Ελλάδα : Η χώρα των ημιμαραθωνίων;

Editorial – Είναι πολύ ευχάριστο αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα με την έκρηξη του μαζικού αθλητισμού. Ετσι, στα αθλήματα αντοχής όπως το τρέξιμο παρουσιάζεται ένα εξαιρετικά πλούσιο πρόγραμμα αγώνων με 2-4 αγώνες να διεξάγονται κάθε ΣΒΚ. Δεν υπάρχει Δήμος που να μην διοργανώνει τον δικό του αγώνα τρεξίματος. Εάν προσθέσουμε σε αυτούς τους αγώνες τους αγώνες που διοργανώνουν οι σύλλογοι δρομέων, ιδιώτες αλλά και ο ΣΕΓΑΣ έχουμε ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα αγώνων τρεξίματος σε άσφαλτο/ δημόσια οδό (road races).

Ομως το πρόγραμμα αγώνων δεν έχει καμία προπονητική συνοχή και δεν μπορεί να αποτελέσει ένα πρόγραμμα αγώνων που θα συμβάλλει στην αγωνιστική εξέλιξη/ βελτίωση των αθλητών, είτε κάνουν πρωταθλητισμό σε εθνικό επίπεδο είτε είναι ερασιτέχνες αθλητές με επιδόσεις στην ηλικιακή τους κατηγορία.

Εάν κοιτάξει κάποιος το ετήσιο πρόγραμμα αγώνων θα παρατηρήσει ότι είναι γεμάτο με αγώνες άνω των 10χλμ. Σε αυτούς τους αγώνες προσκαλούνται να συμμετέχουν και  οι καλύτεροι Ελληνες δρομείς αντοχής . Επαναλαμβάνουμε ότι θεωρούμε ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν βοηθάει ούτε τους αθλητές που κάνουν πρωταθλητισμό ούτε τους ερασιτέχνες αθλητές.

Εψαξα να βρω αγώνες 5χλμ και με δυσκολία βρήκα κάποιους ενώ θα περίμενε κάποιος οι αγώνες 5χλμ να αποτελούν την πλειοψηφία των αγώνων.

Προσπαθήσαμε να μάθουμε από διοργανωτές γιατί διοργανώνουν αγώνες τόσο μεγάλης διάρκειας και από τις απαντήσεις που λάβαμε μπορούμε να πούμε ότι το ζήτημα εστιάζεται σε δύο βασικά σημεία:

  1. «Εάν δεν είναι μεγάλη η απόσταση δεν θα έχουμε πολλές συμμετοχές». Οι αθλητές τους λένε χαρακτηριστικά : «Σιγά μη ξυπνήσω και κάνω όλη αυτή την απόσταση για να τρέξω 5 ή 10χιλιόμετρα»
  2. Ο μαραθώνιος και ο ημιμαραθώνιος είναι αποστάσεις που δίνουν αίγλη στην διοργάνωση. Εάν κάποιος θέλει να διοργανώσει κάτι σημαντικό διοργανώνει αγώνες μεγάλων αποστάσεων ενώ οι αγώνες μικρότεροι των 10χλμ προδίδουν κάτι πρόχειρο/ μικρό/”μίζερο”.

Θεωρούμε ότι και οι δύο απόψεις είναι τελείως λανθασμένες και εκεί είναι που πρέπει να επέμβουν οι προπονητές, τα αθλητικά σωματεία, οι σύλλογοι δρομέων υγείας, οι αθλητικοί οργανισμοί των Δήμων αλλά και η Ομοσπονδία/ ΣΕΓΑΣ για να αλλάξουν την λανθάνουσα νοοοτρία προστατεύοντας την αγωνιστική εξέλιξη αλλά και κυρίως την υγεία των πρωταθλητών αλλά και των ερασιτεχνών δρομέων.

Για να είμαστε δίκαιοι ο ΣΕΓΑΣ όταν σχεδιάζει αγώνες (Γύρος των πόλεων κ.λπ.) είναι φανερό ότι  λαμβάνει υπόψιν του αυτά τα στοιχεία όμως πρέπει να εκπαιδεύσει και τους ανθρώπους των Δήμων με τους οποίους συνεργάζεται.

Μαζικός αθλητισμός δεν μπορεί να σημαίνει ότι κάθε εβδομάδα τρέχω αγώνες 15-20-30 χιλιομέτρων ούτε ότι αντί να κάνω προπόνηση τρέχω έναν αγώνα.

Οσοι έχουν την δυνατότητα λόγω θεσμικού ρόλου πρέπει να βοηθήσουν στο να γίνει αλλαγή νοοτροπίας που θα βοηθήσει και στην ποιοτική αναβάθμιση του επιπέδου τρεξίματος σε όλα τα επίπεδα.

 

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, Συντακτική ομάδα Athensjournal.gr/ RoadRunning.gr/ Triathlon.gr/ Triathlonworld.gr/Cyclingworld.gr

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)