Προπονητική : Time management για αθλητές.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση που κάναμε στο community page του TriathlonWorld.gr στο Facebook προέκυψε ότι η έλλειψη χρόνου είναι ο βασικότερος λόγος που οι τριαθλητές δεν μπορούν να ασχοληθούν με το τρίαθλο όπως θα ήθελαν.

Είναι σαφές ότι σε εραστιτεχνικό επίπεδο managerial δεξιότητες είναι πάρα πολύ σημαντικές ίσως και πιο σημαντικές και από τις σωματικές ικανότητες ενός αθλητή.  Η βέλτιστη αξιοποίηση του χρόνου μας, η αυτοοργάνωση, η δυνατότητα λειτουργίας υπό πίεση, η δυνατότητα αξιολόγησηε και ιεράρχησης των θεμάτων που πρέπει να διεκπεραιωθούν, οι αναλυτικές ικανότητες είναι μερικές από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που πρέπει να διαθέτει ένας ερασιτέχνης τριαθλητής ο οποίος καλείται να μπορέσει να χωρέσει μέσα στο ημερήσιο πρόγραμμά του τις οικογενειακές, κοινωνικές, προσωπικές, επαγγλματικές, αθλητικές υποχρεώσεις του.

Εχοντας κάνει προπόνηση με πάρα πολλούς Ελληνες τριαθλητές τα τελευταία 20 χρόνια βλέπω σημαντική συσχέτιση της μακροπρόθεσμης τριαθλητικής εξέλιξης ενός αθλητή με το επίπεδο των managerial ικανοτήτων του. Εξάλλου και σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είναι τυχαίο ότι το τρίαθλο είναι από τα αγαπημένα αθλήματα των στελεχών επιχειρήσεων και επιχειρηματιών. Σε πολλούς αγώνες Τριάθλου υπάρχουν κατηγορίες για στελέχη και διεθύνοντες συμβούλους (CEO) εταιρειών.

Ειδικότερα για την διαχείρηση του χρόνου πρέπει να σημειώσουμε ορισμένα βασικά ζητήματα για να γίνει πιο εύκολη η ζωή μας :

  • Αναγκαιότητα βέλτιστης διαχείρησης χρόνου. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη να διαχειρηστούμε τον χρόνο μας σωστά και να εφαρμόσουμε κάποια/-ες μεθόδους time management για να είμαστε και επιτυχημένοι στο τρίαθλο και για να μην έχει τίμημα η ενασχόληση μας με το τρίαθλο σε κάποιο/-οιους άλλους τομείς της ζωής μας.
  • Το τρίαθλο είναι μία δραστηριότητα που αυξάνει τις απαιτήσεις για καλύτερο time management – Η ένταξη του τριάθλου στην ζωή μας απαιτεί την αύξηση/ βελτίωση των επιδόσεων μας στο time management και στους υπόλοιπους τομείς της ζωής μας, συμπεριλαμβανομένου και της εργσίας μας. Συνήθως, με εξαίρεση ορισμένα στάδια αύξησης των προπονητικών φορτίων, οι αθλητές αντοχής είναι σαφές ότι βελτιώνουν τις επιδόσεις τους στην επαγγελματική τους εργασία.
  • Προτεραιότητες -Απαίτείται επίσης να βάλουμε κάποιες πρoτεραιότητες στην ζωή μας και να θέσουμε στόχους τόσο στους υπόλοιπους τομείς στην ζωή μας όσο και αθλητικά.
  • Διατήρηση ισορροπιών στην ζωή μας -Είναι απαραίτητο να καταλάβουμε ότι απαραίτητη προυπόθεση για να είμαστε επιτυχημένοι στο τρίαθλο είναι να μπορέσουμε να κρατήσουμε τις ισοσσοπίες στην ζωή μας και να μπορέσουμε να ασχολούμαστε με αυτό για μεγάλο μέρος αυτής.
  • Πρέπει να θέτουμε SMART στόχους
  • Απαιτείται να προσαρμόζουμε την προπόνηση στις ανάγκες της ζωής μας και όχι το αντίθετο. Αυτό πρέπει να το μεταφέρουμε με σαφήνεια στον/ στους προπονητές μας.
  • Η προπόνηση με γκρουπ και προπονητή βοηθούν πολύ.
  • Βοηθά πάρα πολύ να φτιάξουμε συγκεκριμένο ωράριο προπόνησης (π.χ. κάνω κολύμβηση κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή στο Χ κολυμβητήριο από τις …έως τις …με αυτή την ομάδα.Αυτό είναι πολύ καλύτερο από το να κάνουμε ένα σχεδιασμό του τύπου «μόλις φύγω από το γραφείο θα πάω»
  • Οταν χάνουμε μία προπόνηση πάμε παρακάτω εκτός και εάν είναι πολύ σημαντική και πρέπει να γίνει τροποποίηση του προπονητικού μας προγράμματος. Αρχή ότι «πάμε παρακάτω άσχετα με το τί χάνουμε» είναι σημαντική καθώς ελαφρύνει σημαντικά έναν ερασιτέχνη τριαθλητή.
  • Πρέπει να επιλέξουμε προπονητική φιλοσοφία και προπονητή με σχετική φιλοσοφία που ταιριάζει στο πρόγραμμα ζωή μας.
Εκτός από την προπόνηση στην κολύμβηση, την ποδηλασία και το τρέξιμο απαιτείται να μπορέσουμε να ορίσουμε με σαφήνεια τις χρονικές ανάγκες σε αποκατάσταση καθώς και να τις τοποθετήσουμε χρονικά μέσα στο ημερήσιο και εβφομαδιαίο πρόγραμμά μας.

 

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, Προπονητική ομάδα Smart Sport & TriathlonWorld (Email : info@triathlonworld.gr)

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)