Αθλητική Κουλτούρα

Αθλητική Κουλτούρα

Καθώς τρώγαμε με οικογενειακούς φίλους ρώτησα τον φίλο μου τον Δημήτρη πως πάνε οι προπονήσεις του Βόλευ, άθλημα με το οποίο ασχολείται πρόσφατα.  Στην πορεία της συζήτησης ο Δημήτρης μου ανέφερε ότι είναι τυχερός που ασχολήθηκε σε μικρή ηλικία με το χάντμπολ και έτσι έχει αποκτήσει αθλητική κουλτούρα κάτι που δεν έχουν αρκετοί αθλούμενοι. Καθώς ήταν εδιαφέρον το θέμα προσπάθησα να  μου αναφέρει ορισμένα παραδείγματα που απορρέουν από την καθημερινότητα των προπονήσεών του και απορρέουν από την αθλητική του προυπηρεσία σε νεαρή ηλικία σε σύλλογο :

  • Σεβασμός στην ώρα έναρξης και λήξης της προπόνησης
  • Σεβασμός στον προπονητή/-τρια. Στην προπονήτριά του αν και νεότερη κατά 20 χρόνια μιλάει πάντοτε στον πληθυντικό
  • Βοήθεια στην τέλεση της προπόνησης :Στο τέλος της προπόνησης κάθεται και μαζεύει τις μπάλες, ανύψωση του φιλέ, σκούπισμα γηπέδου από ιδρώτα
  • Σεβασμός στους  συναθλητές μας : Κανένας εκτός του προπονητή δεν έχει δικαίωμα  να σχολιάσει οτιδήποτε αφορά συναθλητή μας, την τεχνική του, τον τρόπο που εκτελεί κάτι κ.λπ.

Μετά την συζήτηση με τον Δημήτρη αναρωτήθηκα εάν εμείς στο τρίαθλο  διαθέτουμε ή όχι αθλητική κουλτούρα και εάν ναι πως αυτή ορίζεται ; Επίσης αναρωτήθηκα εάν υπάρχουν σημεία τα οποία μπορούμε να απομονώσουμε και να βελτιωθούμε. Είναι δύσκολο κάποιος να αποστασιοποιείται και να βλέπει τα πράγματα ψυχρά, χωρίς συναισθηματισμούς. Όμως ας το προσπαθήσουμε.

 

Το Τρίαθλο στην Ελλάδα δεν έχει αναπτυχθεί όπως τα υπόλοιπα αθλήματα και το σωματείο δεν είναι ο πυρήνας ανάπτυξης του. Ετσι το μεγαλύτερο ποσοστό των αθλητών προέρχονται από άλλα αθλήματα και κουβαλούν τα δικά τους βιώματα. Ταυτόχρονα το άθλημα συγκεντρώνει ένα πολύ  μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που ξεκίνησαν αθλητισμό σε μεγάλη ηλικία και δεν είχαν μία διαδρομή μέσα σε ένα σωματείο. Ανθρωποι χωρίς να έχουν προπονητή ξεκίνησαν να κολυμπούν, να ποδηλατούν και να τρέχουν.  Ετσι παρότι δεν έχουν κακή πρόθεση, κάνουν πράγματα που σε ένα αθλητή  φαίνονται ως έλλειψη αθλητικής κουλτούρας & παιδείας,π.χ.

  • Να μην δείξεις εμπόδια, φανάρια και λακούβες όταν κινείσαι ως γκρουπ στην ποδηλασία
  • Να «πετάς ρόδα» ενώ ο σχηματισμός είναι δυάδας.
  • Να μην κινείσαι κυκλικά και αριστερόστροφα σε μία διαδρομή κολυμβητηρίου
  • Να κολυμπάς δίχως σκουφάκι σε ένα κολυμβητήριο
  • Να στέκεσαι/ ξαποσταίνεις πάνω στον «σταυρό» μην αφήνοντας κάποιο να κάνει αναστροφή με τούμπα
  • Να πιάνεις την εσωτερική στον στίβο ενώ κάνεις  χαλαρό τρέξιμο
  • Να τρέχεις δεξιόστροφα στην εσωτερική σε στίβο με αρκετούς αθλητές

Αναφέραμε μερικά παραδείγματα όμως η λίστα είναι πολύ μεγάλη. Κάποιος βλέποντας την παραπάνω λίστα μπορεί να μιλήσει για απλές κωδικοποιημένες  συμπεροφορές, όμως αυτές οι συμπεριφορές ερμηνεύονται συνειδητά ή/ και υποσυνείδητα από ανθρώπους που έχουν εκπαιδευτεί σε ένα σωματείο από μικρή ηλικία ως ασέβεια προς τους συναθλητές μας ή την αθλητική εγκατάσταση, ως αλαζονεία κ.λπ.

 

Αυτό που πρέπει ο καθένας από εμάς  να αναλογισθεί είναι εάν πραγματικά θέλει να ασχοληθεί με το τρίαθλο (και κατ’επέκταση με την κολύμβηση, ποδηλασία, τρέξιμο) και εάν θέλει να διδαχθεί και να αφομοιώσει την κουλτούρα του αθλήματος πέρα από το να προσπαθήσει να γίνει πιο γρήγορος στο άθλημα. Εάν θέλει να γίνει κάπιοιος τριαθλητής δεν αρκεί να τερματίσει ένα σπριντ, ένα ironman…. Πρέπει να αποκτήσει και την κατάλληλη αθλητική κουλτούρα.Βέβαια με την δομή ανάπτυξης του αθλήματος στην Ελλάδα αυτό δεν είναι εύκολο. Ετσι αυτό το έργο οφείλουν να εκπληρώσουν οι παλιοί αθλητές και προπονητές.

Προσωπικά δίνω την ίδια βαρύτητα όσο και στην αθλητική βελτίωση καθώς θεωρώ ότι χωρίς την κατάλληλη αθλητική κουλτούρα χτίζουμε ένα υπέροχο κτήριο πάνω σε ασταθή θεμέλια.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης (Προπονητική Ομάδα Smart sport – Email: info@triathlonworld.gr)

 

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)