Τίτλος :Προπόνηση Τριάθλου : Η σημασία της τεχνικής στο Τρίαθλο
Κείμενο :Γιάννης Ψαρέλης – Προπονητική Ομάδα Smart Sport/Athens Triathlon Team & Συντακτική ομάδα στα ηλεκτρονικά περιοδικά Τριάθξλου TriathlonWorld.gr & Triathlon.gr (Εμαιλ : info@triathlonworld.gr).
Κάθε χρόνο όταν τελειώνουν οι αγώνες, δηλαδή στο τέλος Οκτωβρίου, ψάχνω να βρω ένα άθλημα για να το χρησιμοποιήσω ως cross fitness και κυρίως για να ξεφύγω λίγο από το Τρίαθλο (Σημείωση : Οταν ασχοληθείς με το Τρίαθλο δυστυχώς όλα τα υπόλοιπα αθλήματα σου φαίνονται λίγο βαρετά και για ανθρώπους του καναπέ) . Σε όλα τα αθλήματα που έχω κάνει, και είναι σχεδόν πάρα πολλά αυτά που έχω δοκιμάσει, όλοι οι προπονητές με ξεκινούσαν με ασκήσεις τεχνικής και μου έδιναν να καταλάβω ότι δεν μπορούν να παρακάμψουν αυτό το στάδιο.
Ετσι στην ξιφασκία για ένα μήνα έκανα βήματα/ πόδια και από το δίωρο της προπόνησης σπάνια έπιανα ξίφος και έπαιζα αγώνα. Το ίδιο συνέβαινε σε όλα τα αθλήματα που δοκίμαζα (π.χ Beach Volley, μοντέρνο πένταθλο, …) για κανένα δίμηνο, δηλαδή την περίοδο που έχτιζα την αερόβια προπόνηση/ βάση στο τρίαθλο.
Στο Τρίαθλο περιέργως η τεχνική είναι υποβαθμισμένη από τους νεοσειρχόμενους στο άθλημα. Αντιθέτως οι έμπειροι τριαθλητές δουλεύουν σε κάθε προπόνηση την τεχνική τους. Αυτό είναι ένα πολύ παράδοξο φαινόμενο που συμβαίνει σε αυτό το άθλημα. Οι νέοι αθλητές βάζουν ως στόχο να τερματίσουν τον αγώνα ώστε να νοιώσουν την σχετική ικανοποίηση. «Τυφλωμένοι» από αυτή την πρόκληση του τερματισμού προσπαθούν να δοκιμάσουν σε κάθε προπόνηση τα όριά τους ώστε να νοιώσουν πιο σίγουροι ότι την ημέρα του αγώνα θα καταφέρουν να τιθασεύσουν τα ατελείωτα χιλιόμετρα που έχουν οι αγώνες Τριάθλου.
To Τρίαθλο είναι ένα άθλημα αντοχής όπου οι αθλητές και οι αθλήτριες τόσο στην προπόνηση όσο και στον αγώνα κάνουν τις ίδιες κινήσεις άπειρες φορές. Ατελείωτες χεριές στην κολύμβηση, άπειρες πεταλιές και δεκάδες βήματα τρεξίματος συνθέτουν την ζωή ενός τριαθλητή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμα και μικρά λάθη στην τεχνική τους πολλαπλασιαζόμενα μειώνουν σημαντικά την απόδοσή τους και σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε τραυματισμούς.
Οι λόγοι και οι δικαιολογίες που ακούω για απ΄ευθείας ενασχόληση με το άθλημα, δίχως την αφομοίωση της βασικής τεχνικής των αθλημάτων καθώς της συνεχούς προσπάθειας βελτίωσης αυτής είναι μεταξύ των άλλων οι εξής :
- «Δεν θέλω να βγω παγκόσμιος πρωταθλητής, να τερματίσω θέλω»
- «Δεν έχω πολύ χρόνο για την προετοιμασία μου. Δεν μπορώ να ασχοληθώ τώρα με τεχνική»
- «Είμαι αρκετά μεγάλος για να μάθω να κολυμπάω/ τρέχω τέλεια.»
- «Νομίζω ότι ξέρω να τρέχω και να ποδηλατώ. Λίγο το κολύμπι με προβληματίζει αλλά τα ψιλοκαταφέρνω»
- «Το Τρίαθλο δεν έχει τεχνική»
Οι απαντήσεις σε όλα αυτά είναι οι εξής :
- Ποτέ δεν είναι αργά για να μάθει κάποιος την σωστή τεχνική σε ένα άθλημα/ μία κίνηση γενικότερα.
- Οσο καλύτερος είναι ένας αθλητής, δηλαδή όσο υψηλότερου επιπέδου είναι τόσο περισσότερα λάθη βρίσκει στην τεχνική του. Οσο περισσότερο γνωρίζεις ένα άθλημα τόσο είναι εύκολο να εντοπίσεις τα λάθη σου.
- Κανένας δεν έχει τέλεια τεχνική.
- Ακόμα και εάν έχεις τέλεια τεχνική εάν δεν κάνεις σχετικές ασκήσεις τότε αυτή θα χειροτερέψει.
- Το Τρίαθλο έχει την πιο δύσκολη τεχνική από όλα τα αθλήματα και αυτό γιατί έχει τρία αγωνίσματα, που το καθένα χρειάζεται διαφορετικές δεξιότητες. Βελτιώνεσαι στο τρέξιμο χάνεις την σωστή θέση μέσα στο νερό. Οταν βελτιώθηκε δραματικά το τρέξιμό μου και έτρεχα με 3:20 και κάτω τα 5 χιλιόμετρα χειροτέρεψε κατά 1-2 λεπτά το 1500άρι.
- Δεν υπάρχει πιο σύντομος δρόμος για τον τερματισμό από προπόνηση τεχνικής. Μεγαλύτερη οικονομία και αποτελεσματικότητα σημαίνει και λιγότερη προσπάθεια παραγωγής έργου.
Μερικές βασικές αρχές για τους Τριαθλητές :
- Αρχάριοι : Εάν είμαστε αρχάριοι η τεχνική πρέπει να είναι το πιο βασικό μας μέλημα.
- Πότε : Σε κάθε προπόνηση πρέπει να έχουμε ασκήσεις τεχνικής ή εναλλακτικά χρονικά διαστήματα που εστιάζουμε στην τεχνική.
- Προπονητής Τριάθλου : Αυτό που δείχνουν οι προπονητές των ανεξαρτήτων αθλημάτων δεν είναι αυτό που θα δείξει και θα εμμείνει ο έμπειρος προπονητής Τριάθλου, ο οποίος βάζει διαφορετικές προτεραιότητες και επιμένει σε διαφορετικά, περισσότερα εξιδεικευμένα ζητήματα.