Ο ΓΓΑ, παρότι μας είναι αρκετά συμπαθής, παρασύρεται σε τραγικά λάθη. Ετσι κατηγοριοποίησε τα αθλήματα με τρόπο που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Ευτυχώς για εκείνον στην ελλάδα δεν υπάρχουν αθλητικοί δημοσιογράφοι. Υπάρχουν μόνο ποδοσφαιρικοί και μπασκετικοί δημοσιογράφοι. Ετσι κανένας δεν ασχολήθηκε με αυτό το πολύ σοβαρό θέμα. Δεν κατηγορούμε τον ΓΓΑ. Δικηγόρος είναι δεν έχει σπουδάσει αθλητική διοίκηση. Εξακολουθεί να πιστεύει ότι για όλα φταίει το νομικό πλαίσιο και προσπαθεί να δημιουργήσει κάποιο νομοσχέδιο. Ετσι είναι οι πολιτικοί μας. Ψηφίζουν νόμους και νομίζουν ότι θα λυθούν όλα τα προβλήματα. Αδυνατούν να σκεφτούν ότι το νομικό πλαίσιο πρέπει να εξυπηρετεί τον στρατηγικό σχεδιασμό και ότι είναι αδιαννόητο να ψηφίζεις νόμους δίχως να έχεις στρατηγικό πλάνο.
Διαβάζοντας το δελτίο τύπου της ΓΓΑ είναι εύκολο να παρατηρήσει κανείς ότι τα έχουν κάνει θάλασσα. Ο συλλογισμός τους είναι τελείως μα τελείως αυθαίρετος και η κατηγοριοποίηση τους τελείως υποκειμενική, δίχως την παράθεση καθόλου ποσοτικών στοιχείων με τις οποίες έλαβαν τις συγκεκριμένες αποφάασεις. Αυτό που διαφαίνεται είναι ότι θέσπισαν ορισμένα κριτήρια εκ των υστέρων για να δικαιολογήσουν τις αποφάσεις τους. Σε μία χώρα όπου κανένας πλέον δεν ελπίζει σε κάτι και όπου κανένας δεν ελπίζει σε καλύτερες μέρες του ελληνικού αθλητισμού κανένας δεν ασχολήθηκε με αυτό το μείζον θέμα. Η ΕΟΕ τί λέει σχετικά;
Αυτό που καταλογίζουμε στην αθλητική ηγεσία είναι πρωτίστως είναι έλλειψη γνώσεων για το τί συμβαίνει σε άλλες χώρες καθώς και ανυπαρξία χρήσης των ερευνών που έχουν κάνει άλλες χώρες. Φυσικά σε άλλες χώρες οι αποφάσεις που λαμβάνονται βασίζονται σε ποσοτικές κυρίως έρευνες και έτσι δεν υπάρχει παρεξήγηση για τα κίνητρα των διοικούντων των αθλητισμό.
Μεταξύ των άλλων θα έπρεπε να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ των παρακάτω :
- Αξιολόγηση των Εθνικών Ομοσπονδιών
- Κατηγοριοποίηση των αθλημάτων αναφορικά με τον μαζικό αθλητισμό
- Κατηγοριοποίηση των αθλημάτων αναφορικά με τον αθλητισμό υψηλού
Θα έπρεπε ύστερα από αυστηρή οικονομική και διοικητική έρευνα σε όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες να υπάρξει αξιολόγηση του έργου καθεμίας από αυτές. Ομοσπονδίες που δεν παράγουν ικανοποιητικό έργο πρέπει να γίνεται κατ΄ευθείαν άρση της αθλητικής αναγνώρισης. Κανένα άθλημα δεν πρέπει να καταδικάζεται για την ανικανότητα, αδιαφορία …κάποιας διοίκησης.
Στην συνέχεια θα έπρεπε να γίνεται ξεχωριστή αξιολόγηση/ κατηγοριοποίηση για τα αθλήματα αναφορικά τον μαζικό αθλητισμό και ξεχωριστή αναφορικά με τον υψηλό επιπέδου. Για να δώσουμε ένα παράδειγμα από μία σοβαρή χώρα να πούμε ότι έκαναν έρευνα και κατέγραψαν τα ποσοστά ατυχήματος σε κάθε άθλημα και το πόσο κοστίζει στο κράτος σε επίπεδο υγείας ο αθλούμενος σε κάθε άθλημα. Επίσης κατέγραψαν τί ασθένειες περιορίζονται με κάθε άθλημα και πόσο οφελείται το κράτος από το κάθε άθλημα.
Βέβαια αυτά γίνονται στις σοβαρές χώρες και όχι στην Ελλάδα που όλα σχεδιάζονται στο πόδι.
Αναφορικά με τα δικά μας θεωρούμε τελείως αδιαννόητο να κατατάσεται το τρίαθλο, που είναι ο ορισμός της αερόβιας άσκησης τόσο χαμηλά, ενώ μπορεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα για την υγεία του πληθυσμού. Επίσης θεωρούμε τελείως αδιαννόητο να μην γίνεται σεβαστό από την ΓΓΑ το κατά πόσο ένα άθλημα είναι Ολυμπιακό ή όχι.
Υπάρχει έστω και ένας καλά διαβασμένος έλληνας αθλητικός δημοσιογράφος που να ασχοληθεί με πραγματικά προβλήματα του ελληνικού αθλητισμού, με την αδυναμία της κεντρικής αθλητικής ηγεσίας να χαράξει εθνική στρατηγική – πως να γίνει αυτό όταν δεν υπάρχουν καλά διαβασμένα στελέχη που να μελετούν τί κάνουν οι άλλες χώρες, με το γεγονός ότι σε πολλά ολυμπιακά αθλήματα έχουν καταργηθεί οι εθνικές ομάδες….; Φυσικά και όχι οι αθλητικοί δημοσιογράφοι έχουν να ασχοληθούν με τον πρόγκηπα που θα αγοράσει τον Παναθηναικό, με τις μεταγγραφές του Ολυμπιακού, με τον Λέτο που είναι πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα…Τι να περιμένεις από ανθρώπους που ανακηρήσσουν τον Σάντος προπονητή της χρονιάς!