Αθλητικό μασάζ

Κείμενο :  Γιάννης Ψαρέλης – Προπονητική ομάδα Smart Sport/ Athens Triathlon Team (email: info@triathlonworld.gr)

Εισαγωγή

Μία από τις πιο παρεξηγημένες έννοιες αναφορικά με την αποκατάσταση των αθλητών είναι το μασάζ.

Ενας βασικός λόγος αυτής της παρεξήγησης είναι το γεγονός ότι ο κάθε αθλητής ανάλογα με την εμπειρεία που είχε με το μασάζ έχει σχηματίσει διαφορετική εντύπωση για την χρησιμότητα του μασάζ ως μεθόδου αποκατάστασης. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές σχολές και τεχνικές σχολές και φυσικά υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης αυτών των σχολών και τεχνικών. Επιπρόσθετα ο κάθε φυσικοθεραπευτής έχει διαφορετικές ικανότητες, διαφορετικό επίπεδο επαγγελματισμού και διαφορετικές γνώσεις. Συνεπώς για να μπορέσει να καταννοήσει κάποιος τα μεγάλα ευεγερτήματα του μασάζ στην μεγιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης πρέπει να είναι τυχερός και να έχει κάνει μασάζ με υψηλού επιπέδου φυσικοθεραπευτή. Εμείς είμαστε πολύ τυχεροί καθώς έχουμε γνωρίσει εξαιρετικούς φυσικοθεραπευτές, οι οποίοι μας έμαθαν να μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας ένα καθημερινό μασάζ καθώς και να μάθουμε να ψηλαφούμε τους μύες μας και να κρίνουμε τί χρειάζεται το σώμα μας

Εμείς θα προσεγγίσουμε το θέμα από την πλευρά του προπονητή/ αθλητή και όχι του φυσικοθεραπευτή. Θα υπάρξει και προσέγγιση από συνεργάτες του περιοδικού που ειδικεύονται στις μεθόδους αποκατάστασης

 

Ορισμός

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι μασάζ είναι η διαδικασία χρησιμοποίησης τεχνικών με τα χέρια ώστε να ασκηθεί πίεση στους μύες και στους τένοντες.

 

Στόχοι του μασάζ

Στόχοι του αθλητικού μασάζ είναι να ετοιμάσει τον αθλητή τόσο σωματικά όσο και νοητικά για τις αθλητικές του υποχρεώσεις είτε αυτό αφορά αγώνα είτε προπόνηση.

Φυσικά το μασάζ χρησιμοποιείται και ως μέθοδος θεραπείας των αθλητών ύστερα από κάποιο τραυματισμό ή ατύχημα.

Ποια είναι τα αποτελέσματα του μασάζ

  1. Αυξάνεται η ροή αίματος στους μύες. Αυτό έχει πολλαπλά οφέλη. Με το αίμα μεταφέρεται το αίμα και το οξυγόνο στους διάφορους ιστούς. Ταυτόχρονα απομακρύνονται «τοξικά» παράγωγα του μεταβολισμού καθώς και παράγωγες ουσίες του μεταβολισμού που δεν χρησιμοποιούνται.
  2. Ανάλογα με τον τρόπο που γίνεται το μασάζ έχουμε διαφορετική επίδραση στο νευρικό σύστημα. Εάν θέλουμε να ενεργοποιήσουμε τους μύες και το νευρικό σύστημα κάνουμε ελαφρύ και γρήγορο μασάζ ενώ εάν θέλουμε να χαλαρώσουμε το νευρικό σύστημα και τους μύες κατ’ επέκταση κάνουμε αργό και «βαθύ» μασάζ.
  3. Μειώνεται το πιάσιμο των μυών. Ετσι έχουμε πιο ευλύγιστους μύες, λιγότερη δυσφορία κατά την διάρκεια της άσκησης και καλύτερη – πιο ποιοτική – άσκηση.

 

Συμπέρασμα

Δεν υπάρχει “σοβαρός”  αθλητής εθνικού επιπέδου που να μην κάνει μασάζ τόσο μόνος του όσο και μασάζ με εξαιρετικών γνώσεων και ικανοτήτων φυσικοθεραπευτή.

Εμείς θεωρούμε ως σημείο κλειδί τον εντοπισμό του κατάλληλου φυσικοθεραπευτή, οποίος θα κάνει το μασάζ που ταιριάζει στο δικό μας σώμα και θα έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Στην συνέχεια πρέπει σε συνεργασία με τους προπονητές μας να σχεδιάσουμε το εξαμηνιαίο/ μηνιαίο αλλά και εβδομαδιαίο πρόγραμμα αποκατάστασης και εκεί να εντάξουμε και το μασάζ.

Είναι αλήθεια ότι μερικές φορές χρειάζεται πειραματισμός μέχρι να βρούμε τον φυσικοθεραπευτή που θα κάνει το καλύτερο μασάζ για εμάς. Μία έξυπνη κίνηση είναι να έχουμε διαφορετικούς συνεργάτες ώστε να κάνουμε με τον καθένα το μασάζ στην κατάλληλη στιγμή. Δηλαδή υπάρχουν φυσικοθεραπευτές που κάνουν εξαιρετικό μασάζ μετά από τραυματισμούς και άλλοι που κάνουν εξαρετικό μασάζ πριν από αγώνες.

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)