Τεχνική Κολύμβησης : Drafting

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης (Προπονητική Ομάδα Smart Sport & Συντακτική Ομάδα TriathlonWorld & Triathlon.gr) (Email : info@triathlonworld.gr).

To drafting είναι ένας παράγοντας ο οποίος δεν έχει αφήσει ασυγκίνητους τους ερευνητές και προπονητές πολλών αθλημάτων.

Σχετικές έρευνες έχουν γίνει σε πολλά αθλήματα όπως την ποδηλασία, το τρέξιμο, την κολύμβηση, το σκι αντοχής, το καγιάκ, την κολύμβηση, τα μηχανοκίνητα αθλήματα (formula 1 & αγώνες ταχύτητας) κ.λπ.

Φυσικά και δεν θα μπορούσε να μην δώσει έναυσμα για έρευνα και στους ερευνητές& προπονητές  που ενδιαφέρονται και για το Τρίαθλο.

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα ασχοληθούμε με το drafting της κολύμβησης.

Η πρώτη φορά που ανακάλυψα αγωνιστικά με απλούς αριθμούς την σημασία του ήταν σε Πανευρωπαικό Πρωτάθλημα Τριάθλου όταν κολύμπησα σε δύο μέρες αγώνα ατομικό (σπριντ) και αγώνα ομαδικής χρονομέτρησης και η διαφορά ήταν περίπου 40-45 δευτερόλεπτα.

Ας δούμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Εγινε σχετική έρευνα στην Γαλλία που χωρίς να αναφέρουμε όλη την διαδικασία αυτή έδειξε ότι αθλητές υψηλού επιπέδου κολυμπώντας πίσω από τα πόδια ενός άλλου αθλητή/ κολυμβητή (στην έρευνα δεν αναφέρεται ποιος είναι ο αθλητής αυτός αλλά εικάζουμε ότι είναι ο τριαθλητής Benjamin Sanson που ως κολυμβητής είχε 15:07) μπορεί κάποιος να κολυμπήσει τα 400 μέτρα σαφώς πιο γρήγορα.

Πόσο γρήγορα αυτό εξαρτάται από μία σειρά παραγόντων όπως τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά των δύο αθλητών, την θέση τους μέσα στο νερό κ.λπ.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση οι αθλητές που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν μέλη των εθνικών ομάδων τριάθλου αντρών και νέων – οπότε καταννοούμε το σχήμα τους σώματός τους καθώς και τις επιδόσεις τους- και κολύμπησαν κατά μέσο όρο 9,5 δευτερόλεπτα πιο γρήγορα, δηλαδή περισσότερο από 2 δευτερόλεπτα το κατοστάρι πιο γρήγορα ή ποσοστιαία 3,2% πιο γρήγορα.

Ομως δεν είναι μόνο αυτό.

Το κέρδος στα 200 τελευταία μέτρα ήταν 5,0% και αυτό μας κάνει να υποθέσουμε  ότι ίσως το ποσοστό του κέρδους στην ταχύτητα ανεβαίνει όσο ανεβαίνει και ο χρόνος κολύμβησης.

Επίσης κολύμπησαν με λιγότερο γαλακτικό (9,6mmol/l έναντι 10,8mmol/l) και

με μικρότερη συχνότητα χεριών (39,9 χεριές το λεπτό έναντι 41,3 χεριές).

Οι ερευνητές αποδίδουν το πλεονέκτημα του κολυμβητή που κάνει drafting στην μείωση της παθητικής αντίστασης (passive drag). Τώρα σχετικά με τον προβληματισμό που είχα πριν 14 χρόνια, δηλαδή πως πρέπει να χτυπάει τα πόδια ο αθλητής στον οποίο κάνουμε drafing οι ερευνητές δεν βρήκαν στατιστικά σημαντική σχέση.

Ομως βρήκαν μείωση κατά 3,05% στην μέγιστη πρόσληψη.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι το drafting μπορεί να είναι μία σημαντική τακτική που πρέπει να ακολουθήσουμε στον αγώνα για να κολυμπήσουμε και πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη οικονομία.

Φυσικά το σε ποιον αθλητή θα κάνουμε drafting είναι επίσης σημαντικό καθώς ανάλογα με τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά, την πλευστότητά του, την ικανότητα προσανατολισμού στο ανοιχτό νερό, τον τρόπο χτυπήματος των ποδιών θα καθοριστεί και το μέγεθος του πλεονεκτήματος που αποκτούμε.

 Υ.Γ. Φυσικά εννοείται ότι υπάρχει κώδικας συμπεριφοράς στο πως συμπεριφερόμαστε στον αθλητή που μας αφήνει να κάνουμε drafting.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)