Προπόνηση Τριάθλου : The Grip

Συντάκτης : Γιάννης Ψαρέλης  (Email: smartsportcoach@hotmail.com)

«Αν δεν τεστάρεις τον εαυτό σου, τότε παραμένεις στάσιμος.

Αν δεν προσπαθήσεις να πας πέρα από αυτό που μπορούσες, τότε δεν αναπτύσσεσαι και δεν βελτιώνεσαι.

Όταν έχεις δώσει το 100% που μπορούσες να δώσεις και όταν δεν έχεις τον φόβο «τι θα γίνει και εάν αποτύχω» τότε μαθαίνεις.

Τότε μπορείς να πεις ότι πραγματικά ζεις» Mark Allen

Εισαγωγή

O πιο επιτυχημένος τριαθλητής όλων των εποχών είναι δίχως αμφιβολία ο Mark Allen (ΗΠΑ) o οποίος ήταν και ίσως ο αθλητής που έκανε την πιο σκληρή προπόνηση στην εποχή του.

Η αμφισβήτηση που δέχτηκε αρχικά στην καριέρα του ως τριαθλητής και οι συνεχόμενες ήττες του στην Χαβάη ήταν ίσως η βασικότερη αιτία που ύστερα από πολύ σκληρή προπόνηση έγινε ο πιο επιτυχημένος τριαθλητής όλων των εποχών.

Εχει 90% σε βάθρα στα 15 χρόνια συμμετοχής σε επαγγελματικούς αγώνες τριάθλου και από το 1988-1990 είχε ένα σερί 20 νικών σε όλες τις αποστάσεις του Τριάθλου κάτι με το οποίο μόνο ο  μεγαλωμένος στην Νότια Αφρική- αλλά που εκπροσωποούσε το Ηνωμένο Βασίλειο –  ο “απίστευτος” Simon Lessing μπορεί να συγκριθεί. (Σημείωση : Simon Lessing & Sonja Krolik τα δύο μεγαλύτερα ταλέντα που έχουν περάσει από το τρίαθλο από το 1980 έως και σήμερα)

Ο αθλητής με το ψευδώνυμο “The Grip” ήταν  ο πρώτος νικητής του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ολυμπαικής Απόστασης στην Avignon της Γαλλίας το 1989.

Εχει κερδίσει 10 φορές το Τρίαθλο της Νίκαιας (4χιλιόμετρα κολύμβησης, 120 χιλιόμετρα ποδηλασίας και 30 χιλιόμετρα τρεξίματος)  τότε που το τρίαθλο της Νίκαιας μαζί με το …Ironman στην Χαβάη και το Powerman του Zofingen ήταν το Grand slam του Τριάθλου….Ο ίδιος εξομολογείται ότι παρότι ο κόσμος τον γνωρίζει για τις νίκες του στην Χαβάη εκείνος θεωρεί πολύ σημαντικές τις νίκες του στην Νίκαια και μάλιστα του έχουν μείνει αξέχαστες οι δύο τιτάνιες μάχες η μία με τον Γάλλο Yves Cordier και η άλλη με τον Simon Lessing.

Φυσικά έχει 6 νίκες στο Ironman στην Χαβάη.

Εχει γεννηθεί το 1958, έχει σπουδάσει Βιολογία και ήταν παντρεμένος από το 1989 με την επίσης διάσημη τριαθλήτρια Julie Moss με την οποία χώρισαν το 2002.

Eίναι ίσως ο πιο διάσημος προπονητής Τριάθλου έχοντας την δική του επιχείρηση προπονητικών υπηρεσιών ενώ δίνει ομιλίες σε εταιρείες αναφορικά με ηγεσία, επίτευξη στόχων κ.λπ.

Η παρουσία του στην Χαβάη

Το 1982 δεν τερμάτισε τον αγώνα.

Την επόμενη χρονιά ήταν τρίτος με 9:21 ενώ το 1989 ξεκίνησε το σερί των νικών του : 1989-1990-1991-1992-1993-1995.

Καλύτερη επίδοση  8ώρες, 7 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα.

Η καθημερινή προπόνηση του Mark Allen

Ας δούμε πόσο χιλιόμετρα έκανε  σε καθημερινή βάση από τον Αύγουστο ως και τον Οκτώβριο οπότε και ετοιμαζόταν για το Ironman στην Χαβάη.

Θα πρέπει να εξηγήσουμε ότι εδώ περιγράφεται ο όγκος προπόνησης και δεν είναι προπόνηση με συνεχόμενες χαμηλής έντασης προσπάθειες. Η κολύμβηση είναι σε μέτρα ενώ η ποδηλασία  και το τρέξιμο σε χιλιόμετρα.

Κολύμβηση

Ποδηλασία

Τρέξιμο

Δευτέρα

3900

100

15

Τρίτη

190

8

Τετάρτη

4400

65

22

Πέμπτη

3800

110

11

Παρασκευή

3600

140

16

Σάββατο

180

Κυριακή

2700

35

Κολύμβηση

Είχε κολυμβητική υποδομή και γι’αυτό ήταν ανταγωνιστικός σε όλες τις αποστάσεις και δεν αφιέρωνε πολύ χρόνο στην κολύμβηση.

Ποδηλασία

  • Το βασικό του μότο στην ποδηλασία ήταν : «Οχι εύκολες μέρες πάνω στην σέλα»

  • Στην ποδηλασία έκανε χρονόμετρα από 16-20  χιλιόμετρο η προσπάθεια κάθε εβδομάδα ώστε να μπορεί να παρακολουθεί την πρόοδό του.

  • Εκανε προπόνηση με ποδηλατικά γρουπ με αλλαγές/ρολόι κάθε π.χ.20δευτερόλεπτα

  • Εκανε πολλές ανηφόρες όπου προσπαθούσε να περιλάβει σπριντ ανηφόρας. Η κυριαρχία του στην Νίκαια εξάλλου προδίδει την σημασία που είχαν οι ανηφόρες στην προπόνησή του.

Τρέξιμο

Οπως θα παρατηρήσει συνολικά είχε σχεδόν καθημερινά προπόνηση στο τρέξιμο με αρκετή ποιότητα.

Μερικά γνωστά σετ προπόνησης που έκανε ήταν :

  • 5 χιλιάρια με 400 μέτρα jogging με αυξανόμενη ένταση και ταχύτητα

  • 10 τετρακοσάρια με τα πρώτα 5 με 400 μέτρα jogging ανέμασα και τα υπόλοιπα 5 με 100 μέτρα jogging

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)