Ο Σπύρος γεννήθηκε το 1989 στην Θεσσαλονίκη . Ξεκίνησε αθλητισμό σε ηλικία 3 ετών με το άθλημα της κολύμβησης. Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του στην Κολύμβηση ήταν η 1η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης στα 400μ ελεύθερο στους Παμπαίδες το 2002.
Αποφοίτησε από την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και υπηρετεί στις τάξεις της Αεροπορίας Στρατού στο Αεροδρόμιο της Πάχης Μεγάρων.
Ξεκίνησε το τρίαθλο το 2011 και εχει κερδίσει 13 αγώνες τρίαθλου.και έχει συμμετάσχει σε 2 Βαλκανικά Πρωταθλήματα Τριάθλου με τα Ελληνικά χρώματα.
Ερωτήσεις
TriathlonWorld.gr– Πότε ξεκίνησες την ενασχόλησή σου με το Τρίαθλο και τι είναι αυτό που σε παρακίνησε να ασχοληθείς με το άθλημα;
Σπύρος Γκοτζιάς- Ξεκίνησα το τρίαθλο το 2011. Επέλεξα να ασχοληθώ με το τρίαθλο καθώς προέρχομαι από τον χώρο της κολύμβησης και ήταν πιο εύκολο για εμένα να προσαρμοστώ καθώς τα άλλα δύο αθλήματα είναι λιγότερα τεχνικά. Είναι ένα άθλημα πολύ απαιτητικό με πολλές εναλλαγές και γι’ αυτό το επέλεξα.
TriathlonWorld.gr -Σε πόσους αγώνες τριάθλου έχεις συμμετέχει και σε πόσους από αυτούς έχει κερδίσει; Είδαμε ότι το βιογραφικό σου είναι γεμάτο διακρίσεις και μάλιστα σε βάθος χρόνου; Ποιο είναι το μυστικό σου πίσω από αυτή τη μακροχρόνια σταθερή πορεία επιτυχίας ;
Σπύρος Γκοτζιάς- Εχω συμμετάσχει σε περισσότερους από 30 αγώνες τριάθλου σε Ελλάδα και εξωτερικό και εχω κερδίσει 13 αγώνες και εχω ανέβει στο βάθρο σε 23 αγώνες.
Το μυστικό είναι η προπόνηση η οποία σχεδιάζεται με βάση τους στόχους μου, το τεχνικό του επίπεδο σε κάθε άθλημα καθώς τους περιορισμούς που υπάρχουν λόγω των υπολοίπων υποχρεώσεών του στη ζωή μου.
Δεν υπάρχει μαγική συνταγή. Ενας προπονητής εφαρμόζει τις βασικές αρχές της προπονητικής (αρχή προοδευτική επιβάρυνσης, αρχή εξατομίκευσης, περιοδισμός κ.λ.π).
Προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να υπάρχει προσανατολισμός στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα και αυτό δεν αφορά μόνο την ένταση της κάθε προπονητικής μονάδας. Η παρουσία ενός προπονητή και ένα καλά προπονητικά δομημένο περιβάλλον εξασφαλίζει τις καλύτερες συνθήκες ανάπτυξης.
TriathlonWorld.gr – Πως συνδυάζεται μία απαιτητική δουλειά με τον πρωταθλητισμό στο τρίαθλο; Πόσες ώρες κάνεις καθημερινά και εβδομαδιαία συνολικά προπόνηση;
Σπύρος Γκοτζιάς- Προσπαθώ να κάνω καλό προγραμματισμό και να κάνω ποιοτικές προπονήσεις και να έχω και ελεύθερο χρόνο για την προσωπική ζωή. Τα Σαββατοκύριακα που υπάρχει περισσότερος χρόνος κάνω μεγαλύτερης διάρκειας προπονήσεις. Καθημερινά κάνω περίπου 1,5- 2 ώρες προπόνησης και εβδομαδιαία περίπου 14 ώρες.
TriathlonWorld.gr-Τί θα συμβούλευες κάποιον νέο παιδί που θέλει να ξεκινήσει το τρίαθλο;
Σπύρος Γκοτζιάς- Είναι πολύ σημαντικό ένα νέο παιδί να είναι ενεργός αθλητής σε ένα από τα τρία αθλήματα και ιδανικά είναι να προέρχεται από τον υγρό στίβο. Ακόμη είναι επιτακτικό να απευθυνθεί σε ένα προπονητή τριαθλου για να λάβει τα σωστά εφόδια για την προπόνηση του. Προσωπικά έχω μεγαλώσει αθλητικά σε σωματειακό περιβάλλον και έτσι πιστεύω ότι ιδανικά κάποιος ακόμα σε ένα ατομικό άθλημα είναι προτιμότερο να αναπτύσσεται σε ένα σωματειακό περιβάλλον όπως αυτό που έχουμε δημιουργήσει στην ομάδα.
TriathlonWorld.gr -Υπάρχει η εντύπωση ότι είναι ένα άθλημα που απαιτεί πολλές ώρες προπόνησης και ότι επίσης είναι ένα ακριβό άθλημα. Είναι αλήθεια αυτό ή απλά έχει δημιουργηθεί μία λανθασμένη άποψη.
Σπύρος Γκοτζιάς -Δεν θα έλεγα ότι είναι ένα αθλημα που απαιτει αρκετές ώρες, τι να πει και ενας δεκαθλητής. Με στοχευμένη προπόνηση, συγκέντρωση και πειθαρχία μπορούν να επιτευχθούν τα επιθυμητα αποτελέσματα.
Υπάρχει πολύ μεγάλο εύρος στο κόστος εξοπλισμού όμως ο βασικός και απαραίτητος εξοπλισμός για να ξεκινήσει κάποιος Τρίαθλο δεν είναι ακριβώς.
TriathlonWorld.gr -Τι έχει ένας τριαθλητής που δεν έχουν οι δρομείς, οι κολυμβητές και οι ποδηλάτες ξεχωριστά;
Σπύρος Γκοτζιάς- Είμαι άνθρωπος του αθλητισμού αγαπώ και παρακολουθώ ως φίλαθλος πάρα πολλά αθλήματα. Όσο περισσότερο γνωρίζεις ένα άθλημα τόσο πιο πολύ το αγαπάς και το εκτιμάς. Το κάθε άθλημα είναι ξεχωριστό. Οι τριαθλητές έχουν πολλά κοινά με τους κολυμβητές, ποδηλάτες και δρομείς καθώς η προπονητική τους προετοιμασία έχει πολλά κοινά. Αυτό που διαφοροποιεί του αθλητές αντοχής δεν είναι τόσο το άθλημα που επιλέγουν όσο το επίπεδο που θέλουν να ασχοληθούν που καθορίζει και τις νοητικές και σωματικές απαιτήσεις. Η μοναδική διαφοροποίηση είναι ότι το τρίαθλο απαιτεί ακόμα περισσότερες ώρες ενασχόλησης και προσεχτική κατανομή των προπονητικών μονάδων και φορτίων ώστε να επιτευχθεί το αγωνιστικό αποτέλεσμα.