Παπούτσια τρεξίματος : Το σύνδρομο του μικρού παπουτσιού τρεξίματος.

Ο παρακάτω διάλογος είναι αρκετά συνηθισμένος στα καταστήματα αθλητικών παπουτσιών μεταξύ πωλητή και πελάτη:

  • Τι θα θέλατε ;

  • Ενα παπούτσι τρεξίματος για προπόνηση.

  • Εχετε δει κάποιο συγκεκριμένο παπούτσι τρεξίματος ;

  • Ναι, θα ήθελα το …

  • Τί νούμερο φοράτε;

Ερχεται ο πωλητής και φέρνει στον πελάτη να δοκιμάσει το νούμερο από το μοντέλο του παπουτσιού τρεξίματος που του ζήτησε. Του δίνει να δοικιμάσει ή το δεξί ή το αριστερό. Μερικές φορές – όχι πάντα- ο πωλητής του ζητάει να φορέσει και τα δύο παπούτσια τρεξίματος.

Αφού το δοκιμάσει του ζητάει να πατήσει πάνω στο αναπαυτικό χαλί/ μοκέτα του καταστήματος και να του ζητήσει να του πει πως αισθάνεται.

Φυσικά ο πελάτης λέει ότι δεν νιώθει κάποιο πρόβλημα και αισθάνεται μία χαρά. Η αίσθηση πάνω στο μαλακό χαλία/μοκέτα είναι εξαιρετική και κάνει τον πελάτη να αισθάνεται ότι έχει επιλέξει ένα πολύ άνετο παπούτσι τρεξίματος. Δυστυχώς πρέπει να σημειώσουμε ότι και αυτό είναι τεχνική πώλησης που έχουν εφεύρει τα καταστήματα πώλησης αθλητικού εξοπλισμού.

Παλιότερα οι πωλητές έπιαναν το μεγάλο δάχτυλο το πελάτη για να δούν που βρίσκεται  και “εάν υπάρχει χώρος στο μπροστινό μέρος του πέλματος” ενώ κάποιες εταιρείες/ καταστήματα πλέον ζητούν/ συνιστούν από τον πελάτη/ υποψήφιο αγοραστή να σπρώξει το πέλμα του όσο πιο μπροστά μπορεί και να διαπιστώσουν εάν υπάρχει κενός χώρος στο πίσω μέρος του πέλματος. Είναι αυτές σωστές μέθοδοι για να επιλέξουμε το νούμερο παπουτσιού τρεξίματος για εμάς; Εμείς πιστεύουμε πως όχι.

Σε αρκετές περιπτώσεις ο αθλούμενος θα έχει κάποιο πρόβλημα τραυματισμού το οποίο πολύ σπάνια θα μπορέσει να το συνδυάσει με το μέγεθος του παπουτσιού τρεξίματος. Αυτό οφείλεται στο ότι οι περισσότεροι αθλούμενοι δεν γνωρίζουν το σύνδρομο του μικρότερου παπουτσιύ τρεξίματος. Η λίστα τωντραυματισμών που οφείλονται στο λάθος μέγεθος παπουτσιού ατελείωτη.

Χαρακτηριστικό αυτή της άγνοιας είναι ότι  έχουμε αθλητές οι οποίοι παραγγέλνουν παπούτσια τρεξίματος από το Ιντερνετ καθώς νομίζουν ότι ξέρουν το σωστό νούμερο που φορούν σε παπούτσι τρεξίματος και ειδικότερα σε κάποια εταιρεία,  «Εγώ φοράω στην Χ μάρκα νούμερο Ζ” είναι αυτό λένε με μεγάλη σιγουριά.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης (προπονητής Τριάθλου)  -Web- Site : www.triathloncoach.gr – Email : smartsportcoach@hotmail.com & info@triathloncoach.gr -Κινητό : +30 693 71 70 260

Summary
Running Shoes
Article Name
Running Shoes
Description
Παπούτσια τρεξίματος : Το σύνδρομο του μικρού παπουτσιού τρεξίματος.
Author

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)