Εισαγωγή
Πολλές φορές ακούμε αθλητές και προπονητές να δίνουν συμβουλές σε άλλους αθλητές αναφορικά με το πως πρέπει να κολυμπάνε.
Εάν κάποιος αθλητής ρωτήσει «Γιατί;» η απάντηση που έχουμε ακούσει να δίνεται φανερώνει στην συντριπτική περίπτωση άγνοια βασικών θεμάτων φυσικής.
Η καλή γνώση φυσικής θα έπρεπε να είναι προαπαιτούμενο για έναν προπονητή όμως δυστυχώς δεν είναι η πραγματικότητα. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για κολύμβηση όπου η υδροδυναμική (ή αλλιώς δυναμική των ρευστών) είναι από τους σύνθετους κλάδους της Μηχανικής που αναπτύχθηκε τους τελευταίους αιώνες με την καταλυτική βοήθεια των μαθηματικών.
Το να μελετήσουμε την στατιστική του νερού δηλαδή σε κατάσταση ισορροπίας είναι σχετικά απλό, όμως ακόμα και εκεί απαιτείται βασική έννοια της φυσικής.
Οταν όμως θέλουμε να μελετήσουμε την κίνηση του νερού το φαινόμενο γίνεται εξαιρετικά πολύπλοκο.
Ακόμα και φυσικοί ή χημικοί δυσκολεύονται να καταννοήσουν πολλά φαινόμενα της υδροδυναμικής και της ροής των ρευστών γενικότερα και αυτό γιατί όπως αναφέραμε παραπάνω απαιτούνται δύσκολα μαθηματικά μοντέλα.
Στο εξωτερικό τόσο οι ερευνητές όσο και οι προπονητές κατανοούν αυτή την αναγκαιότητα.
Ιδιαίτερα στο τρίαθλο η κατανόηση της δυναμικής των ρευστών είναι πάρα πολύ σημαντική καθώς μόνο έτσι μπορούμε να κατανοήσουμε ζητήματα που αφορούν και την ποδηλασία ατομικής χρονομέτρησης.
Εμείς επιχειρούμε με απλά λόγια απλά να αναδείξουμε ορισμένα ζητήματα.
Κύματα Eddy και κολύμβηση.
Οταν σώμα κινείται μέσα σε ένα ρευστό δημιουργεί «τρύπες» που καθώς περνάει το σώμα αυτές οι τρύπες σταδιακά «γεμίζουν» πάλι. Δηλαδή έχουμε ένα κενό όπου μόρια του ρευστού στροβιλίζονται έντονα.
Πιο συγκεκριμένα στην κολύμβ ηση καθώς ο κολυμβητής κολυμπάει με το σώμα του δημιουργεί τρύπες νερού που αυτές πληρούνται σταδιακά με μόρια νερού. Αυτά τα μόρια που στροβιλίζονται ονομάζονται κύματα Eddy (ίσως ο πιο δόκιμος όρος είναι ρεύματα eddy). (Σημείωση : Με απλά λόγια πρέπει να σημειώσουμε ότι η στρωτή ροή του νερού – όπου τα στρώματα νερού κυλούν απαλά μεταξύ τους- γίνεται λόγω της κίνησης του κολυμβητή γίνεται στροβιλώδης ή τυρβώδης όπως συνήθως την ονομάζουν οι φυσικοί/ χημικοί)
H αντίσταση Eddy δημιουργείται όταν ο κολυμβητής δημιουργεί δίνη και ταράζει λόγω το κινήσεων του το νερό.
Οπως είναι γνωστό έχουμε υψηλή πίεση στην μετωπική επιφάνεια του κολυμβητή που τον σπρώχνει προς και τα πίσω και χαμηλή πίεση που τον τραβάει/ έλκει προς τα πίσως επίσης.
Δηλαδή με απλά λόγια η δίνη και ταραχή τραβάει τον κολυμβητή προς τα πίσω.
Η τεχνική του αθλητή είναι αυτή που καθορίζει την δημιουργία δίνης γύρω από το σώμα του αθλητή. Δηλαδή όσο χειρότερη η τεχνική ενός αθλητή τόσο πιο έντονη η αναταραχή του νερού και τόσο μεγαλύτερος ο όγκος που θα πρέπει να γεμίσει με μόριο…και τόσο πιο έντονο το ρεύμα Eddy.
Αντίθετα το φαινόμενο περιορίζεται όσο πιο ευθυγραμμισμένο και πιο στενό είναι το σώμα/ αντικείμενο που κινείται στο υδάτινο περιβάλλον.
Κύματα Eddy & Drafting
Οταν κάνουμε drafting πίσω από έναν κολυμβητή η πίεση μπροστά μας είναι σαφώς πολύ πιο μικρή από ότι μπροστά από τον κολυμβητή που ακολουθούμε. Συνεπώς ο κολυμβητής που κάνει drafting μπορεί να έχει μία ταχύτητα κίνησης μέσα στο νερό με πολύ μικρότερη προσπάθεια.
Τέλος πρέπει να τονίσουμε ότι παρότι δεν θεωρούνται τα κύματα Eddy ο πιο σημαντικός παράγοντας της υδροδυναμικής του κολυμβητή όμως είναι κάτι που πρέπει να έχουμε υπόψιν μας.
Σε επόμενο άρθρο θα παρουσιάσουμε τις μεταβολές στην αποτελεσματικότητα του drafting στην κολύμβηση ανάλογα με την απόσταση των δύο κολυμβητών.
Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Προπονητική Ομάδα Smart Sport/& Athens Triathlon Team & Συντακτική Ομάδα Triathlon World.gr. (Email : info@triathlonworld.gr / info@athensjournal.gr & 6937170260)