2ος Αγώνας Τριάθλου Σαρωνικού : Αντάξιος της Ιστορίας του.

2ος Αγώνας Τριάθλου Σαρωνικού : Event & Race Report

Εισαγωγή

Είκοσι (20 χρόνια) μετά τους πρώτους αγώνες Διάθλου (Ιανουάριος 1993) & Τριάθλου  (Σεπτέμβριος 1993) στην παραλία της Αναβύσσου-  και ενώ έχουν διεξαχθεί πάνω από 40 αγώνες Τριάθλου και Διάθλου στην ίδια τοποθεσία- ορισμένοι «υπερσθλητές» δυνατοί νοητικά και σωματικά αθλητές κατάφεραν να νικήσουν τον δυνατό αέρα, το κύμα, την ζέστη και πάνω από όλα τα προσωπικά τους όρια (νοητικά και σωματικά) και να τερματίσουν τον αγώνα σπριντ.

Στην Ανάβυσσο ακόμα και ο τερματισμός σε έναν αγώνα σπριντ είναι δύσκολος.

Ο αγώνας ήταν διοργανωτικά πολύ βελτιωμένος σε σχέση με τον περσινό.

Κολύμβηση

Η κολύμβηση ήταν δύο δεξιόστροφα τρίγωνα των 350 μέτρων με τους ναυαγσώστες της Lifeguard Hellas να κάνουν εξαιρετική δουλειά και να εξασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρξει ούτε ένα αθλητής που δεν θα περάσει σωστά τις σημαδούρες. Η Μάνια και οι συνεργάτες της έκαναν εξαιρετική & επαγγελματική δουλειά για ακόμα μία φορά.

Ποδηλασία

Στην διαδρομή της ποδηλασίας κανένας δεν είχε προσβαση  με εξαίρεση τους αθλητές και τις μηχανές των κριτών. Ο κ. Μπακάλης (πολύ έμπειρος από αγώνες Τριάθλου) από την Τροχαία Κερατέας και οι 12 αστυνομικοί που είχε στην διάθεσή του δεν άφησαν ούτε ένα αυτοκίνητο να περάσει μέσα στην διαδρομή. Πέντε στροφές των 4,1 χλμ με πολύ αέρα, με ανηφόρα και τεχνικές κατηφορικές στροφές…και χωρίς drafting.

Τρέξιμο

To Τρέξιμο είναι το πιο κουραστικό σημείο του Τριάθλου… εκτός και εάν την διαδρομή την σχεδιάζουν οι συντάκτες του TriathlonWorld.  : 4,5 στροφές των 1200 μέτρων με τους αθλητές να τρέχουν δίπλα από τους θεατές και παράλληλα με την παραλία, με 5 σημεία ανεφοδιασμού με παγωμένο νερό, μουσική, σχολιασμός και θεατές να χειροκροτούν όλους τους αθλητές.

Πρότυπο Ασφάλειας ο αγώνας

Τα μέτρα ασφαλείας όπως σε όλους τους αγώνες του TriathlonWorld ιδιαίτερα αυστηρά:

  • Ναυαγοσώστες 
  • Πολυπληθής ομάδα της τροχαίας που δεν επέτρεπε να κυκλοφορήσει στην διαδρομή του αγώνα ούτε ένα τροχοφόρο
  • Διασώστες της ΕΔΟΚ
  • Ιδιωτικό Ασθενοφόρο και  σε ετοιμότητα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ
  • Εθελοντές
  • Εξειδικευμένος σε επείγοντα ιατρός

Ο κ. Κυριακόπουλος, εξειδικευμένος σε θέματα επειγόντων περιστατικών, ευτυχώς δεν χρειάστηκε να προσφέρει τις υπηρεσίες του παρά μόνο στον Μανούσο Δαμοράκη που βγαίνοντας από την Ζώνη Αλλαγών γλίστρησε προσπαθώντας να βάλει το παπούτσι της ποδηλασίας και πέφτοντας  το σπασμένο σκελετό του  από το αθλητικό γυαλί του εκοψε το φρύδι.

Η διαδρομή ήταν σχεδιασμένη ώστε οι αθλητές να μπορούν να έχουν έντονη αλληλεπίδραση με τους θεατές.

 

Χρήστος και Αγγελική  οι νικητές

O Χρήστος Γαρέφης και η Αγγελική Κεραμίδα, που ήταν στην 2η & 3η θέση  αντίστοιχα στον περσινό αγώνα, κατάφεραν να ανέβουν  πιο ψηλά και να γράψουν το όνομά τους στην πολύ τιμητική λίστα των αθλητών που έχουν κερδίσει τον πιο ιστορικό αγώνα Τριάθλου της Ελλάδας.

Ο Γιώργος Δανιήλ βγήκε πρώτος από το νερό και πίσω του Γκοτζιάς, Γαρέφης και Ανδρεάδης  σε μικρή απόσταση να τον καταδιώκουν.

Στην ποδηλασία Γκοτζιάς και Γαρέφης έδωσαν την μάχη για το ποιος θα μπει πρώτος στην Τ2. Ο Γκοτζιάς μπήκε πρώτος και δεύτερος ο Γαρέφης.

Οι δυο τους μπήκαν έτρεξαν τα πρώτα 3 χιλιόμετρα με τον Γκοτζιά να είναι σταθερά 10 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Γαρέφη. Εκεί ο Χρήστος έκανε την αλλαγή στην οποία δεν ακολούθησε ο Σπύρος καθώς επιστρέφοντας από σοβαρό τραυματισμό (δεν έχει τρέξει πάνω από 20 λεπτά ανά προπόνηση και ο φόβος του να δει το τραύμα του να υποτροπιάζει ήταν πολύ ορατός).

Στην Τρίτη θέση της γενικής ο Στέλιος Ανδρεάδης ενώ ο Απόστολος Ζορμπάς αναρριχήθηκε πολλές θέσεις μετά την κολύμβηση  και  κανοντας με διαφορά το καλύτερο τρέξιμο βρέθηκε στην τέταρτη θέση της γενικής κατάταξης

Στις γυναίκες νικήτρια η Αγγελική Κεραμίδα ενώ στην δεύτερη θέση ήταν η Αγγελική Θωμά.

Ο Γιάννης Ψαρέλης, αρχσισυντάκτης του περιοδικού TriathlonWorld και διοργανωτής του αγώνα δήλωσε : «Εχοντας σχεδιάσει όλους τους αγώνες Τριάθλου που έχουν γίνει στην Ανάβυσσο (Διασυλλογικά πρωταθλήματα, κριτήρια εθνικών ομάδων, Πανελλήνια πρωταθλήματα, Κύπελλα Ελλάδας, Βαλκανικούς Αγώνες, ITU  αγώνες, ETU Prestige Races κ.λπ.) και έχοντας λάβει μέρος σχεδόν σε όλους τους αγώνες που έχουν γίνει στη «Χαβάη» του Ελληνικού Τριάθλου νιώθω πολύ συναισθηματικά φορτισμένος κάθε φορά που γίνεται ένας αγώνας Τριάθλου εδώ.

Σε σχέση με πέρσι ήμασταν πολύ καλύτερα διοργανωτικά, αποφεύγοντας να επαναλάβουμε λάθη και κάνοντας ακόμα ένα βήμα ώστε οι αγώνες μας να είναι εκτός από τεχνικά άρτιοι και απόλυτα ασφαλείς και ενδιαφέροντες

 

Προσωπικά ευχαριστώ

Τον Δήμο Σαρωνικού και ιδιαίτερα τον Αντιδήμαρχο Σαρωνικού Μανώλη Τσαλικίδη και την κα. Βασιλική Συροπούλου που φροντίζουν εκτός από το να μας λύνουν όλα τα προβλήματα να είναι πολύ ευχάριστη η συνεργασία μας. Χωρίς τη Βασιλική και το Μανώλη δύσκολα θα μπορούσαμε να έχουμε αυτή τη βελτίωση από τον περσινό αγώνα

Τη διοίκηση της Τροχαίας Κερατέας και ιδαίτερα τους κ.κ.Μερκούρη Μερκούριο και Μπακάλη. Εχουν τον απόλυτο σεβασμό μας και ελπίζουμε να μπορούσαμε σε όλους τους αγώνες μας να ήταν αυτοί που θα φρόντιζαν για την ασφάλεια των αθλητών.

Τους Χορηγούς και υποστηρικτές μας μας δηλαδή τον Νίκο Κασσιμάτη  και όλα τα στελέχη της εταιρείας του (Kassimatis Cycling στον Πειραιά), τον Λάμπρο Κοτσιόπουλο (Three Level Power), την εταιρεία ΕΒΓΑ, την εταιρεία Zip Vit, το Γιάννη Παπαγιάννη (Pulse 100), Κατώγι Στροφιλιά, την  ΕΔΟΚ, & την Lifeguard Hellas

Την συνεργάτη και υπεύθυνη μάρκετινγκ & επικοινωνίας του TriathlonWorld και του αγώνα, Ευτυχία Φιλαλήθη της καλύτερης εταιρείας αθλητικού μάρκετινγκ της  market blink

Τον Φίλιππο Αθανασίου, το Βασίλη Κουράκο, τονΔημήτρη Μπακόπουλο, τον Σάββα Δάνδολο και τον Κυριάκο Κυριακόπουλο.

Τον Γιώργο Πορτέλη, τον Γιάννη Αρβανιτάκη και τους συνεργάτες τους για την πολύ καλή δουλειά που έκαναν στην έκδοση των αποτελεσμάτων.

Τέλος οφείλω να ευχαριστήσω την οικογενειά μου που ήταν σύσσωμη για να βοηθήσουν στη διοργάνωση του αγώνα : το Θανάση Χαραλαμπόπουλο- που από τις 8 το πρωί της Παρασκευής και μαζί με το Λάμπρο Κοτσιόπουλο στήναμε την ζώνη αλλαγών και τερματισμού , τη Μαρία Ψαρέλη, το Δημήτρη Κοτσιφόπουλο και τη  Νικολέτα Περτέση …και φυσικά πάνω από όλα τη γυναίκα μου που χωρίς τη βοήθειά της δεν θα μπορούσε να γίνει ο αγώνας.».

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)