Η παρατήρηση και η πρόγνωση του καιρού, η έρευνα και το φαινόμενο του θερμοκηπίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ

«Η παρατήρηση και η πρόγνωση του καιρού, η έρευνα και το φαινόμενο του θερμοκηπίου»

Εκδήλωση τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου

στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου

 

 

Αθήνα, Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

 

Τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, η Ελληνική Μετεωρολογική Εταιρεία (Ε.ΜΤ.Ε.), το Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος, του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) προσκαλούν μικρούς και μεγάλους σε μία εκδήλωση αφιερωμένη στην Μετεωρολογία! Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά μετεωρολογικά όργανα, να μάθουν πώς λειτουργούν, να μιλήσουν με τους επιστήμονες που ασχολούνται με την πρόγνωση του καιρού και να ενημερωθούν για τον καθοριστικό ρόλο των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στην αποσταθεροποίηση του κλίματος. Η εκδήλωση υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την αξιοποίηση των Μετεωρολογικών Δορυφόρων (EUMETSAT).

 

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη και το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

 

18:00 – 21:00

Έκθεση μετεωρολογικών οργάνων από το Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος, του Πανεπιστημίου Αθηνών και την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία  (Ισόγειο Διαδραστικής Έκθεσης)

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά μετεωρολογικά όργανα σε λειτουργία. Τα όργανα έχουν ευγενικά παραχωρηθεί από το Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών και από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Μεταξύ άλλων οι επισκέπτες θα δουν θερμόμετρα και θερμογράφους (για την μέτρηση της θερμοκρασίας του αέρα) υγρογράφους (για την μέτρηση της ατμοσφαιρικής υγρασίας), ανεμόμετρα (για την μέτρηση της έντασης του ανέμου), ανεμοδείκτες (για την μέτρηση της διεύθυνσης του ανέμου), ηλιογράφους (για την μέτρηση της ηλιοφάνειας), πυρανόμετρα και πυρηλιόμετρα (για την μέτρηση της ολικής, διάχυτης και άμεσης ηλιακής ακτινοβολίας). Επίσης, οι επισκέπτες θα δουν από κοντά φορητούς μετεωρολογικούς σταθμούς, μετεωρολογικό κλωβό, καθώς επίσης και μετεωρολογικό μπαλόνι με ραδιοβολίδα για την μέτρηση των μετεωρολογικών στοιχείων καθ’ ύψος στην ατμόσφαιρα.

 

Βίντεο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την αξιοποίηση των Μετεωρολογικών Δορυφόρων (EUMETSAT)

Στα βίντεο αυτά οι επισκέπτες θα ενημερωθούν για τα «άγρυπνα μάτια» που παρατηρούν από ψηλά τον καιρό! Ποιοι είναι οι ευρωπαϊκοί μετεωρολογικοί δορυφόροι και πώς αυτοί χρησιμοποιούνται καθημερινά από τις μετεωρολογικές υπηρεσίες, τόσο για την παρακολούθηση και την πρόγνωση των καιρικών φαινόμενων όσο και για τις έρευνες για τις κλιματικές αλλαγές;

 

Έκθεση γραμματοσήμων με θέμα: «Η κλιματική αλλαγή στα γραμματόσημα του κόσμου»

Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει περισσότερα από 100 γραμματόσημα και έχει ήδη παρουσιαστεί και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Τα γραμματόσημα προέρχονται από 60 χώρες απ’ όλο τον κόσμο και έχουν ως θέμα την κλιματική αλλαγή. Γιατί συμβαίνει, αλλά και πώς  μπορεί να αντιμετωπιστεί; Ανάμεσα στις χώρες προέλευσης υπάρχουν και πολύ μικρές νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού, όπου οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη ορατές…

 

Μετεω-παιχνίδι (για παιδιά από 8 ετών και πάνω)

Οι μικρότεροι επισκέπτες θα μπορούν να παίξουν ένα παιχνίδι με θέμα τον καιρό. Στο παιχνίδι αυτό οι καιρικές συνθήκες καθορίζουν την πορεία των παικτών!

 

18:30, 19:30 και 20:30

Επιδείξεις πειραμάτων από την επιστημονική ομάδα της Διαδραστικής Έκθεσης

(2ος όροφος Διαδραστικής Έκθεσης)

Στις επιδείξεις αυτές θα μάθετε τα μυστικά των καιρικών φαινομένων και του κλίματος. Μελετάμε τις μοναδικές ιδιότητες του νερού που επηρεάζουν το κλίμα. Πώς σχηματίζονται τα θαλάσσια ρεύματα και γιατί οι παραθαλάσσιες περιοχές έχουν πιο ήπιο κλίμα; Πώς σχηματίζονται οι άνεμοι; Επιπλέον, «φτιάχνουμε» σύννεφα, βροχή, κεραυνούς και υδροστρόβιλους «δωματίου».

 

19:00 – 20:00

Ομιλία Ομ. Καθηγητή Χρήστου Σ. Ζερεφού, Ακαδημαϊκού, Προέδρου της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος, με τίτλο: «Η ανθρωπογενής αποσταθεροποίηση του κλίματος και η σημασία της Μετεωρολογίας στη διάγνωσή της».

(Αμφιθέατρο Ιδρύματος Ευγενίδου)

Η διάλεξη θα έχει ως θέμα τη συμμετοχή ατμοσφαιρικών επιστημόνων και κλιματολόγων στην απόδειξη λειτουργίας του φαινομένου του θερμοκηπίου και των συνεπειών του. Η ιστορική διαδρομή ξεκινά απ’ το μακρινό παρελθόν και καταλήγει στα συμπεράσματα της πρόσφατης (2013) Έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

 

Σημείωση: Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη και δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής. Σημειώνεται επίσης ότι υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936 177 143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: rd@eugenfound.edu.gr

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Αναπληρωτή Καθηγητή Δρ. Παναγιώτη Νάστο, του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο της Ελληνικής Μετεωρολογικής Εταιρείας καθώς και τον Παναγιώτη Γιαννόπουλο, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της  Ελληνικής Μετεωρολογικής Εταιρείας για την πολύτιμη βοήθειά τους στη διοργάνωση της εκδήλωσης. Τέλος, ευχαριστούμε θερμά τον Ομ. Καθηγητή Χρήστο Σ. Ζερεφό, Ακαδημαϊκό, Πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος, που μας κάνει την τιμή να μοιραστεί με το κοινό τις πολύτιμες γνώσεις του.

 

Τέλος, στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας συνεχίζεται η ενότητα «Επιστήμη… παντός καιρού!» κάθε Σάββατο και Κυριακή, έως τις 10 Νοεμβρίου. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στον σύνδεσμο:

http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=3172&cnode=100

 

Πληροφορίες σχετικά με τη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας και την εκδήλωση μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα του

Ιδρύματος Ευγενίδου: http://www.eugenfound.edu.gr

 

Στις σελίδες και στα κανάλια που ακολουθούν θα βρείτε πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό με πειράματα, ντοκιμαντέρ για την ιστορία της επιστήμης και ομιλίες ερευνητών, που μας ενημερώνουν για τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις:

 

YouTube: http://www.youtube.com/user/eugenfound

Vimeo: https://vimeo.com/channels/248278

Facebook: http://www.facebook.com/Diadraseis

Twitter: https://twitter.com/diadraseis

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)