανα αλλά άλλους παράγοντες.
- Λάθος επιλογή μέρας για εκγύμναση με αντιστάσεις. Είναι λάθος να κάνουμε βάρη ημέρες στις οποίες έχουμε κάνει πολύ προπόνηση, όπου είναι πολύ χαμηλά τα επίπεδα τεστοστερόνης και καταβολίζουμε (π.χ. μετά από μία πολύωρη προπόνηση). Επίσης πρέπει να επιλεχθεί μέρα όπου την επόμενη δεν θα έχουμε δυνατή προπόνηση (π.χ. την επόμενη μέρα έχουμε προπόνηση interval στο τρέξιμο).
- Δεν υπάρχει περιοδικότητα στον τρόπο χρήσης στην εκγύμναση με βάρη. Δεν υπάρχει ετήσιος προγραμματισμός και κάθε φορά που πάμε στο γυμναστήριο γυμναζόμαστε με τρόπο που δεν είναι σε αρμονία με την προγραμματισμό του υπόλοιπου προγράμματός μας
- Δεν υπάρχουν στόχοι στην εκγύμναση μας με τα βάρη. Πρέπει να ξέρουμε τί θέλουμε να κάνουμε ,π.χ. να κλείσουμε ανισσοροπίες μεταξυ μυών (π.χ. δικεφάλων και τετρακεφάλων) ή να γυμνάσουμε μυικές ομάδες που είναι κρίσιμες σε κάθε άθλημα. Δεν κάνουμε βάρη απλά για να χάνουμε χρόνο στο γυμναστήριο αλλά για να πετύχουμε κάτι πολύ συγκεκριμένο.