Τεχνική Κολύμβησης : Συχνότητα αναπνοής.

  • Κάθε πόσες χεριές πρέπει να αναπνέω στην κολύμβηση στο ελεύθερο ;
  • Ποιο τα πλεονεκτήματα όταν στην κολύμβηση όταν αναπνέω κάθε 2 ή 3 χεριές ;
  • Στους αγώνες κολύμβησης σε ανοιχτό νερό κάθε πότε πρέπει να αναπνέω;
  • Ποιες οι επιπτώσεις στην τεχνική στην ελεύθερη κολύμβηση όταν κολυμπάω με αναπνοή κάθε 2 ή 3 χεριές;
Τεχνική κολύμβησης : Συχνότητα αναπνοής.

Μία από τις ερωτήσεις που δεχόμαστε πολύ συχνά από τους αθλητές που γυμνάζουμε  στην κολύμβηση είναι εάν πρέπει να αναπνέουν από τη μία ή και τις δύο πλευρές όταν κολυμπούν ελεύθερο; Υπάρχουν υπέρμαχοι προπονητές κολύμβησης και των δύο απόψεων. Ας δούμε μερικά από τα επιχειρήματα που έχει να παρουσιάσει η κάθε πλευρά.

Κολύμβηση με αναπνοή και από τις δύο πλευρές σημαίνει μεταξύ άλλων :

  • Πιο συμμετρική θέση και κίνηση του σώματος στο νερό
  • Πιο συμμετρική κίνηση των χεριών μας μέσα και έξω από το νερό
  • Λιγότερες ροπές και κατ’ επέκταση αντιστάσεις
  • Περισσότερες πιθανότητες να κρατάμε ευθεία γραμμή στο ανοιχτό νερό

Αναπνοή από τη μία πλευρά μεταξύ άλλων

  • Σημαίνει δυνατότητα για μεγαλύτερη παροχή οξυγόνου (με αναπνοή κάθε 2 χεριές)
  • Δυνατότητα να παρακολουθούμε καλύτερα το χέρι που είναι πιο αδύναμο, εάν αναπνέουμε από την πλευρά του πιο αδύνατου χαεριού
  • Δυνατότητα για πιο επιταχυνόμενες χεριές (και όχι ισοταχείς) χεριές.

Σε αυτά τα παραπάνω ήρθαν Αγγλοι ερευνητές για να προσθέσουν τον παράγοντα ισχύος στο κάθε χέρι. Αυτό το οποίο βγήκε ως συμπέρασμα από την έρευνά τους ήταν ότι υπάρχει σημαντική διαφορά ισχύος μεταξύ των δύο χεριών σε όσους αναπνέουν από την μία πλευρά σε σχέση με αυτούς που αναπνέουν και από τις δύο.

Δική μας θέση είναι ότι πρέπει:

  1. Να κολυμπάμε με αναπνοή και από τις δύο πλευρές στα “αργά” αερόβια κομμάτια και να αναπνέουμε από την πλευρά του πιο αδύνατου χεριού στα γρήγορα κομμάτια
  2. Πρέπει να κλείσουμε τις μυικές ανισορροπίες με εκγύμναση με λάστιχα, πάγκους κολύμβησης, κολυμβητικά εργόμετρα και βάρη έξω από το νερό
  3. Δυστυχώς δεν είναι μόνο θέμα μυικής ανισορροπίας αλλά και αίσθησης στο πιάσιμο του νερού που κάνει το ένα μας χέρι να είναι πιο αποτελεσματικό από το άλλο.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης

  • Triathlon N.Zeeland Level 2 Accredited Coach
  • American Swimming Coaches Association Level 2 Coach.
  • International Triathlon Coaches Certified Coach
  • Australian Swiming Teaches and Coaches Association Bronze License

Προπονητική Ομάδα Smart Sport  & Συντακτική Ομάδα Triathlon World.gr & Triathlon.gr(Email : info@triathlonworld.gr)

Summary
Article Name
Swimming Technique
Description
Μία από τις ερωτήσεις που δεχόμαστε πολύ συχνά από τους αθλητές που γυμνάζουμε στην κολύμβηση είναι εάν πρέπει να αναπνέουν από τη μία ή και τις δύο πλευρές όταν κολυμπούν ελεύθερο; Υπάρχουν υπέρμαχοι προπονητές κολύμβησης και των δύο απόψεων. Ας δούμε μερικά από τα επιχειρήματα που έχει να παρουσιάσει η κάθε πλευρά.
Author

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)