Προπόνηση Κολύμβησης Open Water : Απλές συμβουλές για την προθέρμανση.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, Προπονητική ομάδα Smart Sport & Συντακτική ομάδα TriathlonWorld/ Triathlon.gr/ Cycling World.gr

Εχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι η προθέρμανση είναι κάτι πολύ προσωπικό. Ομως υπάρχουν ορισμένα στοιχεία τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν άσχετα με το τι είδους και διάρκειας προθέρμανση θα κάνουμε.

Είτε πρόκειται να συμμετέχουμε σε αγώνα Τριάθλου (που ξεκινάει με κολύμβηση σε ανοιχτό νερό) είτε σε αγώνα μαραθώνιας κολύμβησης είναι χρήσιμο να προσέξουμε τα παρακάτω :

  • Ωρα άφιξης – Φτάνουμε εγκαίρως στον χώρο διεξαγωγής του αγώνα ώστε δίχως άγχος και πίεση χρόνου να μπορέσουμε να κάνουμε τις απαραίτητες ετοιμασίες και προθέρμανση. Εάν έχουμε πίεση χρόνου είναι σίγουρο ότι θα αγχωθούμε και αυτό πολύ πιθανόν να επηρεάσει την αθλητική μας απόδοση στον αγώνα.
  • Ενδυση – Ζεστά ρούχα για να κρατάμε την θερμοκρασία του σώματός μας σε επιθυμητά επίπεδα είναι σημαντικό. Εάν τυχόν έχει πολλή ζέστη (εξωτερική θερμοκρασία αέρα ιδιαίτερα υψηλή) τότε προέχει να μείνουμε μαζί σε σκιερό μέρος
  • Ενυδάτωση – Η σωστή ενυδάτωση πριν τον αγώνα είναι σημαντική όπως και η λήψη υδατανθράκων και ηλεκτρολυτών)
  • Συγκέντρωση – Πέρα από την φυσική προθέρμανση είναι σημαντικό να προετοιμαστούμε νοητικά για τον αγώνα κάτι το οποό είναι σημαντικά πιο δύσκολο και απαιτεί σχετική καθοδήγηση από τον αθλητικό ψυχολόγο ή  τον προπονητή μας. Εγκαιρη άφιξη βοηθάει σε αυτή την κατεύθυνση όπως και ίσως η ολιγόλεπτη απομόνωσή μας.
  • Προθέρμανση εκτός νερού- Τρέξιμο καθώς και περιστροφές ή ακόμα και λάστιχα μπορούν να μας βοηθήσουν στην προθέρμανσή μας. Μερικές αναπηδήσεις μπορούν να μας βοηθήσουν να πάμε τουαλέτα, πριν να φορέσουμε την στολή κολύμβησης (wetsuit)
  • Προθέρμανση εντός νερού -Εχοντας φτάσει εγκαίρως και έχοντας καταφέρει τα κάνουμε δίχως άγχος τα παραπάνω μπορούμε να κάνουμε σωστή προθέρμανση εντός νερού. Η διάρκεια και η μορφή της προθέρμανσης θα καθοριστεί τόσο από την διάρκεια του αγώνα, τις φιλοδοξίες μας σε αυτόν (απλός τερματισμός ή κάποια συγκεκριμένη επίδοση), τις συνθήκες περιβάλλοντος (θερμοκρασία νερού, κυματισμός κ.λπ.), τις προπονητικές μας συνήθειες κ.λπ.

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)