Εξοπλισμός για προπόνηση και βελτίωση τεχνικής της κολύμβησης : Snorkel (αναπνευστήρας)

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης Ο Γιάννης είναι πιστοποιημένος δάσκαλος κολύμβησης (Teacher ID: 15843) από τον Σύνδεσμο Προπονητών Κολύμβησης της Αυστραλίας καθώς και Αργυρού Επιπέδου Διεθνής προπονητής από τον ίδιο σύνδεσμο (ASCTA International Silver :0534). Είναι επίσης πιστοποιημένος προπονητής κολύμβησης από τον Σύνδεσμο Προπονητών κολύμβησης των ΗΠΑ επιπέδου 4 (ASCA Level 4).

Εισαγωγή

Οι προπονητές κολύμβησης συνεχώς ψάχνουν για νέα βοηθήματα κολύμβησης που θα μπορέσουν να βοηθήσουν τους αθλητές τους να βελτιώσουν την τεχνική τους ή να βελτιώσουν την φυσική τους κατάσταση. Πολλές φορές χρησιμοποιούνται και βοηθήματα κολύμβησης για να σπάσει η «μονοτονία» της προπόνησης ή/και να δωθούν νέα νευρομυικά ερεθίσματα στους αθλητές.

Την δεκαετία του 90 στα αυστραλέζικα περιοδικά τριάθλου υπήρχαν αναφορές  για την χρήση αναπνευστήρα από τριαθλητές και κολυμβητές και υπήρχαν αναφορές για τα πλεονεκτήματα αυτού του βοηθήματος κολύμβησης.

Τότε στην Ελλάδα ο αναπνευστήρας ή snorkel -όπως είναι γνωστός για πολλούς ακόμα και στην Ελλάδα -δεν ήταν ανάμεσα στα  ευρέως διαδεδομένα βοηθήματα κολύμβησης. Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ορισμένοι προπονητές κολύμβησης τον προτείνουν στους αθλητές/ -τριές τους για καθημερινή χρήση.

Πλεονεκτήματα από την χρήση του Snorkel

Τα πλεονεκτήματα από την χρήση του snorkel είναι τα εξής :

  1. Βελτίωση υδροδυναμικής θέσης. Καθώς οι περισσότεροι κολυμβητές “χαλούν” σε σημαντικό βαθμό την υδροδυναμική τους θέση κατά την διάρκεια της  αναπνοής τους με την χρήση του αναπνευστήρα μπορούν να αλλάξουν τις λανθασμένες κολυμβητικές τους συνήθειες. Διορθώνει κάποιος την θέση του μέσα στο νερό  (θέση κεφαλιού και ευθυγράμμιση σώματος) και μπορεί να το υιοθετήσει και όταν θα κολυμπήσει δίχως τον αναπνευστήρα

  2. Βελτίωση τεχνικής.Οι αθλητές  μπορούν να συγκεντρωθούν καλύτερα στην τεχνική τους και ιδιαίτερα στην χεριά τους (ιδιαίτερα σ το  πιάσιμο και το τράβηγμα).

  3. Συμμετρία. Διορθώνουν την συμμετρία της κολύμβησης ενός αθλητή και περιορίζει της πλευρικές κινήσεις που δημιουργούν ροπές.Οι κολυμβητές μαθαίνουν να μην περνούν τον άξονα συμμετρίας του σώματος.

  4. Τραυματισμοί. Είναι το πλέον κατάλληλο βοήθημα για όσους αθλητές έχουν πρόβλημα/ τραυματισμό στον αυχένα/ λαιμό και στην πλάτη ψηλά.

  5. Πόδια. Μπορεί  να χρησιμοποιηθούν και για το τμήμα της προπόνησης που αφορά την εκγύμναση των ποδιών με την χρήση ή όχι σανίδας.

Επιλογή Snorkel

Υπάρχουν αρκετά διαφορετικά είδη snorkel από διάφορες εταιρείες.  Ο τρόπος με τον οποίο θα κάνουμε την επιλογή μας πρέπει να γίνει λαμβάνοντας υπόψιν τα παρακάτω :

  • Διατομή σωλήνα. Υπάρχουν διαφορετικές διατομές που επηρεάζουν την ποσότητα οξυγόνου που θα μπορούμε να εισπνέουμε ανά μονάδα χρόνου. Ορισμένοι αναπνευστήρες συνοδεύονται με ένα αξεσουάρ  (cardio cap ονομάζεται ώστε να κάνει ένας αθλητής υποξική προπόνηση. Οι κατασκευαστές αναφέρουν για προσομείωση συνθηκών υψομέτρου) που χρησιμοποιείται για την μείωση της ροής αέρα.

  • Υπαρξη βαλβίδων. Ορισμένα έχουν βαλβίδες για την απομάκρυνση νερού ενώ άλλα όχι.

  • Μοντέλα για αρχάριους  και προχωρημένους. Υπάρχουν αναπνευστήρες για αρχάριους (συνήθως πιο μεγάλα και βαριά) και άλλα για πιο προχωρημένους κολυμβητές/ -τριες.

  • Ανταλλακτικά. Κάποιες εταιρείες δίνουν ανταλλακτικά, π.χ. για τις βαλβίδες και αυτό είναι κάτι που πρέπει να λαβουμε σημαντικά υπόψιν.Θεωρούμε ότι αυτό είναι σημαντικό σημείο ώστε να μην χρειαστεί να προχωρούμε σε συχνή αντικατάσταση όλου του αναπνευστήρα.

  • Ατομα μικρής ηλικίας. Υπάρχουν μοντέλα/ μεγέθη για νεαρούς κολυμβητές.

Χρησιμοποίηση Snorkel

Μερικές συμβουλές για την χρήση του snorkel :

  • Σχήμα κεφαλιού.Είναι απαραίτητο να δοκιμάσουμε αυτό που θα επιλέξουμε ώστε να είμαστε σίγουροι ότι ταιριάζει στο σχήμα του κεφαλιού μας.

  • Στόμιο.Επίσης σημαντικό να δοκιμάσουμε ότι το στόμιο μας εξυπηρετεί.

  • Τσιμπιδάκι Μύτης.Είναι πολύ συνηθισμένο όσοι το χρησιμοποιούν  για πρώτη φορά/ τις πρώτες φορές να χρειάζονται το ειδικό τσιμπιδάκι της μύτης για να μην μπαίνει νερό από την μύτη τους. Σταδιακά κάποιος συνηθίζει να αναπνέει μόνο από το στόμα και έτσι πλέον δεν χρειάζεται το τσιμπιδάκι.

  • Αναστροφή. Είναι αρκετά δύσκολο κάποιος να μπορέσει αρχικά να κάνει τούμπα χρησιμοποιώντας το snorkel. Ιδίως οι μεγάλοι αναπνευστήρες κάνουν ακόμα πιο δύσκολο το εγχείρημα. Για τους αρχάριους αθλητές προτείνουμε απλά να μην κάνουν τούμπα τις πρώτες φορές χρήσης του snorkel. Είναι λάθος να κρατάμε την αναπνοή μας κατά την διάρκεια της τούμπας. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι χρησιμοποιώντας τον αναπνευστήρα πρέπει να κρατούμε αέρα στην αναστροφή και έτσι να μπορέσουμε να διώξουμε όταν βγούμε στην επιφάνεια το νερό που υπάρχει στον αναπνευστήρα. Αυτό είαι το λεγόμενο φαινόμενο της φάλαινας. Η καλύτερη τακτική είναι να ξεκινήσουμε να απομακρύνουμε το νερό ενώ είμαστε ακόμα μέσα στο νερό (μετά το ήμισυ της τούμπας)  όπότε όταν θα έρθουμε πάλι στην συνηθισμένη θέση ελευθέρου να μπορούμε να εισπνεύσουμε αμέσως αέρα, κάτι που χρειάζεται το σώμα μας.

  • Πεταλούδα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα στυλ κολύμβησης εκτός του ελευθέρου.

  • Open Water. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον αναπνευστήρα και σε προπονήσεις Open water. Ομως πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι δεν είναι όλοι οι αναπνευστήρες για κάτι τέτοιο.

  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζί και με άλλα βοηθήματα όπως χεράκια, Pull buoy κ.λπ.

  • Μετά από κάθε προπόνηση πρέπει να στεγνώνουμε τον αναπνευστήρα για να μην χρειαστεί να αντικαταστήσουμε σύντομα τις βαλβίδες εξαέρωσης.

Επιλογή

Θεωρούμε ότι είναι ένα εξαιρετικό βοήθημα κολύμβησης κυρίως για βελτίωση της τεχνικής. Είναι κατάλληλο για τριαθλητές χωρίς κολυμβητική υποδομή, αρχάριους κολυμβητές αλλά και για υψηλού επιπέδου αθλητές. Κρατούμε πολλές επιφυλάξεις για το θέμα της υποξικής προπόνησης και της προσομείωσης των συνθηκών υψομέτρου(που αναφέρουν οι κατασκευαστές). Οπως όλα τα βοηθήματα πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο. Στην Ελληνική αγορά κάποιος μπορεί να βρει ένα εύρος προιόντων με τιμές 20-30 ευρώ.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Προπονητική Ομάδα Smart Sport/& Athens Triathlon Team & Συντακτική Ομάδα Triathlon World.gr. (Email : info@triathlonworld.gr / info@athensjournal.gr & 6937170260)

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)