Νίκος Σαμαράς (1970 – 2013)

Έλληνας πετοσφαιριστής, από τους κορυφαίους που ανέδειξε η χώρα μας. Αγωνιζόταν στη θέση του διαγώνιου και ήταν 263 φορές διεθνής. Διακρινόταν για το «φαρμακερό» σερβίς του με άλμα και το κεραυνοβόλο καρφί του.

Ο Νίκος Σαμαράς γεννήθηκε την 1η Ιουλίου 1970 στη Στουτγκάρδη. Ξεκίνησε την καριέρα του στην ομάδα της Ορεστιάδας, την οποία ανέδειξε σε μία από τις κορυφαίες της χώρας μας τη δεκαετία του ’90. Με την ακριτική ομάδα, μάλιστα, έφτασε στη δεύτερη θέση του Κυπέλλου Συνομοσπονδίας (νυν Challenge Cup) το1995, χάνοντας στον τελικό από την πανίσχυρη Παλαβόλο Πάρμα με 3-0 σετ.

Το 1998 άφησε την Ορεστιάδα για την ιταλική Φαλκονάρα. Επέστρεψε ένα χρόνο αργότερα στην Ελλάδα για να αγωνισθεί στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης, με τον οποίο κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας το 2000. Το καλοκαίρι του 2000 πήρε μετεγγραφή για τον Παναθηναϊκό, στον οποίο έμεινε έως το 2002. Στη συνέχεια αγωνίστηκε στην ΑΕΚ, την ισπανική Σεβίλλη, την τουρκική Φενερμπαχτσέ, την ελβετική Σενουά, τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης κι έκλεισε την καριέρα του στον Μίλωνα, σε ηλικία 42 ετών. Υπήρξε ο μοναδικός Έλληνας πετοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί στα πρωταθλήματα πέντε χωρών.

Με την Εθνική Ελλάδας των ανδρών αγωνίσθηκε 263 φορές (12ος στη σχετική λίστα της ΕΟΠΕ) και το 1994 κατέκτησε την 6η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Βόλεϊ Μπολ, που έγινε στην Ελλάδα. Υπήρξε και 160 διεθνής με την Εθνική Εφήβων, με την οποία κατέκτησε την 6η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αθήνας το 1989.

Ο Νίκος Σαμαράς ήταν πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και τελευταία ζούσε στη Λήμνο, όπου εκτελούσε χρέη προπονητή-παίκτη στη νεοσύστατη ομάδα του νησιού. Τον Δεκέμβριο του 2012 στο παιχνίδι Κυπέλλου Μακεδονικός – Λήμνος, στο οποίο μάλιστα αγωνίστηκε, τιμήθηκε από τη διοίκηση του Μακεδονικού για την τεράστια προσφορά του στο ελληνικό βόλεϊ.

Ο Νίκος Σαμαράς απεβίωσε το απόγευμα της 4ης Ιανουαρίου 2013 από ανεύρυσμα στον εγκέφαλο, κατά τη μεταφορά του στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Νωρίτερα βρισκόταν σε σπίτι φίλων του, όταν ένιωσε έντονο πονοκέφαλο και λιποθύμησε. Ήταν παντρεμένος με την Έλενα και είχε ένα γιο, τον 5χρονο Στράτο.

Πηγή: http://www.sansimera.gr/biographies/577#ixzz2HI9ZZxH0

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)