Δημόσιοι Διάλογοι για την βία.

Κείμενο :Ευγενία Ν. Σαρίδου

Αδιαμφισβήτητα, η βία είναι συνομήλικη του ανθρώπινου είδους. Οι αιτίες εκδήλωσής της διαφοροποιούνται ανάλογα με το στάδιο εξέλιξης του ανθρώπου, αλλά η βία είναι παρούσα κατά μήκος της εξέλιξης. Σήμερα, τη βλέπουμε με το πιο αποτρόπαιο πρόσωπό της, στις ειδήσεις, ως εξιδανικευμένη πράξη ή ως μόνη λύση στον κινηματογράφο, ως ηρωισμό στα παιδικά προγράμματα, ως κατόρθωμα στις διαφημίσεις. Την βιώνουμε κάθε μέρα στο δρόμο, στη γειτονιά, στην εργασία, στο σχολείο. Ίσως ο καθένας από εμάς δεν είναι εξίσου υπεύθυνος για την εξάπλωση της βίας στην καθημερινότητά μας. Ίσως η έξαρσή της να είναι ένα νοσηρό παράγωγο της εποχής, των πολιτικών και οικονομικών συνθηκών και των συνακόλουθων κοινωνικών εξελίξεων. Εμείς όμως, ο καθένας από εμάς και όλοι μαζί ως σύνολο, καλούμαστε να αποφασίσουμε αν μπορούμε κι αν θέλουμε να την περιορίσουμε διατηρώντας τις ελευθερίες μας, μέσα στην παρούσα ιστορική φάση. .

Το Σάββατο, 12 Απριλίου 2014, στο χώρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, διοργανώνονται οιτρίτοι Δημόσιοι Διάλογοι της Αθήνας από τους Διαμεσολαβητές πέρα από τα Σύνορα και το Ελληνικό Κέντρο Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας με θέμα τη βία, όπως αυτή εκδηλώνεται στα σχολεία, στην εργασία, στη γειτονιά και σε σχέση με την μετανάστευση.

Οι Διαμεσολαβητές πέρα από Σύνορα είναι μια διεθνής μη κυβερνητική ανθρωπιστική οργάνωση που έχει ως σκοπό, μέσω της συνεργασίας με τοπικές κοινότητες ανά τον κόσμο, να ανοικοδομήσει κοινωνικές δομές κατάλληλες για την πρόληψη και την επίλυση των συγκρούσεων αλλά και την αυτοϊαση των κοινωνιών από τις συνέπειες των συγκρούσεων. Στην Ελλάδα συνεργάζονται με το Ελληνικό Κέντρο Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας, ήδη από τον Απρίλιο 2013, όταν για πρώτη φορά επισκέφθηκαν τη χώρα μας με σκοπό να εκπαιδεύσουν Έλληνες στο συντονισμό Δημοσίων Διαλόγων. Έκτοτε, έχουν βρεθεί στη χώρα μας ήδη 3 φορές και έχουν εκπαιδεύσει περισσότερους από 30 “συντονιστές” δημοσίων διαλόγων. Στις 12 Απριλίου οι Διάλογοι της Αθήνας θα είναι μια ακόμα ευκαιρία για τους εκπαιδευθέντες να εφαρμόσουν τις τεχνικές που διδάχθηκαν συντονίζοντας τη διαδικασία των διαλόγων, αλλά κυρίως θα είναι μια ακόμα ευκαιρία για τους πολίτες της  Αθήνας να συνειδητοποιήσουν ότι το μεγαλύτερο όπλο κατά της βίας είναι ο λόγος και ο διάλογος. Πρόθεσή μας είναι να βιώσουμε το πώς είναι να μοιραζόμαστε τις ιστορίες μας, να εκφράζουμε τις απόψεις μας, να ακούμε τους συνομιλητές μας, να επιχειρηματολογούμε, να διαφωνούμε και να αξιολογούμε την διαφορετική άποψη. Μπορούμε να συμφωνούμε, να διαφωνούμε και να προβληματιζόμαστε σεβόμενοι τις αρχές του διαλόγου, χωρίς φωνές, χωρίς να διακόπτουμε, χωρίς να προσβάλλουμε.

Για το λόγο αυτό απευθύνουμε πρόσκληση σε όποιον αντιλαμβάνεται την έξαρση της βίας ως πρόβλημα και σε όποιον θεωρεί ότι είναι προσωπικά υπεύθυνος να αναστείλει την καταστροφική αυτή πορεία, να έρθει το Σάββατο 12 Απριλίου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, για να βιώσει την αναζωογονητική εμπειρία του να σε ακούν οι συνομιλητές σου, για να συνεισφέρει σε αυτούς τους Διαλόγους με την απολύτως προσωπική εμπειρία και γνώμη του και την επίσης απολύτως προσωπική πρόταση για την ανάσχεση της βίας στην καθημερινότητα.

Εν συντομία απευθύνουμε μια πρόσκληση για να γνωρίσουμε όλοι την μεταμορφωτική επίδραση του αληθινού γόνιμου διαλόγου και να την μεταλαμπαδεύσουμε στην κοινωνία μας.

Για δηλώσεις συμμετοχής στους Διαλόγους, παρακαλούμε επικοινωνήστε 210 3620274 ή στείλτε email στη διεύθυνση info@hellenic-mediation.gr. Σκοπός μας είναι να συμμετάσχουν όλοι όσοι δηλώσουν συμμετοχή, όμως οι δυνατότητες του χώρου όπου θα φιλοξενηθούν οι Διάλογοι ενδέχεται να μας αναγκάσουν να τηρήσουμε σειρά προτεραιότητας.

*Η Ευγενία Ν. Σαρίδου είναι δικηγόρος-διαμεσολαβήτρια

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)