Τεχνική κολύμβησης ελευθέρου : Περιστροφή στην “κλασσική τεχνική” ελεύθερης κολύμβησης.

Στην ελεύθερη κολύμβηση μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων παρατηρούμε σε όλους τους κολυμβητές ότι κάνουν μία έντονη περιστροφή γύρω από το άξονά τους. Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε αυτή την περιστροφή όπως αυτή που κάνει ένα κατσαβίδι γύρω από το άξονα συμμετρίας του.

Αυτή η περιστροφή δεν παρατηρείται πλέον  σε αρκετούς σπριντερ κολύμβησης στα 50 και 100 μέτρα.Γενικά θα μπορούσαμε να πούμε ότ το ελεύθερο στυλ κολύμβησης δεν είναι οριζόντιο στυλ όπως η πεταλούδα ή το πρόσθιο.

Εάν θέλουμε να είμαστε περισσότερο ακριβείς περισσότερο βγάζουμε το συμπέρασμα ότι στην ελεύθερη κολύμβηση  αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο σε πλαινές θέσεις από την οριζόντια θέση.

Συνεπώς πρέπει να μάθουμε περιστρεφόμαστε  όπως ένα κατσαβίδι γύρω από το άξονα συμμετρίας του. Ο βαθμός περιστροφής δεν είναι ο ίδιος σε όλους τους κολυμβητές. Θα μπορούσαμε να δώσουμε ως γενικό κανόνα μία περιστροφή μεταξύ 30-45 μοίρες.

Ας περιγράψουμε με απλά λόγια τον τρόπο που γίνεται αυτή η περιστροφή στην ελεύθερη κολύμβηση.

Καθώς το δεξί  μας χέρι κατά την διάρκεια της φάσης της επαναφοράς περνάει τον δεξί ώμο όλο το σώμα μας (με εξαίρεση το κεφάλι μας) περιστρέφεται προς τα δεξιά. Ομως αυτή η κίνηση πρέπει να γίνεται από τα ισχία και όχι από τους ώμους όπως συχνά παραηρούμε σε πολλούς κολυμβητές.

Αντίστοιχα όταν το αριστερό χέρι βρίσκεται στην φάση της επαναφοράς και πιο συγκεκριμένα το χέρι περάσει τον ώμο κάνουμε μία περιστροφή προς αριστερά.

Τα πιο συνηθισμένα λάθη είναι τα εξής :

  • Πολύ έντονη περιστροφή, πολύ μεγαλύτερη από 45 μοίρες. Ιδανικά 30-45 μοίρε για το ελεύθερο θεωρείται ως ιδανική περιστροφή
  • Πολύ μικρό περιστροφή.
  • Διαφορετική περιστροφή στην δεξιά με την αριστρερή πλευρά, κάτι πολύ συνηθισμένο ακόμα και σε υψηλού επιπέδου αθλητές.
  • Η περιστροφή δεν γίνεται από τα ισχία.
  • Δεν περιστρέφεται όλο το σώμα ως εννιαίο σύνολο.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Προπονητική Ομάδα Smart Sport/& Athens Triathlon Team & Συντακτική Ομάδα Triathlon World.gr. (Email : info@triathlonworld.gr & 6937170260)

niaguara