Προπονητική : RPE, Οταν το απλό είναι και ιδιοφυές.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Προπονητική Ομάδα Smart Sport/& Athens Triathlon Team & Συντακτική Ομάδα Triathlon World.gr. (Email : info@triathlonworld.gr & 6937170260.

Η τεχνολογία έχει διεισδύσει πολύ έντονα στον αθλητισμό και μικρά θαυματουργά ρολόγια μας συντροφεύουν σε όλες μας τις προπονήσεις.

Ετσι σε κάθε δευτερόλεπτο της προπόνησής μας καταγράφεται η καρδιακή μας συχνότητα, η ταχύτητα με την οποία κινούμαστε, η υψομετρική μας θέση, η συχνότητα κίνησης των ποδιών/ χεριών μας, η παραγόμενη ισχύς κ.λπ. Η εξάρτηση των περισσοτέρων μας από το ρολόι μας είναι πολύ μεγάλη. Χωρίς αυτό δεν νιώθουμε καλά και σε αρκετές περιπτώσεις νιώθουμε “ανίκανοι” να προπονηθούμε καλά. Οτιδήποτε μας προτείνεται ως μέθοδος παρακολούθησης της έντασης της προπόνησής μας χωρίς την χρήση της τεχνολογίας μας φαίνεται ξεπερασμένο.

 

Τα νούμερα όμως δεν λένε πολλές φορές την αλήθεια. Σίγουρα έχει συμβεί στους περισσότερους από εσάς να κάνετε interval  προπόνηση στο ποδήλατο και  ενώ τα πόδια σας καίνε, και στοιχηματίζετε ότι είστε στους π.χ. 170-180 σφυγμούς ο παλμογράφος δείχνει π.χ. 145-150 σφυγμούς. Η άλλες φορές να κάνετε τρέξιμο και να νιώθετε ότι τρέχετε χαλαρά ενώ είστε ακόμα και πάνω από το αναερόβιο κατώφλι.

Δυστυχώς τα θαυματουργά ρολόγια δεν μπορούν να δώσουν όλη την εικόνα. Δεν μπορούν να αποτυπώσουν ποσοτικά το πως αισθανόμαστε.

Αυτό είναι ένα κενό που μπορεί να καλύψει ένα από τα απλούστερα πράγματα που υπάρχουν στην αθλητική επιστήμη και το οποίο πλέον έχει ξεχαστεί καθώς θεωρείται ξεπερασμένο. Είναι η κλιμακα RPE (rating perceived exertion) του borg.

 

Η κλίμακα υπάρχει σε διάφορες μορφές όμως η πιο συνηθισμένη είναι η 15 βαθμη.

•6 – 20% προσπάθεια

•7 – 30% προσπάθεια- Πάρα πολύ εύκολη προσπάθεια

•8 – 40%

•9 – 50% προσπάθεια – Πολύ εύκολη προσπάθεια

•10 – 55% προσπάθεια

•11 – 60% προσπάθεια – Σχετικά εύκολα

•12 – 65% προσπάθεια

•13 – 70% προσπάθεια – Σταθερός ρυθμός, λίγο έντονη

•14 – 75% προσπάθεια

•15 – 80% προσπάθεια – Εντονη προσπάθεια

•16 – 85% προσπάθεια

•17 – 90% προσπάθεια – Πολύ έντονη/ σκληρή προσπάθεια

•18 – 95% προσπάθεια

•19 – 100% προσπάθεια – Πολύ, πολύ έντονη προσπάθεια

•20 – Εξάντληση

 

O προπονητής οφείλει να λαμβάνει υπόψιν την αντιλαμβανόμενη προσπάθεια του αθλητή και να μην μένει αποκλειστικά προσκολημένος στα ποσοτικά στοιχεία. Φυσικά και υπάρχει αναλογική συσχέτιση της συγκέντρωσης γαλακτικού οξέος, της καρδιακής συχνότητας, της παραγόμενης ισχύος, της ταχύτητας που κινείται ο αθλητής με την κλίμακα RPE του Borg…όμως μερικές φορές αυτή η αναλογική συσχέτιση διακόπτεται και εάν τότε ο προπονητής δεν συνδυάσει όλη αυτή την πληροφόρηση δεν θα μπορέσει να βγάλει σωστό συμπέρασμα και να αναπροσαρμόσει αποτελεσματικά το προπονητικό πρόγραμμα της ημέρας.

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)