Προπόνηση Τρεξίματος :Βασικά στοιχεία τρεξίματος Ολυμπιακής απόστασης Τριάθλου

Προπόνηση Τρεξίματος :Βασικά στοιχεία τρεξίματος Ολυμπιακής απόστασης Τριάθλου

Βασικά Στοιχεία Τεχνικής του τρεξίματος

  1. Μήκος Διασκελισμού: Το μήκος διασκελισμού στο τρέξιμο για οποιοδήποτε αθλητή εξαρτάται από τον ρυθμό με τον οποίο τρέχει. Όσο χαμηλός είναι ο ρυθμός που τρέχει τόσο μικρότερο διασκελισμό έχει και όσο αυξάνει ο ρυθμός που τρέχει  τόσο μεγαλώνει το βήμα διασκελισμού.  Το μήκος διασκελισμού στο τρέξιμο φυσικά εξαρτάται σημαντικά από το ύψος του αθλητή καθώς και τον τρόπο του τρεξίματος του. Εκείνο που είναι το ζητούμενο είναι να βρεθεί το βέλτιστο μήκος διασκελισμού για κάθε αθλητή με τέτοιο τρόπο ώστε να μην περιορίζει την ταχύτητα του αλλά και ούτε να επηρεάζεται αρνητικά η δρομική του οικονομία.
  2. Τρόπος πατήματος: Πολλοί αθλητές προσπαθούν να μάθουν να τρέχουν στις μύτες το οποίο έχει ως αποτέλεσμα πολλούς τραυματισμούς καθώς είτε θεωρούν ότι μόνο έτσι θα τρέχουν γρήγορα είτε τους φαίνεται πολύ εντυπωσιακή ως τεχνική και θέλουν να την αφομοιώσουν. Στον αντίποδα έχουμε τους αθλητές οι οποίοι τρέχουν έχοντας την φτέρνα του ποδιού να προσγειώνεται πρώτα. Επίσης έχουμε αθλητές που όταν τρέχουν το πόδι κάνει μία κλίση προς τα μέσα  (πρηνισμός που το συναντάμε συνήθως σε αυτούς που έχουν πλατυποδία) και σε αυτούς που το πόδι έχει μία κλίση προς τα έξω. Μπορούμε να μάθουμε τον αθλητή να έχει ένα ουδέτερο πάτημα (χωρίς έσω ή έξω κλίση) και να προσγειώνεται σχεδόν όλο το πέλμα ταυτόχρονα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζουμε πως ο αθλητής τρέχει και σιγά σιγά με ασκήσεις να τον βοηθάμε να τρέχει όλο και πιο σωστά. Όμως είναι πιο εύκολο να προσανατολιζόμαστε σε σταδιακές αλλαγές καθώς ριζικές αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη αρνητική αλλαγή στην δρομική οικονομία και ίσως παραδόξως μπορούν να επιφέρουν και τραυματισμούς.
  3. 3. Κίνηση των χεριών: Τα χέρια πρέπει να είναι χαλαρά όπως και η γροθιά μας. Έντονες κινήσεις είναι περιττές για το τρέξιμο αντοχής καθώς σε αυτή την περίπτωση καταναλώνουμε ενέργεια δίχως λόγο.
  4. 4. Πάνω μέρος του σώματος: Εάν κάποιος έβλεπε μόνο το πάνω μέρος του σώματος μας να κινείται τότε θα έπρεπε αυτό να μεταφέρεται παράλληλα προς το έδαφος χωρίς να παρουσιάζει κάθετες κινήσεις.
  5. 5. Κίνηση γονάτου: Στους δρόμους αντοχής  δεν υπάρχει λόγος να έχουμε υψηλό ανέβασμα του γονάτου. Για τα 10 χλμ  τρεξίματος μάλλον περιττό χαρακτηρίζεται από τους περισσότερους προπονητές.

Αγώνες drafting

Στους αγώνες Τριάθλου όπου επιτρέπεται το drafting οι αγώνες στην μεγάλη τους πλειοψηφία κρίνονται στο τρέξιμο. Πολύ σπάνια έχουμε «ξεκολλήματα»  στην ποδηλασία ικανά για να προσφέρουν σε αυτούς που τα τολμούν την ικανή διαφορά για να κερδίσουν τους ικανούς δρομείς του “πελοτόν”. Έτσι όπως ήταν αναμενόμενο οι Τριαθλητές της Ολυμπιακής απόστασης και αυτής της μορφής αγώνων με δεδομένο ότι οι περισσότεροι από αυτούς έχουν κάνει αγωνιστική κολύμβηση από μικρή ηλικία έχουν δώσει μία μεγαλύτερη έμφαση στο τρέξιμο. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στους χρόνους που επιτυγχάνουν οι αθλητές/ -τριες.  Είναι χαρακτηριστικό στα παγκόσμια πρωταθλήματα ότι έχουμε τους πρώτους να κάνουν χρόνους κάτω από 30 λεπτά στα 10 (δέκα) χιλιόμετρα τρεξίματος, την στιγμή που πλέον με χρόνο κάτι από παραπάνω 30 λεπτά κάνεις ο νικητής στα 10 χλμ τρεξίματος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου.

Αγώνες χωρίς drafting

Στους αγώνες χωρίς drafting οι αθλητές έχουν μία μεγαλύτερη κόπωση καθώς δεν υπάρχουν ομαδικές τακτικές ούτε δυνατότητα να πηγαίνουν σε χαμηλότερες καρδιακές συχνότητες για κάποιο διάστημα. Σε έρευνα που είχε γίνει το 1997 μετά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Vukuatti στην Φιλανδία (με την χρήση φορητών σπειρομέτρων) είχε παρατηρηθεί ότι η διαφορά μεταξύ τρεξίματος μετά από πεταλάρισμα δίχως Drafting σε σχέση με πεταλάρισμα με drafting ήταν η αδυναμία να έχουν το ίδιο μέγιστο καρδιακής συχνότητας καθώς και να ανεβάσουν τα ίδια επίπεδα γαλακτικού οξέος.

Προπονητική

Και στις δύο μορφές της Ολυμπιακής απόστασης  η προπονητική δεν αλλάζει σημαντικά παρά μόνο στο χρόνο και χιλιόμετρα που αφιερώνει ο αθλητής καθώς και στο ποσοστό του χρόνου που αντιστοιχεί στο τρέξιμο. Η εβδομαδιαία προπόνηση ενός τριάθλητή περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εξής προπονήσεις:

  1. Μεγάλη απόσταση (Long distance): Είναι η γνωστή μεγάλης διάρκειας προπόνηση που αποσκοπεί να βελτιώσει την αερόβια ικανότητα του αθλητή. Για ένα αθλητή Ολυμπιακής απόστασης Τριάθλου περισσότερο από 90 -120 λεπτά θεωρούμε ότι είναι υπερβολικό.
  2. Αναερόβιο Κατώφλι: Συνεχόμενο τρέξιμο ή interval προπόνηση στο αναερόβιο κατώφλι. Προτείνεται 30- 40 λεπτά συνεχόμενου τρεξίματος κοντά στο αναερόβιο κατώφλι.
  3. Προπονήσεις για την βελτίωση της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου: Αυτές οι προπονήσεις γίνονται με την χρήση της interval προπόνησης. π.χ. 5 φορές από 1000 (χίλια) μέτρα τρεξίματος στον ρυθμό που ο αθλητής τρέχει αγωνιστικά τα 5 χλμ και με interval όσο και η προσπάθεια.
  4. Τρέξιμο μετά από ποδηλασία: Θεωρούμε ότι σχεδόν μετά από κάθε προπόνηση ποδηλασίας ο αθλητής είναι χρήσιμο να τρέχει έστω και 20 λεπτά. Για την Ολυμπιακή απόσταση προτείνουμε να γίνονται brick και με την χρήση εργομέτρου στο γήπεδο του στίβου. Π.χ 10 λεπτά συνεχόμενη ποδηλάτηση στο κατώφλι και 4 φορές από 400 μέτρα.
  5. Συνεχόμενο τρέξιμο σε χαμηλή ένταση για βελτίωση της αερόβιας ικανότητας, καλύτερη αποκατάσταση μεταξύ των δύσκολων προπονήσεων κ.λπ. Προτεινόμενη διάρκεια  για την Ολυμπιακή απόσταση 30 – 50 λεπτά
  6. Δρομικές ασκήσεις
  7. Τρέξιμο σε ανωφέρεια για δύναμη

Είναι σημαντικό να τονιστούν τα παρακάτω :

  • Σε κάθε προπόνηση πρέπει να γίνεται σωστή προθέρμανση και αποθεραπεία.
  • Συνιστάται να τρέχουμε σε μαλακές επιφάνειες
  • Συνίσταται να παρακολουθούμε την φθορά των αθλητικών μας υποδημάτων και να τα αντικαθιστούμε όταν πρέπει.
  • Συνίσταται να γίνονται ασκήσεις ευλυγισίας (διατάσεις) τόσο πριν από τις γρήγορες προπονήσεις (αμέσως μετά την προθέρμανση) όσο και στο τέλος της προπόνησης.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης (Χημικός, MSc- MBA) &

  • Triathlon New Zeeland Level 2 Accredited Coach (Candidate for Level 3)- Endorsed by International Triathlon Union (Level 1)
  • American Swimming Coaches Association Level 2 Coach
  • Australian Swimming Teaches and Coaches Association Bronze License
  • North American Academy For Sport and Fitness Marathon Certified Coach
  • USA National Federation of High Schools Accredited & Certified Coach
  • International Triathlon Coaches Association Certified Coach

 

Email : info@triathlonworld.gr & 6937170260

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)