Προπόνηση Τριάθλου : Τερμάτισα το πρώτο μου Τρίαθλο…και τώρα;

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, Προπονητική Ομάδα Smart Sport/ Athens Triathlon Team &Συντακτική Ομάδα TriathlonWorld.gr & Triathlon.gr (Email :info@triathlonworld.gr)

Εισαγωγή

Την προηγούμενη εβδομάδα «πανηγυρίσαμε» όλοι μαζί το ρεκόρ συμμετοχής σε αγώνα Τριάθλου στην Ελλάδα. Είναι σαφές ότι το Τρίαθλο κερδίζει όλο και περισσότερους φίλους στην Ελλάδα όμως εξακολουθεί να μην μπορεί να γιατρέψει τα μεγάλα του προβλήματα/ αρρώστιες. Πριν 21-22 χρόνια σε κάθε αγώνα Τριάθλου 50-60 άτομα λάμβαναν μέρος και ενώ υπήρχαν σημάδια ανάπτυξης αυτό που πραγματικά συνέβαινε ήταν ότι πολύ δοκίμαζαν έναν αγώνα Τριάθλου τους άρεσε το άθλημα όμως επειδή το άθλημα στερείται δομών απογοητεύονταν και σταματούσαν την ενασχόλησή τους με το άθλημα. Οσοι είμασταν μέλη του Ελληνικού Ομίλου Τριάθλου αργήσαμε να αντιληφθούμε ότι δεν προσφέραμε προπονητική υποστήριξη και πρόσβαση σε αθλητικές εγκαταστάσεις. Αργότερα το 1996 όταν δημιουργήθηκε η Ελληνική Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Τριάθλου  υπήρξε ξανά σε ένα δύο αγώνες μία έκρηξη συμμετοχών όμως ξανά το ίδιο πρόβλημα.

Ο αριθμός των ελλήνων που έχουν συμμετέχει σε έναν αγώνα τριάθλου τα τελευταία 20-22 είναι πολύ μεγάλος όμως πολύ μικρό είναι το ποσοστό αυτών που ασχολούνται με το άθλημα για πολλά χρόνια. Συνεπώς η αγωνία είναι πως αυτοί οι άνθρωποι θα παραμείνουν στο άθλημα και δεν θα είναι απλά περαστικοί. Οσοι αγαπάμε το άθλημα του Τριάθλου θα πρέπει να προβληματιστούμε σχετικά και ο καθένας από το «πόστﻨτου να δίνει πως μπορεί να συμβάλλει σε σχετική λύση.

Τερμάτισα τον πρώτο αγώνα μου στο Τρίαθλο και τώρα τί κάνω;

Οι περισσότεροι που συμμετείχαν στον αγώνα της περασμένης Κυριακής είναι σίγουρο ότι δεν έχουν αντιληφθεί τί σημαίνει Τρίαθλο. Είναι ακριβώς η περίπτωση των ανθρώπων που πάνε το καλοκαίρι να παίξουν beach volley και κανένας δεν τους έχει μάθει να κάνουν σωστή υποδοχή.

Τερματίσαμε το Τρίαθλο και αυτό σημαίνει ότι γίναμε Τριαθλητές ; Φυσικά και όχι. Δεν κατέχουμε καν την στοιχειώδη τεχνική των τριών αθλημάτων.

Διαβάστε τον παρακάτω «υποθετικό» διάλογο και θα καταλάβετε πως σκέφτονται οι περισσότεροι/ -ες :

  • Ναι, αλλά δεν με ενδιαφέρει κάτι παραπάνω. Εξάλλου δεν θέλω να γίνω πρωταθλητής…. Εμένα με ενδιαφέρει να γυμνάζομαι για να έχω καλύτερη ποιότητα ζωής, να κρατάω σταθερά τα κιλά μου …
  • Ναι αλλά εάν δεν μάθεις να κολυμπάς, να ποδηλατείς, να τρέξεις σωστά …θα τραυματιστείς…
  • Δεν πρόκειται να τραυματιστώ γιατί δεν κάνω μεγάλες εντάσεις.
  • Δεν θέλεις να μάθεις σωστά αυτό το άθλημα; Δηλαδή, υπάρχει περίπτωση να πάρεις μία ρακέτα του τένις και να παίζεις χωρίς κάποιος να σου δείξει; Υπάρχει περίπτωση να πάρεις μία ιστιοσανίδα και να βγείς στα πελάγη;
  • Δεν είναι το ίδιο!
  • Είναι ακριβώς το ίδιο και ακόμα χειρότερα. Στο τέννις δεν μπορείς να κάνεις τρομερό στο εαυτό σου. Εδώ κινδυνεύεις να σκοτωθείς στο ποδήλατο, να σπάσεις τα γόνατά στο στο τρέξιμο.
  • Εμένα δεν μ’ενδιαφέρουν οι αγώνες. Ηθελα απλά να συμμετέχω σε έναν αγώνα για να δω πως είναι και αυτό μου αρκεί. Δεν υπάρχει περίπτωση να μπω στην διαδικασία να κάνω προπόνηση κάθε μέρα. Δεν μπορώ να κάνω προπόνηση από το πρωί ως το βράδυ;
  • Ποιος σου είπε ότι πρέπει να κάνεις προπόνηση από το πρωί ως το βράδυ;
  • Σας έχω δει εσάς τους Τριαθλητές. Ο ….είναι φίλος μου και επειδή ήθελε να τρέξει Ironman δεν έκανε τίποτα άλλο. Δουλειά και προπόνηση.
  • Πόσες ώρες αφιερώνεις στο γυμναστήριο.
  • Πηγαίνω τρεις φορές και κάνω μία ώρα αερόμπικ και μία ώρα όργανα. Τα ΣΒΚ κάνω τρέξιμο ή κι ποδήλατο στον δρόμο.  Συνολικά 6-8  ώρες. Με 6-8  ώρες προπόνησης στο τρίαθλο την εβδομάδα κάνεις πρωταθλητισμό.
  • Δεν ισχύει. Ο …κάνει 5-6 ώρες κάθε Σάββατο. Φεύγει με το ποδήλατο 9 το πρωί και γυρνάει κατά τις 2-3 το μεσημέρι.
  • Με έξι ώρες την εβδομάδα κάνεις 5-6 χιλιόμετρα κολύμβηση, 50-60 χιλιόμετρα ποδηλασία και 20-25 χιλιόμετρα τρεξίματος. Εάν κάνεις σωστή προπόνηση είναι υπεραρκετά για να βελτιωθείς πολύ ως τριαθλητ…
  • Με αυτές τις ώρες μόνο σπριντ θα καταφέρω να κάνω.
  • Οχι απαραίτητα. Και ολυμπιακή απόσταση μπορείς να κάνεις με αυτή την προπόνηση. Γιατί σε χαλάει το sprint;
  • Το κάναμε σημασία έχει να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Θα ήθελα να κάνω ένα half ironman.
  • Δηλαδή έκανες ένα sprint και τώρα θέλεις να κάνεις half ironman! Και πέρα από αυτό γιατί το sprint σου ακούγεται ως πολύ υποτιμητικό;  Στόχος τώρα που τεμάτισες το πρώτο σου sprint είναι να γίνεις τριαθλητ… Πήγες στο αγώνα χωρίς σωστή προετοιμασία. Τώρα είναι η ευκαιρία να κάνεις ένα χρόνο σωστή προετοιμασία και να αγωνιστείς του χρόνου ώστε να βελτιωθείς περαιτέρω.
  • Δεν είναι κίνητρο για μένα να τρέξω το ίδιο πράγμα.
  • Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Αυτό που έκανες είναι κάτι σαν κολύμπι, κάτι σαν ποδηλασία, κάτι σαν τρέξιμο. Του χρόνου θα έχεις μάθει να κολυμπάς, να κάνεις ποδήλατο και να τρέχεις.
  • Σου είπα δεν θέλω να κάνω πρωταθλητισμό.
  • Δεν σου μιλάω για πρωταθλητισμό. Σου λέω να μάθεις να κολυμπάς, να ποδηλατείς, να τρέχεις.
  • Μία χαρά κάνω ποδήλατο και τρέχω, λίγο το κολύμπι μου δεν είναι τέλειο όμως δεν με ενδιαφέρει να το τελειοποιήσω. Ποδήλατο και τρέξιμο κάνω μάι χαρά. Δεν με ενδιαφέρει να γίνω πιο γρηγορ…Σε αυτή την ηλικία δεν μπορώ να γίνω πιο γρήγορ…
  • Το ότι καβαλάς ένα ποδήλατο δεν σημαίνει ότι ξέρεις να κάνεις ποδήλατο. Το αντίστοιχο για το τρέξιμο.
  • Δεν μ’ενδιαφέρει να πάω πιο γρήγορα. Εχω το δικό μου τέμπο και με αυτό πάω. Δεν θέλω να γίνω ολυμπιονίκης.

Στην συγκεκριμένη και δυστυχώς πολύ κοινή περίπτωση έχουμε συγκεκριμένα «κολλήματα» και κυρίως για πολλά δύσκολα ανατρεπόμενα στερεότυπα :π.χ.

  • Βελτιώνομαι σημαίνει πηγαίνω πιο γρήγορα
  • Νέες εμπειρίες και προκλήσεις σημαίνει κάνω αγώνες μεγαλύτερης διάρκειας.
  • Αφού μπορείς σε ένα ποδήλατο ξέρεις ποδήλατο. Αφού κινείσαι μέσα στο νερό ξέρεις κολύμπι. Αφού ξέρεις να «σέρνεις» τα πόδια σου ξέρεις να τρέχεις.
  • Το τρίαθλο θέλει πολλές ώρες προπόνησης.
  • Ασχολούμαι με το τρίαθλο σημαίνει κάνω πρωταθλητισμό.

 

Αυτή η μία κατηγορία ανθρώπων. Υπάρχουν και διάφορες άλλες κατηγορίες όπως αυτή που μόλις τελειώσουν έναν αγώνα σπριντ θέλουν να κάνουν προπόνηση για έναν αγώνα Τριάθλου Ironman. Αυτή η περίπτωση είναι ακόμα πιο “επικίνδυνη”.

Η έλλειψη δομών στο άθλημά μας και η έλλειψη καθοδήγησης των νέων αθλητών δημιουργεί πολλλά προβλήματα.

Συνεπώς μετά τον πρώτο μας αγώνα Τριάθλου  τί πρέπει να κάνουμε :

  1. Να βρούμε έναν σύλλογο ή έναν προπονητή Τριάθλου και να κάνουμε συστηματική προπόνηση για τουλάχιστον ένα χρόνο. Οταν θα ξανατρέξουμε θα ζήσουμε μία διαφορετική εμπειρία.
  2. Να καταννοήσουμε ότι εάν ασχοληθούμε με το Τρίαθλο συστηματικά θα έχουμε την καλύτερη μορφή άσκησης, η οποία μπορεί να μας συντροφεύει μέχρι τα γεράματά μας.
  3. Να χρησιμοποιήσουμε την ενασχόλησή μας με το τρίαθλο για να αποκτήσουμε αθλητική κουλτούρα και να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας σε σημαντικούς τομείς στην ζωή μας όπως η διατροφή, η βιομηχανική της κίνησης κ.λπ.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)