Προπονητική και επιστήμη του αθλητισμού : Θερμικά Σύνδρομα

 

Κείμενο: Γιάννης Ψαρέλης, BSc, MSc x 2, MBA, PHd (εφαρμοσμένη Φυσιολογία στα αθλήματα αντοχής)

Το δεύτερο τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού TriathlonWorld είχε αφιέρωμα στην προπόνηση και αγώνες σε θερμά κλίματα. Καθώς η θερμοκρασία εδώ και αρκετές εβδομάδες είναι ιδιαίτερα υψηλή στην Ελλάδα το θέμα προβληματίζει έντονα πολλούς αθλητές και έχουμε δεχθεί αρκετά σχετικά ερωτήματα. Τα περισσότερα ερωτήματα εστιάζουν στα ποια είναι τα συμπτώματα του θερμικού στρες και ποιες είναι οι διαβαθμίσεις των θερμικών συνδρόμων.

 

Θερμορύθμιση ανθρώπινου σώματος

Η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος διατηρείται σταθερή παρά τις μεταβολές στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Η καθημερινή διακύμανση αυτής είναι +/- 0,6 βαθμούς Κελσίου. Ακόμα και έκθεση από 12 έως 60 βαθμούς κελσίου, σε ξηρό ακίνητο αέρα, του γυμνού ανθρωπίνου σώματος έχουμε σχεδόν σταθερή διατήρηση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του σώματος.

Όμως αυτό δεν αληθεύει για την περιφερειακή θερμοκρασία που μεταβάλλεται ανάλογα με τις μεταβολές στην θερμοκρασία περιβάλλοντος. Το κέντρο ελέγχου της θερμοκρασίας όπως και οι θερμοαισθητήρες βρίσκονται στον νωτιαίο μυελό και στο δέρμα.

 

Ορισμοί

Ως υπερθερμία ονομάζεται η αύξηση της θερμοκρασίας του πυρήνα πάνω από 37,2 βαθμούς κελσίου ενώ ως υπερπυρεξία ονομάζεται η κατάσταση όπου η θερμοκρασία φθάνει ή ξεπερνάει τους 40-41 βαθμούς κελσίου.

 

 

 

Θερμικά Σύνδρομα

Μπορούμε να απομονώσουμε τέσσερα (4) θερμικά σύνδρομα που σχετίζονται με υψηλές περιβαλλοντικές θερμοκρασίες: Θερμικές κράμπες, θερμική εξάντληση, θερμικές βλάβες από έντονη μυϊκή δραστηριότητα και θερμοπληξία.

Παρά τη διάκριση των συνδρόμων είναι σαφές ότι υπάρχει αλληλοεπικάλυψη μεταξύ τους.

Συνήθως τα συμπτώματα είναι με την εξής σειρά:

  • Δίψα
  • Έντονη Κόπωση
  • Μέθη
  • Οπτικές Διαταραχές

 

Στις θερμικές κράμπες – κάτι πολύ συνηθισμένο στα αθλήματα αντοχής σε εξωτερικό περιβάλλον- έχουμε επώδυνες μυϊκές συσπάσεις ύστερα από μυϊκή δραστηριότητα . Οι κράμπες είναι ακούσιες μυϊκές συσπάσεις, που λαμβάνουν χώρα συνήθως στους μύες που παράγουν το έργο κατά την άσκηση . Πολλές φορές μπορεί να οφείλονται σε έντονη διατάραξη των ισορροπιών στα υγρά του σώματος καθώς και στις συγκεντρώσεις ορισμένων ηλεκτρολυτών . Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η ύπαρξη θερμικών κραμπών δεν συνεπάγεται αυτόματα και αύξησης της θερμοκρασίας πυρήνα του σώματός μας .

 

ΣΤΗΝ Θερμική εξάντληση Εχουμε προσόντων Ως πρόδρομα συμπτώματα ΤΗΝ σωματική αδυναμία, τη ναυτία, την ανορεξία, την τάση για λιποθυμία κ.λπ.

 

ΣΤΗΝ θερμικές βλάβες ύστερα Από έντονη μυϊκή Άσκηση Εχουμε ΤΑ τόσο κράμπες ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΑ συμπτώματα Της θερμικής εξάντλησης (κεφαλαλγία, ρίγος, υπέρπνοια, ναυτία, εμετό, αστάθεια στη βάδιση, ακατάληπτη ομιλία) όμως ταυτόχρονα έχουμε και τα εξής ιδιαίτερα συμπτώματα: αύξησης καρδιακής συχνότητας, χαμηλή αρτηριακή πίεση, υπονατριαιμία, υπογλυκαιμία και μερικές φορές ραβδομυόλυση, διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη, οξεία σωληναριακή νέκρωση κ.λπ.

Συνήθως στην αρχή του καλοκαιριού έχουμε τους αθλητές να έχουν κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα ιδίως εάν δεν υπάρχει ένα κατάλληλο πρόγραμμα σταδιακού εγκλιματισμού ή εάν έχουμε μία απότομη αύξηση της θερμοκρασίας. Είναι σαφές ότι ένας αθλητής που αισθάνεται τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει να σταματήσεις άμεσα την άσκηση και να μεταβεί σε κλιματιζόμενο χώρο, να μπει σε παγωμένο νερό (εμβάπτιση σε κρύο νερό π.χ.10 βαθμών Κελσίου, να πιει άμεσα πολλά υγρά και εάν τυχόν δεν υποχωρούν τα συμπτώματα να επισκεφθεί άμεσα ένα κέντρο υγείας ώστε να κάνει καρδιογράφημα, να του μετρήσουν την αρτηριακή πίεση, τυχόν να του χορηγηθούν διαλύματα χλωριούχου νατρίου ή και γλυκόζης και κυρίως να είναι σε συνεχή ιατρική παρακολούθηση

 

ΣΤΗΝ θερμοπληξία έχουμε πολλά σύνδρομα συμπτώματα που περιγράψαμε παραπάνω. Τα κλινικά συμτώματα που εύκολα μπορούμε να παρατηρήσουμε είναι χαμηλή αρτηριακή πίεση,  αυξημένη καρδιακή συχνότητα, χαλαρούς μύες και τενόντια ανακλαστικά μυωμένα.

Στο εργαστηριακό έλεγχο παρατηρούμε λευκοκυττάρωση, λευκωματουρία, κυλινδρουρία, ουραιμία καθώς και αναπνευστική αλκάλωση που συνήθως ακολουθείται – κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα όσους ασχολούνται με θέματα άσκηση- από μεταβολική και γαλακτική οξέωση . Έχουν επίσης παρατηρηθεί μειωμένες τιμές στο κάλιο ορού, υπασβεστιαιμία, υποσφωφαταιμία, θρομβοπενία, αύξηση των ηπατικών ενζύμων κ.λπ. (Παθολογία, Μητσιμπούνας, 2002). Είναι σαφές ότι εδώ χρειάζεται άμεση παρέμβαση:

Το εμβαπτίζουμε σε κρύο νερό 7-10 βαθμών Κελσίου ή διαφορετικά τον τυλίγουμε με παγωμένες πετσέτες / ρούχα και τον βρέχουμε με κρύο νερό

Μεταφέρουμε τον «ασθενή» ιδανικό σε κλιματιζόμενο χώρο ή διαφορετικά σε σκιερό χώρο

Καλούμε ιατρική βοήθεια.

Είναι ιδανικό να λάβει ορό με χλωριούχο νάτριο ή διαφορετικά να μπορέσει να πιει υγρά

 

 

Βιβλιογραφία

Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παθολογία,   2002, Εκδόσεις Πασχαλίδη (Σελίδες 54-56), επιμέλεια Δ.Ν.Μητσιμπούνας

Ardle WD Katch FI, Katch VL . Φυσιολογία της Άσκησης, 1996, 4 το η Version Η, Human Kinetics

Αυστραλιανό Ινστιτούτο Αθλητισμού, Φυσιολογικές Δοκιμές για αθλητές υψηλού επιπέδου, το 2013, 2 το η Version Η, Human Kinetics

 

Ο συντάκτης του άρθρου

Ο Γιάννης Ψαρέλης (Β Sc, MSc, MBA, PHd candidate) ασχολείται ενεργά με τον αθλητισμό από το 1977 και με το Τρίαθλο από το 1990 ως αθλητής (μόνιμος μέλος της εθνικής ομάδας ανδρών), προπονητής, διοικητικό στέλεχος και αρχισυντάκτης στο 3 Athlon. Gr, triathlon. Gr & triathlonworld. gr,

Είναι μεταξύ άλλων πιστοποιημένος προπονητής Τριάθλου στην υψηλότερη βαθμίδα ( Τρίαθλο Νέα Ζηλανδία Level 3, αναγνωρισμένος από την Διεθνή Ομοσπονδία Τριάθλου), πιστοποιημένος προπονητής Κολύμβησης ( Επίπεδο 4 στην ένωση προπονητών Τριάθλου των ΗΠΑ) και Bronze License/ άδεια στην Ένωση προπονητών της Αυστραλίας), τρεξίματος μαραθωνίου δρόμου, Τριάθλου Ironman … Είναι υποψήφιος διδάκτωρ στα ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής με γνωστικό πεδίο «Εφαρμοσμένη Φυσιολογία στο Τρίαθλο».

Μερικές από τις προπονητικές του πιστοποιήσεις είναι οι εξής:

  • Triathlon New Zeeland Level 3 Accredited Coach (Candidate for Level 3)- Endorsed by International Triathlon Union
  • American Swimming Coaches Association Level 4 Coach
  • Australian Swimming Teaches and Coaches Association Bronze License
  • North American Academy For Sport and Fitness Marathon Certified Coach
  • USA National Federation of High Schools Accredited & Certified Coach
  • International Triathlon Coaches Association Certified Coach

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)