Ύψος Σέλας

O Eddy Merck όταν ήταν χορηγός αμερικάνικης επαγγελματικής ομάδας ποδηλάτου παρατήρησε τους αθλητές της ομάδας και συμβούλευσε σχεδόν όλους να ανεβάσουν το ύψος της σέλας. Ένας από αυτούς αποφάσισε να αγνοήσει τις συμβουλές του και να διατηρήσει την σέλα στο ίδιο σημείο/ ύψος. Οταν ο Merckx τον συνάντησε ξανά του είπε να κατεβάσει την σέλα λίγο.

Είναι σαφές ότι η παρατήρηση δεν μπορεί να μας δώσει ασφαλή συμπεράσματα εάν ένας αθλητής κάθεται ή όχι σωστά πάνω στο ποδήλατο. Ακόμα και ένας κορυφαίος ποδηλάτης όπως ο Eddy Merckx πέφτει έξω και κάνει λάθη. Είναι σαφές ότι η παρατήρηση δεν είναι ένας σοβαρός τρόπος προσέγγισης αυτού του βασικού για την ποδηλασία ζητήματος.

O “μοναδικός”  Graig Lemond (3 φορές νικητής του Γύρου Γαλλίας και αθλητής με 90ml/ kg/ min VO2 max) πιστώνεται τον τύπο : Υψος Σέλας = 0,883 Χ Υψος Καβάλου.

Ως ύψος σέλας θεωρούμε την απόσταση της μεσαίας τριβής από το πάνω ύψος της σέλλας (μέσο της σέλας).

(Σημείωση : Αυτός ο τύπος βέβαια είναι προιόν της σκέψης του προπονητή του LeMond του Cyrille Guimard).

Μερικές παρατηρήσεις :

  • Ο παραπάνω τύπος μας δίνει ένα καλό σημείο εκκίνησης από τον οποίο μπορούμε να κάνουμε σχετικές αλλαγές. Οι οποιεσδήποτε αλλαγές πρέπει να είναι σταδιακές. Προτείνουμε να γίνονται σταδιακά αλλαγές των 5mm κάθε φορά.

  • Οι σωματικές ιδιαιτερότητες, το μυικό σύστημα, ο τρόπος πεταλαρίσματος, το είδος αγώνων που συμετέχει ο αθλητής, το τυχόν ιστορικό τρυματισμού κ.λπ. θα καθορίσει τις αποκλίσεις από αυτό τον τύπο.

  • Στο ίδιο σημείο καταλήγουμε εάν εφαρμόσουμε και άλλες θεωρίες όπως αυτή του Andy Pruitt σχετικά με την γωνία στο γόνατο, που μας υποδεικνύει ότι πρέπει να είναι 25 μοίρες. Φυσικά η γωνία στο γόνατο δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 35 μοίρες

  • Το 0,883 προτείνεται να γίνει 0,90 ακόμα και 0,92 εφόσον ο αθλητής  ποδηλατεί όχι με το πέλαμα παράλληλα με το έδαφος αλλά με τα δάχτυλα να δείχνουν προς το έφαφος.

  • Σε αθλητές με σοβαρή χονδροπάθια η Αμερικάνικη Ακαδημία Ορθοπαιδικών Χειρουργων προτείνουν να κάθεται ο αθλητής ακόμα πιο ψηλά (15 μοίρες γωνία)

Κείμενο: Γιάννης Ψαρέλης*, BSc, MSc, MBA, (προπονητής Τριάθλου)

Email : smartsportcoach@hotmail.com & info@triathloncoach.gr -Κινητό : +30 693 71 70 260  www.triathloncoach.gr & www.triathlon.gr & www.triathlonworld.gr

Προπονητής Τριάθλου

Προπονητής Τριάθλου

*O Γιάννης Ψαρέλης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Από το 1978 ασχολείται με τον αθλητισμό. Είναι αναγνωρισμένος προπονητής τριάθλου από την Ironman και Level 3 προπονητής τριάθλου από την εθνική Ομοσπονδία της Νεας Ζηλανδίας (με το καλύτερο σύστημα διαβίου εκπαίδευσης προπονητών), πιστοποιημένος δάσκαλος κολύμβησης (Teacher ID: 15843) από τον Σύνδεσμο Προπονητών Κολύμβησης της Αυστραλίας καθώς και Αργυρού Επιπέδου Διεθνής προπονητής από τον ίδιο σύνδεσμο (ASCTA International Silver :0534). Επίσης, είναι πιστοποιημένος προπονητής κολύμβησης από τον Σύνδεσμο Προπονητών κολύμβησης των ΗΠΑ επιπέδου 4:5 (ASCA Level 4:5). Συνολικά έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από 200 αγώνες τριάθλου και multistports και σε περισσότερους από 150 αγώνες τρεξίματος εκτός σταδίου.

Έχει διατελέσει μέλος της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Διοικητικός Διευθυντής στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, Γενικός Γραμματέας στην Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου, Διευθυντής Αθλήματος στην ΟΕΟΑ Αθήνα 2004 κ.λπ. Έχει επίσης εμπνευστεί και διατελέσει Αθλητικός Διευθυντής του Κέντρου Υψηλού Αθλητισμού (Sports Excellence). Σπουδές: Χημεία (ΕΚΠΑ), ΜΒΑ (ΟΠΑ), Μεταπτυχιακό στην Αθλητική Διοίκηση (MSc,Lyon 1), το Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία ( από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο ΑθηνώνMSc). Πρόσφατα, είναι στη διαδικασία ολοκλήρωσης Μεταπτυχιακού πάνω στην Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης και την Προπονητική (ΔΠΘ). Σήμερα, είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο ΔΠΘ με αντικείμενο την εφαρμοσμένη Φυσιολογία στα αθλήματα αντοχής.

Summary
Article Name
Υψος Σέλλας
Description
O Eddy Merck όταν ήταν χορηγός αμερικάνικης επαγγελματικής ομάδας ποδηλάτου παρατήρησε τους αθλητές της ομάδας και συμβούλευσε σχεδόν όλους να ανεβάσουν το ύψος της σέλας. Ένας από αυτούς αποφάσισε να αγνοήσει τις συμβουλές του και να διατηρήσει την σέλα στο ίδιο σημείο/ ύψος. Οταν ο Merckx τον συνάντησε ξανά του είπε να κατεβάσει την σέλα λίγο. Είναι σαφές ότι η παρατήρηση δεν μπορεί να μας δώσει ασφαλή συμπεράσματα εάν ένας αθλητής κάθεται ή όχι σωστά πάνω στο ποδήλατο. Ακόμα και ένας κορυφαίος ποδηλάτης όπως ο Eddy Merckx πέφτει έξω και κάνει λάθη. Είναι σαφές ότι η παρατήρηση δεν είναι ένας σοβαρός τρόπος προσέγγισης αυτού του βασικού για την ποδηλασία ζητήματος.
Author

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)