Προπόνηση Κολύμβησης για Τριαθλητές : “Μείνε μακριά από τον άξονα”

Προπόνηση Κολύμβησης για Τριαθλητές : “Μείνε μακριά από τον άξονα”

Η σημασία να κολυμπάμε με πλατιές και βαθιές χεριές μακριά από τον άξονα περιστροφής και το επίπεδο συμμετρίας.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Γιάννης Ψαρέλης (BSc, MSc, MBA, PhDc) Προπονητής Τριάθλου (Κινητό : 6937179260 & Email : smartsportcoach@hotmail.com)

Επίπεδο συμμετρίας

Ως γενική αρχή πρέπει να έχουμε  ότι το επίπεδο συμμετρίας του σώματός μας δεν πρέπει να το περνάμε με κάποιο μέρος του σώματός μας που μας δίνει προώθηση (εξαίρεση ίσως η σταυρωτή ποδιά) καθώς δημιουργούμε πλευρικές κινήσεις με άσκοπη δαπάνη ενέργειας και πολλές φορές αύξηση της πορείας που διανύουμε.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι τριαθλητές και ενήλικες αθλητές/ κολυμβητές -που μαθαίνουν σε μεγάλη ηλικία κολύμβηση -είναι ότι πριν ή μετά την επαναφορά  το χέρι τους περνά το «επίπεδο συμμετρίας» του σώματός τους μετά την είσοδο του στο νερό.

Ένα επίσης συνηθισμένο λάθος είναι όταν μετά το πιάσιμο του νερού αντί να σπρώξουν το νερό προς τα πίσω σπρώχνουν το νερό προς το πλάι (από έξω προς τα μέσα) περνώντας το επίπεδο συμμετρίας. Μία λογική εξήγηση είναι ότι ανάλογα με το πόσο κοντά ή μακριά στο επίπεδο συμμετρίας γίνεται η είσοδος τόσο μετά το «πιάσιμο» μακριά, κοντά ή και διασχίζει το επίπεδο συμμετρίας.

Με δεδομένο ότι όλο και ενισχύεται η άποψη ότι η προώθησή μας στο νερό οφείλεται στον τρίτο νόμο του Νεύτωνα (Δράση- Αντίδραση) κατανοούμε ότι η χημική ενέργειά του σώματός μας δεν χρησιμοποιείται για να προωθηθούμε προς τα εμπρός αλλά σε πλευρικές κινήσεις. Έτσι αντί να κινούμαστε κατά μήκος μίας γραμμής  -γραμμή κίνησης/ πορείας -κάνουμε συνεχή (πολλές φορές δύσκολα αντιληπτά) ζιγκ-ζαγκ. Είναι αυτό που πολλές φορές περιγράφουν οι προπονητές ως την κίνηση της σαύρας.

Απαγορευμένη Γραμμή

Πολλοί προπονητές κολύμβησης αντί να μιλήσουν για επίπεδο συμμετρίας του σώματος ομιλούν για την απαγορευμένη γραμμή. Δηλαδή η απαγορευμένη γραμμή είναι η γραμμή πάνω στην οποία κινούμαστε για να πάμε από το σημείο Α στο σημείο Β.

Η γραμμή της πορείας μας είναι η γραμμή με την οποία πρέπει να ταυτίζεται και ο άξονας περιστροφής του σώματός μας. (Για την σημασία του άξονα περιστροφής και της σωστής περιστροφής στην κολύμβηση ελευθέρου αλλά και υπτίου θα μιλήσουμε σε διαφορετικό άρθρο).

Τρόπος εντοπίσμού και διόρθωσης του λάθους.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι μόνος του ο αθλητής δεν μπορεί να αντιληφθεί το λάθος του. Έτσι ο προπονητής πρέπει να το εντοπίσει βλέποντας τον αθλητή να κολυμπάει προς το μέρος είτε έξω από το νερό και ακόμα πιο εύκολο μέσα από το νερό. Μία κάμερα μπορεί να βοηθήσει τον αθλητή να κατανοήσει το λάθος και σε αντιπαραβολή με ένα βίντεο με το σωστό να κατανοήσει την διαφορά.

Όπως και με όλα τα λάθη τεχνικής απαιτούνται πολλές ασκήσεις με ξεκούραστο το κεντρικό νευρικόι σύστημα (δηλαδή στην αρχή της προπόνησης) για να μπορέσει να αντιληφθεί το σωστό (π.χ. κολύμβηση με το κεφάλι έξω). Φυσικά αυτό το λάθος εξαλείφεται εάν ο αθλητής δουλέψει πάνω στο EVF (έχουμε διαφορετικό άρθρο για αυτό).

Επίλογος

Τόσο το επίπεδο συμμετρίας όσο και η απαγορευμένη γραμμή/ γραμμή περιστροφής είναι δύο επιτυχημένα περιγραφικά παραδείγματα που βοηθούν του αθλητές να κατανοήσουν τι δεν πρέπει να κάνουν. Είναι λάθος το οποίο διορθώνεται σχετικά εύκολα αλλά απαιτεί την ένταξη συγκεκριμένων ασκήσεων σε κάθε προπόνηση.

 

Triathlon Coach

Triathlon Coach

Summary
Article Name
Προπόνηση Κολύμβησης για Τριαθλητές :
Description
Προπόνηση Κολύμβησης για Τριαθλητές : "Μείνε μακριά από τον άξονα" Η σημασία να κολυμπάμε με πλατιές και βαθιές χεριές μακριά από τον άξονα περιστροφής και το επίπεδο συμμετρίας.
Author

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)