Ο Ολλανδός Ζαν Άλμπερ Λάντνικ προηγείται στο μισό της διαδρομής στον 31ο διεθνή αγώνα δρόμου υπεραποστάσεως «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» που ξεκίνησε το πρωί από την Ακρόπολη και ολοκληρώνεται αύριο Σάββατο, με τον τερματισμό των αθλητών μπροστά στο άγαλμα του Λεωνίδα στη Σπάρτη. Στη διοργάνωση που διεξάγεται στη διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη, απόστασης 246 χιλιομέτρων, συμμετέχουν 321 αθλητές και αθλήτριες από 35 χώρες.
Ο αγώνας, πραγματοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ», που στηρίζει τον αγώνα από το 2004 και ολοκληρώνει την τελευταία τριετή διάρκειά της.
Πίσω από τον Λάντικ που προπορεύεται των υπόλοιπων αθλητών από το ξεκίνημα του αγώνα, ακολουθούν ο Πορτογάλος Ζοάο Ολιβέιρα, ο Ιταλός Ιβάν Γκουντιν που έχει κερδίσει δύο φορές το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ και ακολουθεί έξυπνη τακτική, καθώς κάνει σωστή κατανομή δυνάμεων. Ο Γκουντίν έπιασε στην τρίτη θέση την Γερμανίδα Ρεγγίνα Μπέργκερ Σμιτ που υποχώρησε πλέον αρκετές θέσεις. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο Αμερικανός Χαντ Ρίκλεφς και πέμπτος πλασαρίστηκε ο Έλληνας Στέργιος Αναστασιάδης που βρίσκεται σε καλή κατάσταση και επιδιώκει την διάκριση στον επίπονο αγώνα. Ένα τράβηγμα δεν επέτρεψε στον Αμερικανό Μίκαελ Μόρτον, που είχε καταπληκτικές επιδόσεις φέτος στις 24 ώρες, να διακριθεί στο «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ». Εγκατέλειψε τον αγώνα, ενώ βρισκόταν στη πέμπτη θέση. Έπαθλο για τους αθλητές που θα τερματίσουν στην Σπάρτη, μπροστά από το άγαλμα του Λεωνίδα, είναι ένα κλαδί ελιάς και νερό από τον ποταμό Ευρώτα, που θα τους προσφέρουν ο πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ κ. Παναγιώτης Τσακίρης και ο δήμαρχος Σπαρτιατών κ. Σταύρος Αργειτάκος.
Το Σάββατο το βράδυ στη κεντρική πλατεία της Σπάρτης θα γίνει η βράβευση των αθλητών που συμμετέχουν στο «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ».
Ο αγώνας διεξάγεται πάνω στα βήματα του Φειδιππίδη, του αρχαίου Αθηναίου ημεροδρόμου και παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς μετέχουν μεγάλα ονόματα από το χώρο των υπεραποστάσεων, ενώ πολλά ξένα ραδιοτηλεοπτικά και ειδησεογραφικά πρακτορεία θα καλύψουν τη διοργάνωση που αναβιώνει ένα κομμάτι από την Ελληνική ιστορία.
Όπως είναι γνωστό, ο Φειδιππίδης στάλθηκε στη Σπάρτη το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, για να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες ενάντια στους Πέρσες. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη μια μέρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα.
About triathlonworld
Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος.
Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών.
Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ.
Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους :
Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή),
Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester),
Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA),
Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies).
Προπονητής Τριάθλου
Προπονητής Τριάθλου
Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ).
Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου.
Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ.
Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού.
Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)