Χούμας: «Έκκληση για δημιουργία Εθνικού Κέντρου Κολύμβησης»

Δύσκολη αλλά επιτυχημένη χαρακτήρισε την περσινή χρονιά ο τεχνικός σύμβουλος της ΚΟΕ (στην κολύμβηση), Χριστόδουλος Χούμας, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση για τις επιτυχίες των εθνικών μας ομάδων αλλά και την επιθυμία να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερους αθλητές στην Ολυμπιάδα του Ρίο το ερχόμενο καλοκαίρι, παρά τις υπάρχουσες δυσκολίες.

Ξεκινώντας, ο κ. Χούμας, αναφερόμενος στη σεζόν που ολοκληρώθηκε, τη χαρακτήρισε ως «μια φορτωμένη χρονιά με πολλές διεθνείς διοργανώσεις, όπως το Παγκόσμιο στο Μπάκου, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Καζάν και το Παγκόσμιο των εφήβων στη Σιγκαπούρη. Επίσης, είχαμε τους Μεσογειακούς Αγώνες ανοιχτής θαλάσσης στην Πεσκάρα και το Ολυμπιακό φεστιβάλ νεολαίας στην Τιφλίδα. Το επίπεδο στις διοργανώσεις αυτές ήταν βεβαίως πολύ υψηλό και ουσιαστικά καλύψαμε όλες τις αγωνιστικές κατηγορίες και ηλικίες. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια από την Ομοσπονδία να προετοιμάσει και να οργανώσει τις ομάδες και είμαστε ευγνώμονες για αυτό».

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εθνικές ομάδες της κολύμβησης στην Ελλάδα. «Δυστυχώς, υπάρχουν πολλά προβλήματα. Το κυριότερο, πέραν βεβαίως του οικονομικού, είναι το πρόβλημα των κολυμβητηρίων και των εγκαταστάσεων γενικότερα. Δεν διατίθενται, δηλαδή, οι απαραίτητοι χώροι για τις προπονήσεις, με αποτέλεσμα να φιλοξενούνται οι ομάδες μας σε διάφορα κέντρα και δημοτικά κολυμβητήρια, και εδώ θέλω να ευχαριστήσω πολύ τους δημάρχους οι οποίοι μας έχουν στηρίξει στην προσπάθειά μας αυτή».

Όσο για το τι θα έπρεπε να γίνει, ο Χριστόδουλος Χούμας έκανε έκκληση για τη δημιουργία ενός Εθνικού Κέντρου Κολύμβησης για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εθνικών ομάδων. «Είναι επιτακτική η ανάγκη διαμόρφωσης ενός Εθνικού Κέντρου Κολύμβησης το οποίο θα λειτουργεί διαρκώς και σε υψηλό επίπεδο, ώστε να αντιμετωπιστεί το παρόν πρόβλημα». Πάντως, όπως ανέφερε, «παρά τις όποιες δυσκολίες, οι επιτυχίες δεν έλειψαν ούτε τη φετινή χρονιά, καθώς κατακτήσαμε πολλά μετάλλια σε όλες τις ηλικίες, από τα παιδικά και το παμπαιδικά τμήματα μέχρι τους άνδρες και τις γυναίκες. Στο Καζάν είχαμε μια πολύ καλή παρουσία (2 τελικούς και 5 ημιτελικούς) και 7 πανελλήνια ρεκόρ. Στη Σιγκαπούρη 3 αθλητές μας συμμετείχαν στους τελικούς και 9 στους ημιτελικούς, και στην Τιφλίδα, όπου οι συνθήκες ήταν δύσκολες, έφτασαν 3 κολυμβητές στους τελικούς και 5 στους ημιτελικούς».

Ερωτηθείς για τους στόχους από εδώ και πέρα, ο τεχνικός σύμβουλός της ΚΟΕ τόνισε πως επιδίωξη είναι η «όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκπροσώπηση στους Ολυμπιακούς του Ρίο, καθώς επίσης και η καλύτερη δυνατή προετοιμασία των αθλητών για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Λονδίνο το Μάιο του 2016. Επίσης, στόχος μας παραμένει πάντα η καλύτερη δυνατή απόδοση των αθλητών μας».

Τέλος, αναφορικά με την Ολυμπιάδα της Βραζιλίας τον Αύγουστο του 2016, είπε: «έχουμε ήδη 6 αθλητές της πισίνας και 2 στις μεγάλες αποστάσεις, που έχουν πετύχει τη συμμετοχή τους στο Ρίο. Πέραν αυτών, θα διεκδικήσουμε την πρόκριση στην Ολυμπιάδα, τόσο σε ομαδικό όσο και σε ατομικό επίπεδο, όσο το δυνατόν περισσότερων αθλητών. Οι διαδικασίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχουν ήδη ξεκινήσει και όλοι μαζί ενωμένοι θα πετύχουμε το καλύτερο επιθυμητό αποτέλεσμα. Θέλω, μάλιστα, να δώσω συγχαρητήρια σε όλους τους αθλητές, τους προπονητές αλλά και τους παράγοντες που στηρίζουν και προωθούν όλοι μαζί την προσπάθεια που καταβάλλεται».

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)