Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Προπονητική ομάδα Smart Sport/ Athens Triathlon Team (email: info@triathlonworld.gr)
Εισαγωγή
Μία από τις πιο παρεξηγημένες έννοιες αναφορικά με την αποκατάσταση των αθλητών είναι το μασάζ.
Ενας βασικός λόγος αυτής της παρεξήγησης είναι το γεγονός ότι ο κάθε αθλητής ανάλογα με την εμπειρεία που είχε με το μασάζ έχει σχηματίσει διαφορετική εντύπωση για την χρησιμότητα του μασάζ ως μεθόδου αποκατάστασης. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές σχολές και τεχνικές σχολές και φυσικά υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης αυτών των σχολών και τεχνικών. Επιπρόσθετα ο κάθε φυσικοθεραπευτής έχει διαφορετικές ικανότητες, διαφορετικό επίπεδο επαγγελματισμού και διαφορετικές γνώσεις. Συνεπώς για να μπορέσει να καταννοήσει κάποιος τα μεγάλα ευεγερτήματα του μασάζ στην μεγιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης πρέπει να είναι τυχερός και να έχει κάνει μασάζ με υψηλού επιπέδου φυσικοθεραπευτή. Εμείς είμαστε πολύ τυχεροί καθώς έχουμε γνωρίσει εξαιρετικούς φυσικοθεραπευτές, οι οποίοι μας έμαθαν να μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας ένα καθημερινό μασάζ καθώς και να μάθουμε να ψηλαφούμε τους μύες μας και να κρίνουμε τί χρειάζεται το σώμα μας
Εμείς θα προσεγγίσουμε το θέμα από την πλευρά του προπονητή/ αθλητή και όχι του φυσικοθεραπευτή. Θα υπάρξει και προσέγγιση από συνεργάτες του περιοδικού που ειδικεύονται στις μεθόδους αποκατάστασης
Ορισμός
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι μασάζ είναι η διαδικασία χρησιμοποίησης τεχνικών με τα χέρια ώστε να ασκηθεί πίεση στους μύες και στους τένοντες.
Στόχοι του μασάζ
Στόχοι του αθλητικού μασάζ είναι να ετοιμάσει τον αθλητή τόσο σωματικά όσο και νοητικά για τις αθλητικές του υποχρεώσεις είτε αυτό αφορά αγώνα είτε προπόνηση.
Φυσικά το μασάζ χρησιμοποιείται και ως μέθοδος θεραπείας των αθλητών ύστερα από κάποιο τραυματισμό ή ατύχημα.
Ποια είναι τα αποτελέσματα του μασάζ
- Αυξάνεται η ροή αίματος στους μύες. Αυτό έχει πολλαπλά οφέλη. Με το αίμα μεταφέρεται το αίμα και το οξυγόνο στους διάφορους ιστούς. Ταυτόχρονα απομακρύνονται «τοξικά» παράγωγα του μεταβολισμού καθώς και παράγωγες ουσίες του μεταβολισμού που δεν χρησιμοποιούνται.
- Ανάλογα με τον τρόπο που γίνεται το μασάζ έχουμε διαφορετική επίδραση στο νευρικό σύστημα. Εάν θέλουμε να ενεργοποιήσουμε τους μύες και το νευρικό σύστημα κάνουμε ελαφρύ και γρήγορο μασάζ ενώ εάν θέλουμε να χαλαρώσουμε το νευρικό σύστημα και τους μύες κατ’ επέκταση κάνουμε αργό και «βαθύ» μασάζ.
- Μειώνεται το πιάσιμο των μυών. Ετσι έχουμε πιο ευλύγιστους μύες, λιγότερη δυσφορία κατά την διάρκεια της άσκησης και καλύτερη – πιο ποιοτική – άσκηση.
Συμπέρασμα
Δεν υπάρχει “σοβαρός” αθλητής εθνικού επιπέδου που να μην κάνει μασάζ τόσο μόνος του όσο και μασάζ με εξαιρετικών γνώσεων και ικανοτήτων φυσικοθεραπευτή.
Εμείς θεωρούμε ως σημείο κλειδί τον εντοπισμό του κατάλληλου φυσικοθεραπευτή, οποίος θα κάνει το μασάζ που ταιριάζει στο δικό μας σώμα και θα έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Στην συνέχεια πρέπει σε συνεργασία με τους προπονητές μας να σχεδιάσουμε το εξαμηνιαίο/ μηνιαίο αλλά και εβδομαδιαίο πρόγραμμα αποκατάστασης και εκεί να εντάξουμε και το μασάζ.
Είναι αλήθεια ότι μερικές φορές χρειάζεται πειραματισμός μέχρι να βρούμε τον φυσικοθεραπευτή που θα κάνει το καλύτερο μασάζ για εμάς. Μία έξυπνη κίνηση είναι να έχουμε διαφορετικούς συνεργάτες ώστε να κάνουμε με τον καθένα το μασάζ στην κατάλληλη στιγμή. Δηλαδή υπάρχουν φυσικοθεραπευτές που κάνουν εξαιρετικό μασάζ μετά από τραυματισμούς και άλλοι που κάνουν εξαρετικό μασάζ πριν από αγώνες.