Το νέο τεύχος 66 του περιοδικού του ΣΕΓΑΣ

Το τεύχος 66 του περιοδικού του ΣΕΓΑΣ «κλασικός αθλητισμός» που είναι έτοιμο και κυκλοφορεί μπορείτε να βρείτε άρθρα, επικαιρότητα, αναλύσεις, αφιερώματα, έρευνες, συνεντεύξεις, ψυχαγωγία και άλλα ενδιαφέροντα θέματα γύρω από τον στίβο.
Στο τεύχος αυτό κεντρικό θέμα αποτελεί ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας στον οποίο άλλωστε είναι και αφιερωμένο το εξώφυλλο με τίτλο «Τώρα Τρέχουμε».

Μεγάλο αφιέρωμα επίσης γίνεται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2011 της Νταεγού με όλα τα αποτελέσματα αλλά και την παρουσία της ελληνικής ομάδας στην κορυφαία διοργάνωση του καλοκαιριού.

Την έντονη ανησυχία του ΣΕΓΑΣ για τις προθέσεις της Πολιτείας που οδηγούν τον στίβο σε μαρασμό είναι επίσης βασικό θέμα στο νέο τεύχος.

Αφιέρωμα στην ΑΕΚ που «έπιασε» κορυφή και συνεχίζει, στον διεθνή στίβο, φλας μπακ με τον Φίλιππο Φιλίππου αλλά και ματιά στο μέλλον με την Φλωρεντία Καλογεράκη είναι μερικά επίσης από τα ενδιαφέροντα που θα διαβάσετε.

Όπως πάντα βέβαια, σε κάθε τεύχος του «Κλασικού Αθλητισμού», υπάρχει το κύριο άρθρο από τον Πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ.

Στο τεύχος 66 αναφέρεται στο Σύνταγμα της Ελλάδας και συγκεκριμένα στο άρθρο 16, παράγραφος 9 που αναφέρει «Ο αθλητισμός τελεί υπό την προστασία και την ανώτατη εποπτεία του Κράτους» στο οποίο επισημαίνει:

«Σύνταγμα της Ελλάδας

Άρθρο 16, παράγραφος 2

«Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων…».

Άρθρο 16, παράγραφος 9

«Ο αθλητισμός τελεί υπό την προστασία και την ανώτατη εποπτεία του Κράτους».

Οι πρόσφατες αποφάσεις της Κυβέρνησης για περικοπή και μάλιστα δραστική και αναδρομική των πιστώσεων που είχαν εγκριθεί στους προϋπολογισμούς των Αθλητικών Ομοσπονδιών και των Εθνικών Σταδίων, αποτελούν την κορύφωση μιας φθίνουσας πορείας απαξίωσης του Αθλητισμού από τις Κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων.

Μιας απαξίωσης που περιελάμβανε τον σταδιακό περιορισμό της χρηματοδότησης των Ομοσπονδιών και των Εθνικών Σταδίων, την διακοπή ουσιαστικά της χρηματοδότησης των Αθλητικών Σωματείων, την δραστική συρρίκνωση του πλαισίου Κινήτρων για τους αθλητές και τον μηδενισμό των διατιθέμενων πιστώσεων για την συντήρηση των εγκαταστάσεων ή την ανανέωση του εξοπλισμού των Εθνικών, και Δημοτικών Σταδίων, Γυμναστηρίων κλπ.

Όλα αυτά συνθέτουν ένα σύνολο πολιτικών που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την ρητή πρόβλεψη του άρθρου 16 παρ. 9 του Συντάγματος .Αντίστοιχη πορεία ακολούθησαν οι αποφάσεις και στον χώρο της Εκπαίδευσης, όπου ενώ θα έπρεπε να καλλιεργείται προνομιακά η ανάπτυξη της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 16, του Συντάγματος, βλέπουμε να έχει καταργηθεί ουσιαστικά ο Πανεπιστημιακός Αθλητισμός , να περιορίζονται οι ώρες διδασκαλίας της Φυσικής Αγωγής στην Β΄/θμια Εκπαίδευση, να ματαιώνονται τα σχολικά πρωταθλήματα και να καταργούνται τα Αθλητικά Σχολεία.

Στην κορύφωση αυτής της φθίνουσας πορείας, έρχονται σήμερα αυτοί που απέτυχαν να τιθασεύσουν το Δημοσιονομικό έλλειμμα του 2011 και προκειμένου να καλύψουν τις αστοχίες του προϋπολογισμού, περιέκοψαν το 50% των πιστώσεων, από τους εγκεκριμένους για το 2011 προϋπολογισμούς των Αθλητικών Ομοσπονδιών .

Με την απόφαση αυτή οι υπεύθυνοι του Υπουργείου Οικονομικών, πρώτα-πρώτα δημιούργησαν σε όλες τις Διοικήσεις των Ομοσπονδιών ένα τεράστιο οικονομικό και διαχειριστικό πρόβλημα, δεδομένου ότι όλες οι Ομοσπονδίες χρωστάνε δεδουλευμένα σε Σωματεία ,Προπονητές , Αθλητές Εργαζόμενους , Κριτές , Προμηθευτές κλπ.

Δεύτερον κατέστησαν το Ελληνικό Κράτος , ‘’Μπαταχτσή’’ του χειρίστου είδους, αφού ακυρώνουν την υπογραφή και την σφραγίδα του Κράτους, με την οποία είχαν εγκριθεί οι προϋπολογισμοί των Ομοσπονδιών για το 2011.

Και τρίτον καθιστούν τις Διατάξεις του Συντάγματος κενό γράμμα , αφού οι πόροι του Αθλητισμού περικόπτονται δραστικά και κυρίως αναδρομικά, αφήνοντας απροστάτευτους τους Αθλητικούς Φορείς, απέναντι στις αποφάσεις των αποτυχημένων Λογιστών της Κυβερνητικής Εξουσίας.

Η αθλητική Κοινωνία δεν περιμένει από τους υπευθύνους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να αντιληφθούν τις τεράστιες επιπτώσεις που θα έχουν οι αποφάσεις τους μεσοπρόθεσμα , στην ψυχική και σωματική υγεία και ισορροπία της νεολαίας μας. Ούτε τις επιδράσεις στην παρουσία της χώρας μας, στις Διεθνείς Αθλητικές αναμετρήσεις, που αυτό τον καιρό τις χρειαζόμαστε όσο τίποτε άλλο.

Έχουμε όμως την απαίτηση από τους υπεύθυνους για τα οικονομικά της χώρας μας, να γνωρίζουν ότι η συμμετοχή στην αθλητική δραστηριότητα στο ΑΕΠ της χώρας είναι μεγαλύτερη από το 0,02% με το οποίο χρηματοδοτούνται οι Ομοσπονδίες και τα Σωματεία.

Θα έπρεπε επίσης να γνωρίζουν ότι όσο περισσότεροι νέοι αθλούνται, τόσο καθηλώνονται οι δαπάνες υγείας μακροπρόθεσμα, στο γενικό πληθυσμό μιας χώρας.

Με τις αποφάσεις τους αυτές , οι υπεύθυνοι κατεδαφίζουν ένα βασικό πυλώνα Αγωγής, Εκπαίδευσης και Υγείας της Ελληνικής Κοινωνίας, για να εξοικονομήσουν 20-25 εκατομμύρια ευρώ και να καλύψουν ένα απειροελάχιστο ποσοστό των ελλειμμάτων που με δική τους ευθύνη δημιουργήθηκαν. Καταδικάζουν έτσι σε απραξία, μαρασμό και απογοήτευση τους αθλούμενους νέους, τους χιλιάδες προπονητές και λοιπούς συντελεστές της αθλητικής δραστηριότητας και δημιουργώντας το αίσθημα της απαξίωσης, αλλά και της απόγνωσης στους χιλιάδες ερασιτέχνες παράγοντες , που εθελοντικά κρατάνε ακόμη ανοικτά τα αθλητικά Σωματεία και τις Ομοσπονδίες .

Ελπίζουμε, ευχόμαστε και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να αλλάξουν αυτές οι αποφάσεις, ειδικά σε ότι αφορά τις αναδρομικές περικοπές.».

Βασίλης Σεβαστής

Πρόεδρος Σ.Ε.Γ.Α.Σ

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)