Ο πρώτος μου μαραθώνιος : Οι πιο συχνές απορίες … με απλά λόγια οι απαντήσεις.

Προπόνηση τρεξίματος : Ο πρώτος μου μαραθώνιος…οι πιο συχνές απορίες.

Οποιος ετοιμάζεται να τρέξει τον πρώτου του μαραθώνιο συνήθως γίνεται αποδέκτης  πολύ μεγάλου όγκου πληροφοριών και νιώθει πνιγμένος σε πράγματα που δεν μπορεί να καταννοήσει.

Με πολύ απλά και λίγα λόγια απαντάμε τις πιο απλές ερωτήσεις που συνήθως έχει ένα αρχάριους αθλητής που ετοιμάζεται να συμμετέχει στον πρώτο του μαραθώνιο.

Πόσα χρόνια πρέπει να τρέχω συστηματικά για να αποφασίσω να τρέξω τον πρώτο μου μαραθώνιο;

Πριν να σκεφτεί κάποιοιoς να συμμετέχει στον πρώτο του μαραθώνιο πρέπει να έχει τουλάχιστον 2 χρόνια συστηματικής  δρομικής προπόνησης.

 

Τί ιατρικές εξετάσεις πρέπει να κάνω πριν να ξεκινήσω μία προετοιμασία για μαραθώνιο

  • Υπέρηχο καρδιάς
  • Test κόπωσης
  • Αιματολογική εξέταση
  • Κλινική εξέταση από ορθοπαιδικό

 

Πόσες εβδομάδες/ μήνες πρέπει να κάνω προετοιμασία για τον πρώτο μου μαραθώνιο ;

Ιδανικά 6 μήνες. To λιγότερο 4 μήνες.

 

Ποιοι είναι οι κρίσιμοι παράγοντες για τον πρώτο μου μαραθώνιο

Με σειρά πρωτεραιότητας

  1. Να μην τραυματιστώ. Είναι πολύ μεγαλύτερο το ποσοστό των αθλητών που καταφέρουν να τερματίσουν έναν μαραθώνιο από αυτούς που ξεκινούν προετοιμασία αλλά δεν τα καταφέρνουν μέχρι την γραμμή εκκίνησης.
  2. Σωματικό βάρος. Να μειώσω όσο το δυνατόν το σωματικό μου βάρος.
  3. Εβδομαδιαία χιλιόμετρα.
  4. Η μεγαλύτερη χιλιομετρικά απόσταση
  5. Σωστή ενυδάτωση και αναπλήρωση υδατανθράκων.
  6. Σωστή τεχνικηή

 

Πόσα χιλιόμετρα πρέπει να βγάζω την εβδομάδα ;

Ξεχάστε αυτό που λένε ότι πρέπει να μπορεί να καλύψει 42 χιλιόμετρα την εβδομάδα για να βγάλει τον πρώτο του μαραθώνιο.

Χρειάζετε να μπορείτε να βγάζετε εβδομάδες με 65-80 χιλιόμετρα.

 

Πόσο μπορώ να αυξάνω  τα εβδομαδιαία χιλιόμετρα;

Ενας πρακτικός και γενικός  κανόνας είναι να αυξάνεται 3-5 χιλιόμετρα την εβδομάδα και όχι πάνω από 10%.

 

Ποια είναι η πιο σημαντική προπόνηση;

Η μεγάλη απόσταση – γνωστό ως Long Run- είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς βοηθάει τόσο αθλητικά όσο και ψυχολογικά.

Για έναν αρχάριο αθλητή 18 έως 35 χιλιόμετρα είναι αρκετά ως μεγάλη απόσταση.

Την επόμενη μέρα της μεγάλης απόστασης ξεκουραστείτε ή κάνετε μία άλλη μορφή άσκησης όπως κολύμβηση, ποδηλασία, aqua jogging κ.λπ.

 

Πρέπει να τρέχω κάθε μέρα;

Οχι πρέπει να έχουμε ένα ρεπό την εβδομάδα και ίσως για μερικούς 2 ρεπό είναι σημαντικά.

 

Πρέπει να κάνω κάποια άλλη μορφή άσκησης;

Χρειάζεται να κάνω ενδυνάμωση κορμού και γυμναστική με αντιστάσεις.

Μπορούμε να κάνουμε κολύμβηση και ποδηλασία, αντικαθιστώντας τα λεγόμενα  ισοδύναμα χιλιόμετρα.

 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του αγώνα που πρέπει να επιλέξω ως πρώτου μαραθωνίου;

Να είναι επίπεδη διαδρομή με καλή άσφαλτο – όχι πλακάκι ή πλακόστρωτο- και ιδανικά με χώμα.

Να μην έχει πολύ ζέστη και υγρασία ή πολύ κρύο.

 

Τί χρόνο κάνουν συνήθως οι αθλητές στον πρώτο του μαραθώνιο.

Ο μέσος όρος σε παγκόσμιο επίπεδο είναι 4-5 ώρες.

 

Πρέπει να τρέξω με κανούργια παπούτσια τον μαραθώνιο;

Οχι πρέπει να τα έχετε δοκιμάσει για 3-4 εβδομάδες. Μην δοκιμάσετε να τρέξετε με αγωνιστικό παπούτσι.

 

Πρέπει να συμμετέχω σε αγώνες τρεξίματος ως μέρος της προετοιμασίας μου;

Ναι είναι χρήσιμο  – μάλλον απαραίτητο – ένας δρομέας να συμμετέχει  σε αγώνες τρεξίματος από 10 έως 21,1 χιλιόμετρα (και σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και 30) όμως αντιμετωπίζοντας αυτούς τους αγώνες απλά ως μία απλά προπόνηση (π.χ. μεγάλης απόστασης).

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης -Χημικός – MSc- MBA-  Προπονητική ομάδα Smart Sport/ Athens Triathlon Team & Συντακτική ομάδαTriathlonworld.gr & Triathlon.gr (Email :info@athensjournal.gr).

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)