Τρίαθλο : Το ταχύτερα αναπτυσσσόμενο άθλημα σε όλο τον δυτικό κόσμο.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, Συντακτική Ομάδα TriathlonWorld.gr & Triathlon.gr & Προπονητική Ομάδα Athens Triathlon Team/ Smart Sport (Email : info@triathlonworld.gr)

Εισαγωγή

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν παρουσιάσει  αξιόπιστες εταιρείες  ερευνών  το Τρίαθλο παρουσιάζει τον μεγαλύτερο αριθμό ανάπτυξης στον δυτικό κόσμο (όπου και υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία).

Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά. Από το 2000 που το Τρίαθλο εντάχθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα  (π.χ. NBC) έδειξαν αυτούς τους αγώνες  έγινε η μεγάλη στατιστική έκρηξη τόσο στον αριθμό των δελτίων αθλητών στις Ομοσπονδίες όσο και στον αριθμό των συμμετεχόντων με δελτίο ημέρας. Επίσης υπάρχει πλέον σημαντική έκρηξη στον αριθμό των αγώνων.

Δεν υπάρχει Αμερικάνικη ή Ευρωπιακή πόλη που να μην έχει τον δικό της αγώνα. Αγώνες με 2 και 3 χιλιάδες συμμετέχοντες που κάποτε ήταν ένα εντυπωσιακό στοιχείο τώρα είναι κάτι το πολύ συνηθισμένο.

Ολο και περισσότεροι αγώνες σπάνε τα φράγματα των 5 και 10 χιλιάδων συμμετεχόντων και αυτό παρότι όλο και αυξάνεται ο αριθμός των αγώνων σε κάθε χώρα.

ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ το 1999 είχαμε περίπου 20,000 αθλητές με δελτίο στην Ομοσπονδία και σε ένα χρόνο αυτοί διπλασιάστηκαν. Ομως ο διπλασιασμός δεν έγινε μόνο ανάμεσα σε δύο χρονιές. Επαναλήφτηκε μερικές φορές ακόμα και έτσι φτάσαμε στις 135.000 δελτίων το 2010. Ομως ο αριθμός των αθλητών με δελτίο αθλητή είναι πολύ μικρός σε σχέση με αυτόν που προκύπτει από τα στοιχεία και τις λίστες των διοργανωτών. Περίπου 1, 5 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έλαβαν μέρος σε αγώνα Τριάθλου την περσινή χρονιά

 

Η Αγορά του Τριάθλου

Μεταξύ αυτών των αποτελεσμάτων  αυτής της αύξησης είναι :

  • Ολες οι εταιρείες ποδηλάτων κατασκευάζουν πλέον ποδήλατα μόνο για τρίαθλο. Ακόμα και οι παραδοσιακές ιταλικές εταιρείες δεν έμειναν έξω  από αυτή την λογική.
  • Υπάρχουν περισσότερα περιδοδικά τριάθλου από το τρέξιμο και τα περισσότερα άλλα αθλήματα με εξαίρεση το ποδόσφαιρο, την ποδηλασία και την μηχανοκίνητο αθλητισμό.
  • Δημιουργούνται προιόντα ειδικά για τριαθλητές και δεν αναφερόμαστε μόνο στον αθλητικό εξοπλισμό. Σε κάθε αγορά δημιουργούνται προιόντα αποκλειστικά (ακόμα και εάν δεν έχουν λειοτυοργικές διαφορές) για τριαθλητές.
  • Δημιουργούνται καταστήματα που απευθύνονται μόνο σε τριαθλητές και αυτό σιγά σιγά γίνεται και στην Ελλάδα.
  • Δημιουργούνται ηλεκτρονικά καταστήματα με αποκλειστικό αντικείμενο την πώληση ειδών τριάθλου.
  • …& κυρίως δημιουργούνται προιόντα με co –branding με την WTC, δηλαδή προιόντα που φέρουν την ονομασία Ironman. Αυτό είχε ξεκινήσει πριν 20 χρόνια με τα ρολόγια Timex και πλέον συνεχίζεται με μία σειρά προιόντων.

 

 

Το Τρίαθλο στην Ελλάδα

Τα πράγματα αλλάζουν και στην Ελλάδα και φέτος με την εμφάνιση πολλών ιδιωτών διοργανωτών είναι σίγουρο ότι θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των συμμετεχόντων σε αγώνες Τριάθλου.

Από το 1990 που έγινε ο πρώτος αγώνας Τριάθλου στο Καβούρι είχαμε χρονιές με εντυπωσιακή άνοδο όμως πάντοτε το κομματικό κρατικο κεντρικό κράτος διέλυε οποιαδήποτε ιδιωτική πρωτοβουλία ανάπτυξης.

Τώρα που το αθλητικό μοντέλο ανάπτυξης που είχαμε στην Ελλάδα με τους Ομοσπονδιάρχες δεν μπορεί πλέον να επιβιώσει και όλα έχουν μεταφερθεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία τα πράγματα είναι πολύ αισιόδοξα.

Καθώς παρακολουθούμε τα στατιστικά της ιστοσελίδας και του περιοδικού εμείς υπολογίζουμε τον αριθμό των Τριαθλήτών στην Ελλάδα κοντά στις  4-5 χιλιάδες.

Να υπενθυμίσουμε ότι από τους αγώνες του Σχοινιά μέσα σε μία χρονιά είχαν περάσει περισσότεροι από 800 αθλητές.

Η Δημιουργία πολλών πυρήνων ανάπτυξης στην επαρχία και η διοργάνωση σε διαφορετικά σημεία της Αττικής αγώνων sprint πολύ σύντομα θα μας κάνει να μιλάμε για περισσότερους από 10.000 χιλιάδες τριαθλητές και για αγώνες με περισσότερους από 500 αθλητές.

 

Το προφίλ του Τριαθλητή

Ομως το ερώτημα είναι τελικά ποιοι είναι αυτοί που κάνουν τρίαθλο.

Το πολύ μεγάλο ποσοστό των Τριαθλητών είναι ηλικίας 30-45 ετών.

Είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου, χωρίς απαραίτητα να έχουν ιδιαίτερα μεγάλη αθλητική προυπηρεσία

 

Γιατί Τρίαθλο

Γιατί όμως κάποιος να κάνει τρίαθλο και να μην κάνει τρέξιμο, ποδηλασία ή κάποιο άλλο άθλημα;

Το τρίαθλο δεν είναι μονότονο όσο τα άλλα αθλήματα και δεν έχει την αίγλη του Τριάθλου. Η ομοιόμορφη μυική ανάπτυξη και η μείωση των τραυματισμών προκρίνουν σημαντικά το τρίαθλο έναντι των υπολοίπων αθλημάτων

Ολοι αναγνωρίζουν ότι το Τρίαθλο είναι ένα πολύ δύσκολο άθλημα και όλοι θέλουν να καμαρώσουν λέγοντας

Είμαι Τριαθλητής

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)