Προπόνηση Τρεξίματος : Barefoot

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης (Tri NZ Level 2 Accredited Coach, ASCA Level 2 Certified Coach, ITCA Certified Coach)- Συντακτική Ομάδα TriathlonWorld & Triathlon.gr -Προπονητική ομάδα Smart Sport (Email :info@triathlonworld.gr)

Ενα από τα ζητήματα τα οποία συζητιέται μεταξύ των δρομέων αλλά και το Τριαθλητών είναι το τρέξιμο δίχως αθλητικά παπούτσια. Υπάρχουν φανατικοί υποστηρικτές του barefoot όσο και φανατικοί πολέμιοι. Σε διάφορα αθλητικά περιοδικά παρουσιάζονται προσωπικές ιστορίες ανθρώπων οι οποίοι με το barefoot τρέξιμο κατάφεραν είτε να ξεπεράσουν τραυματισμούς είτε να τραυματιστούν τρέχοντας ξυπόλυτοι. Οι εταιρείες κατασκευής παπουτσιών βλέποντας πως υπάρχει κοινό που ενδιαφέρεται να αποκομοίσει αθλητικά οφέλη από το barefoot δημιουργούν μοντέλα που δίνουν την αίσθηση του Barefoot.

 

Οι υποστηρικτές του barefoot παρουσιάζουν ως επιχείρημα ότι βελτιώνεται η τεχνική στο τρέξιμο καθώς μεταξύ άλλων αυξάνεται η συχνότητα διασκελισμού, μειώνεται το μήκος διασκελισμού και αναγκάζεται ο δρομέας να τρέξει με το μεσαίο μέρος του πέλματος (Mid foot). Επίσης χρησιμοποιούν το επιχείρημα ότι τρέχοντας ξυπόλυτοι οι άνθρωποι έτρεχαν με την σωστή τεχνική επί χρόνια δίχως πολλούς τραυματισμούς ενώ η τεχνολογία των σύγχρονων αθλητικών υποδημάτων έχει δημιουργήσει αλλαγές σε αυτή την τεχνική και έχει οδηγήσει περιέργως σε πολλούς τρυματισμούς.

 

Οι πολέμιοι του barefoot χρησιμοποιούν ως επιχειρήματα μεταξύ άλλων τα παρακάτω :

  1. Με το barefoot έχουν υπάρξει πολλές περιπτώσεις τραυματισμών, ιδίως στην ποδοκνημική.
  2. Δεν μπορούν όλοι να τρέχουν barefoot αλλά μόνο αθλητές μικρού σωματικού βάρους και οι οποίοι είναι καλά προπονημένοι καθώς οι δυνάμεις που δεχόμαστε από το έδαφος είναι 3-4 φορές το σωματικό μας βάρος για κάθε βήμα τρεξίματος.
  3. Οι τραυματισμοί που δημιουργούνται όταν ο δρομέας τρέχει με αθλητικά παπούτσια θα ήταν πιο σοβαρός εάν ο ίδιος αθλητής έκανε την ίδια προπόνηση ξυπόλυτος.
  4. Τα αθλητικά υποδήματα βοηθούν πάρα πολύ τόσο στις αθλητικές επιδόσεις όσο και την σημαντική αύξηση των προπονητικών φορτίων τα οποία είναι απαραίτητα για να εξασφασλισθούν οι απαραίτητες προσαρμογές, απαραίτητες για την επίτευξη υψηλών επιδόσεων. Υποστηρίζουν ότι η εξέλιξη των αθλητικών υποδημάτων έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην πολύ εντυπωσιακή και συνεχόμενη κατάρριψη των ρεκόρ.

To barefoot τρέξιμο είναι κάτι το οποίο απασχολεί όλους τους προπονητές. Εάν είναι επικίνδυνη μόδα ή μπορεί να αποφέρει αθλητικά οφέλη θα φανεί τα επόμενα χρόνια τόσο από σοβαρές ερευνητικές μελέτες όσο και από τις μαρτυρίες σημαντικών αθλητών και προπονητών.

Στην φωτογραφία απεικονίζεται η Zola Budd η οποία είχε πολλές διεθνείς επιτυχίες τρέχοντας ξυπόλυτοι. Διάσημοι αθλητές υψηλού επιπέδου που έτρεχαν ξυπόλυτοι είναι φυσικά και ο Abebe Bikila και η Tegla Loroupe.

Είναιο σαφές ότι η επιλογή αθλητικού παπουτσιού είναι υψίστης σημασίας για ένα αθλητή, γι’ αυτό και στο επόμενο τεύχος υπάρχει σχετικό αφιέρωμα.Είναι σαφές ότι όπως σε όλες τις κατηγορίες αθλητικού εξοπλισμού οι απόψεις και φιλοσοφία σχεδιασμού συνεχώς αλλάζουν και τα επόμενα χρόνια θα δούμε σε τί βαθμό και έκταση η φιλοσοφία κατασκευής αθλητικών υποδημάτων θα έχει επηρρεαστεί από το barefoot.

Επίσης είναι πολύ σημαντική η τεχνική τρεξίματος. Δυστυχώς οι περισσότεροι αθλητές ούτε κάνουν δρομικές ασκήσεις ούτε κάνουν ασκήσεις ενδυνάμωσης ώστε να προλάβουν τραυματισμούς. Η χρήση barefoot έχει νόημα μόνο για ορισμένους αθλητές και εφόσον γίνει υπό την επίβλεψη προπονητή και φυσικά δεν μπορεί να γίνει απότομα και σε οποιαδήποτε επιφάνεια.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)