Σπύρος Γκοτζιάς

Ο Σπύρος γεννήθηκε το 1989 στην Θεσσαλονίκη . Ξεκίνησε αθλητισμό σε ηλικία 3 ετών με το άθλημα της κολύμβησης.  Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του στην Κολύμβηση ήταν η 1η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης στα 400μ ελεύθερο στους Παμπαίδες το 2002.

Αποφοίτησε από την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και υπηρετεί στις τάξεις της Αεροπορίας Στρατού στο Αεροδρόμιο της Πάχης Μεγάρων.

Ξεκίνησε το τρίαθλο το 2011 και εχει κερδίσει 13 αγώνες τρίαθλου.και έχει συμμετάσχει σε 2 Βαλκανικά Πρωταθλήματα Τριάθλου με τα Ελληνικά χρώματα.

Ερωτήσεις

TriathlonWorld.gr– Πότε ξεκίνησες την ενασχόλησή σου με το Τρίαθλο και τι είναι αυτό που σε παρακίνησε να ασχοληθείς με το άθλημα;

Σπύρος Γκοτζιάς- Ξεκίνησα το τρίαθλο το 2011. Επέλεξα να ασχοληθώ με το τρίαθλο καθώς προέρχομαι από τον χώρο της κολύμβησης και ήταν πιο εύκολο για εμένα να προσαρμοστώ καθώς τα άλλα δύο αθλήματα είναι λιγότερα τεχνικά. Είναι ένα άθλημα πολύ απαιτητικό με πολλές εναλλαγές και γι’ αυτό το επέλεξα.

Spyros Gotzias

TriathlonWorld.gr -Σε πόσους αγώνες τριάθλου έχεις συμμετέχει και σε πόσους από αυτούς έχει κερδίσει; Είδαμε ότι το βιογραφικό σου είναι γεμάτο διακρίσεις και μάλιστα σε βάθος χρόνου;  Ποιο είναι το μυστικό σου πίσω από αυτή τη μακροχρόνια σταθερή πορεία επιτυχίας ;

Σπύρος Γκοτζιάς- Εχω συμμετάσχει σε περισσότερους από 30 αγώνες τριάθλου σε Ελλάδα και εξωτερικό και εχω κερδίσει 13 αγώνες και εχω ανέβει στο βάθρο σε 23 αγώνες.

Το μυστικό είναι η  προπόνηση η οποία  σχεδιάζεται με βάση τους στόχους μου, το τεχνικό του επίπεδο σε κάθε άθλημα καθώς τους περιορισμούς που υπάρχουν λόγω των υπολοίπων υποχρεώσεών του στη ζωή μου.

Δεν υπάρχει μαγική συνταγή. Ενας προπονητής εφαρμόζει τις βασικές αρχές της προπονητικής (αρχή προοδευτική επιβάρυνσης, αρχή εξατομίκευσης, περιοδισμός κ.λ.π).

Προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να υπάρχει προσανατολισμός στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα και αυτό δεν αφορά μόνο την ένταση της κάθε προπονητικής μονάδας. Η παρουσία ενός προπονητή και ένα καλά προπονητικά δομημένο περιβάλλον εξασφαλίζει τις καλύτερες συνθήκες ανάπτυξης.

 

 TriathlonWorld.gr – Πως συνδυάζεται μία απαιτητική δουλειά με τον πρωταθλητισμό στο τρίαθλο; Πόσες ώρες κάνεις καθημερινά και εβδομαδιαία συνολικά προπόνηση;

Σπύρος Γκοτζιάς- Προσπαθώ να κάνω καλό προγραμματισμό και να κάνω ποιοτικές προπονήσεις και να έχω και ελεύθερο χρόνο για την προσωπική ζωή. Τα Σαββατοκύριακα που υπάρχει περισσότερος χρόνος κάνω μεγαλύτερης διάρκειας προπονήσεις. Καθημερινά κάνω περίπου 1,5- 2 ώρες προπόνησης και εβδομαδιαία περίπου 14 ώρες.

 

TriathlonWorld.gr-Τί θα συμβούλευες κάποιον νέο παιδί που θέλει να ξεκινήσει το τρίαθλο;

Σπύρος Γκοτζιάς- Είναι πολύ σημαντικό ένα νέο παιδί να είναι ενεργός αθλητής σε ένα από τα τρία αθλήματα και ιδανικά είναι να προέρχεται από τον υγρό στίβο. Ακόμη είναι επιτακτικό να  απευθυνθεί σε ένα προπονητή τριαθλου για να λάβει τα σωστά εφόδια για την προπόνηση του. Προσωπικά έχω μεγαλώσει αθλητικά σε σωματειακό περιβάλλον και έτσι πιστεύω ότι ιδανικά κάποιος ακόμα σε ένα ατομικό άθλημα είναι προτιμότερο να αναπτύσσεται σε ένα σωματειακό περιβάλλον όπως αυτό που έχουμε δημιουργήσει στην ομάδα.

 13403294_906835306109763_5340176455848522576_o

 

TriathlonWorld.gr -Υπάρχει η εντύπωση ότι είναι ένα άθλημα που απαιτεί πολλές ώρες προπόνησης και ότι επίσης είναι ένα ακριβό άθλημα. Είναι αλήθεια αυτό ή απλά έχει δημιουργηθεί μία λανθασμένη άποψη.

Σπύρος Γκοτζιάς -Δεν θα έλεγα ότι είναι ένα αθλημα που απαιτει αρκετές ώρες, τι να πει και ενας δεκαθλητής. Με στοχευμένη προπόνηση, συγκέντρωση και πειθαρχία μπορούν να επιτευχθούν τα επιθυμητα αποτελέσματα.

Υπάρχει πολύ μεγάλο εύρος στο κόστος εξοπλισμού όμως ο βασικός και απαραίτητος εξοπλισμός για να ξεκινήσει κάποιος Τρίαθλο δεν είναι ακριβώς.

TriathlonWorld.gr -Τι έχει ένας τριαθλητής που δεν έχουν οι δρομείς, οι κολυμβητές και οι ποδηλάτες ξεχωριστά;

Σπύρος Γκοτζιάς- Είμαι άνθρωπος του αθλητισμού αγαπώ και παρακολουθώ ως φίλαθλος πάρα πολλά αθλήματα. Όσο περισσότερο γνωρίζεις ένα άθλημα τόσο πιο πολύ το αγαπάς και το εκτιμάς. Το κάθε άθλημα είναι ξεχωριστό. Οι τριαθλητές έχουν πολλά κοινά με τους κολυμβητές, ποδηλάτες και δρομείς καθώς η προπονητική τους προετοιμασία έχει πολλά κοινά. Αυτό που διαφοροποιεί του αθλητές αντοχής δεν είναι τόσο το άθλημα που επιλέγουν όσο το επίπεδο που θέλουν να ασχοληθούν που καθορίζει και τις νοητικές και σωματικές απαιτήσεις. Η μοναδική διαφοροποίηση είναι ότι το τρίαθλο απαιτεί ακόμα περισσότερες ώρες ενασχόλησης και προσεχτική κατανομή των προπονητικών μονάδων και φορτίων ώστε να επιτευχθεί το αγωνιστικό αποτέλεσμα.

 

TriathlonWorld.gr -Όταν ασχολείσαι με τον αθλητισμό σε υψηλό επίπεδο αφήνεις άλλα πράγματα πίσω; Έχεις μετανιώσει για κάτι;

Σπύρος Γκοτζιάς -Η ενασχόληση σε υψηλό επίπεδο δεν σου επιτρέπει να έχεις αρκετό ελεύθερο χρόνο. Θεωρώ όμως ότι δεν πρέπει να παρασυρόμαστε, πρέπει να κρατάμε μια ισορροπία σε όλα στην ζωή μας. Με το τρίαθλο δεν ασχολούμαι επαγγελματικά, οπότε προσπαθώ πρωτίστως να εξελίσσομαι στο χώρο της εργασία μου. Το τρίαθλο είναι μέρος της καθημερινότητάς μου και θέλω να το κάνω για πολλά χρόνια και με βοηθάει πνευματικά και σωματικά και δεν θεωρώ ότι μου έχει στερήσει  κάτι. Προσπαθώ να κάνω, στο λίγο χρόνο που διαθέτω, ποιοτικές προπονήσεις και να είμαι απόλυτα συγκεντρωμένος. Όπως ανάφερα και παραπάνω αυτό είναι και το κεντρικό μότο στην ομάδα μας. Υψηλή παρακίνηση στις προπονήσεις με ομαδική κουλτούρα και έμφαση στην ποιότητα και στην ολιστική ανάπτυξη των αθλητών.

TriathlonWorld.grΠοιοι είναι οι μελλοντικοί αθλητικοί σου στόχοι ;

Σπύρος Γκοτζιάς- Το Syros Triathlon

18582079_1228489207277703_6793729542636526593_n

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)