Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης (info@triathlonworld.gr)
- Μπορούμε να προβλέψουμε την επίδοση/ χρόνο ενός τριαθλητή σε έναν αγώνα τριάθλου;
- Ποιες είναι οι καθοριστικές συνήθειες των τριαθλητών που καθορίζουν άμεσα το αθλητικό αποτέλσμα σε αγώνα τριάθλου;
Υπάρχουν πάρα πολλές παράμετροι οι οποίες μπορούν να έχουν καθοριστικό παράγοντα στην απόδοση των Τριαθλητών. Ερευνητές από το Χιούστον των ΗΠΑ προσπάθησαν να προσδιορίσουν τις συνήθειες στην ζωή των τριαθλητών που καθορίζουν –με στατιστικά σημαντική σχέση- άμεσα το αθλητικό αποτέλεσμα.
Στατιστική μελέτη
Για την μελέτη χρησιμοποιήθηκαν 272 ερασιτέχνες (age group) αθλητές (146 άντρες και 126 γυναίκες). Οι τριαθλητές και τριαθλήτριες συμμετείχαν σε ηλεκτρονική μελέτη και τα αποτελέσματα της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν για στατιστιική ανάλυση με ANOVAs και MANOVAs ώστε να βρεθούν οι παράγοντες με στατιστικά σημαντική σχέση με τα αποτελέσματα των αγώνων (χρόνους- επιδόσεις αγώνων).
Αποτελέσματα έρευνας – Σύντομη παρουσίαση
Επίσης έγινε μελέτη πρόβλεψης της επίδοσης στον αγώνα μέσω του επιπέδου παρακίνησης συμμετοχής στον αγώνα, και αυτό επαληθεύτηκε. Η πρόβλεψη των χρόνων στον αγώνα επιτεύθυκε επίσης και χρησιμοποιώντας τους χρόνους στις Interval προπονήσεις στην κολύμβηση και το τρέξιμο.
Συμπεράσματα από την έρευνα
Από την έρευνα το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι χρειάζεται να εστιάζουν οι αθλητές και οι προπονητές τους σε θέματα πέρα από την σωματική προετοιμασία όπως η νοητική προετοιμασία, π.χ. νοητικές στρατηγικές, η στοχοποίηση κ.λπ.
Εμείς να προσθέσουμε ότι η πρόβλεψη των χρόνων στον αγώνων μπορεί να γίνει μέσω διαφόρων τεστ στην προπόνηση (συνεχόμενες προσπάθειες ή interval προπόνηση) στην κολύμβηση και το τρέξιμο και μέσω τεστ ισχύος στην ποδηλασία. Ομως η νοητική προετοιμασία είναι εκείνη που θα καθορίσει το ποσοστό της απόδοσης του κάθε αθλητή. Δηλαδή εάν δύο αθλητές έχουν την ικανότητα να κάνουν ένα χρόνο Υ βάση της απόδοσής τους στα αθλήματα (a1 * X1 + a2 * X2…)πρέπει να προσθέσουμε και ένα παράγοντα νοητικής προετοιμασίας που ο συντελεστής βαρύτητας είναι θέμα υπό συζήτηση (b * Z).
Τέλος να σημειώσουμε ότι αφού έχουμε τους χρόνους των αθλητών στις προπονήσεις κολύμβησης και τρεξίματος το μόνο που χρειαζόμαστε είναι η πρόβλεψη του χρόνου της ποδηλασίας, ο οποίος μπορεί πολύ εύκολα να προβλεφθεί γνωρίζοντας την ισχύ στο αναερόβιο κατώφλι.
About triathlonworld
Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος.
Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών.
Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ.
Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους :
Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή),
Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester),
Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA),
Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies).
Προπονητής Τριάθλου
Προπονητής Τριάθλου
Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ).
Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου.
Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ.
Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού.
Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)