Κολύμβηση Open Water : Τα πιο συνηθισμένα και σημαντικά λάθη.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, BSc, MSc, MBA, PhDc  (προπονητής Τριάθλου)  -Web- Site : www.triathloncoach.gr – Email : smartsportcoach@hotmail.com & info@triathloncoach.gr -Κινητό : +30 693 71 70 260

Κολύμβηση Open Water : Τα πιο συνηθισμένα και σημαντικά λάθη …αλλά πρέπει να αποφεύγουμε.

Οι περισσότεροι αθλητές που κολυμπούν σε αγώνες κολύμβησης open water, δηλαδή σε θάλασσα/ λίμνη/ποτάμι,  συνήθως επαναλαμβάνουν ορισμένα βασικά λάθη. Λόγω του ότι είναι δύσκολο να έχουν την ανάδραση των προπονητών τους αυτά δεν διορθώνονται.

Ας δούμε λοιπόν τα πιο συνηθισμένα που κάνουν οι αθλητές/-τριες που λαμβάνουν μέρος σε αγώνες κολύμβησης open water, ιδίως όταν η θερμοκρασία του νερού είναι χαμηλή. Παρότι θα μπορούσαμε να παραθέσουμε μία τεράστια λίστα αποφασίσαμε να αναφέρουμε αυτά που θεωρούμε ότι είναι τα πιο σημαντικά.:

Προθέρμανση εκτός νερού. Οι αθλητές/κολυμβητές δεν κάνουν σωστή  ή ακόμα σε ορισμένες περιπτώσεις καθόλου προθέρμανση εκτός νερού όταν συμμετέχουν σε έναν αγώνα κολύμβησης open water.

Αυτό δημιουργεί όχι μόνο προβλήματα στο αθλητικό αποτέλεσμα αλλά και στην ίδια την υγεία του αθλητή. Ιδιαίτερα και για κάποιους αθλητές (π.χ. συγκεκριμένο ιατρικό ιστορικό και ηλικίας) αυτό μπορεί να αποδειχθεί πολύ δυσάρεστο όταν μάλιστα η θερμοκρασία νερού είναι ιδιαίτερα χαμηλή.

Είναι χρήσιμο να φτάσουμε έγκαιρα στο σημείο που θα διεξαχθεί ο αγώνας (90 λεπτά πριν) και αφού πληροφορηθούμε την ώρα που θα ξεκινήσει ο αγώνας (πολλές φορές υπάρχει καθυστέρηση) να ξεκινήσουμε την προθέρμανση  μας  το αργότερο 60 λεπτά πριν την ώρα εκκίνησης του αγώνα. Η προθέρμανση μπορεί να περιλαμβάνει τρέξιμο, περιφορές χεριών, διατάσεις αλλά και λάστιχα (εφόσον το έχουμε συνηθίσει ως προθέρμανση).

Γιάννης Ψαρέλης Προπονητής Τριάθλου

Γιάννης Ψαρέλης Προπονητής Τριάθλου

Προθέρμανση εντός νερού. Οι αθλητές πολλές φορές δεν  κάνουν καθόλου προθέρμανση εντός νερού, κάτι που μερικές φορές είναι δική τους απόφαση ή άλλες φορές οφείλεται σε καθυστέρηση στην γραμματεία ή και άλλα διαδικαστικά θέματα.

Μόλις μπαίνουμε στο κρύο νερό ακόμα και εάν φοράμε wetsuit νιώθουμε το κρύο νερό πολύ έντονα  σε ορισμένα σημεία του σώματός μας, ιδίως στο πρόσωπο.

Εάν αυτό συμβεί την ώρα που ξεκινάει ο αγώνας τότε θα συμβεί το εξής  : Καθώς το σώμα μας έχει ανάγκη από παροχή οξυγόνου αλλά δεν έχει κάνει την κατάλληλη προσαρμογή στο κρύο νερό τότε το στήθος σφίγγει και έτσι εμείς με δυσκολία μπορούμε να αναπνεύσουμε. Η Στολή νιώθουμε ότι μας πνίγει – ιδιαίτερα στον λαιμό- και νομίζουμε ότι εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα. Φυσικά το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε να μπεις νερό μέσα στην στολή. Εάν αυτό συμβεί σε κάποιον αγώνα μας αυτό θα αναγκαστούμε να σταματήσουμε, θα μας δημιουργηθεί πολύ έντονη φοβία και αυτή η δυσάρεστη εμπειρία θα  μας ακολουθεί σε όλους τους επόμενους αγώνες κολύμβησης Open water και τριάθλου.

Εάν το νερό είναι αρκετά κρύο αυτό που πρακτικά  πρέπει να κάνουμε είναι να μπούμε στο νερό – φορώντας σκουφάκι από νεοπρέν ή έστω 2-3 σκουφάκια σιλικόνης, αλοίφοντας ορισμένα σημεία στο κεφάλι με λίγο βαζελίνη ή λίπος- και αρχικά να κολυμπήσουμε με το κεφάλι έξω για ορισμένα μέτρα και σταδιακά να προσπαθήσουμε να βουτήξουμε το κεφάλι μας μέσα στο νερό. Ισως χρειαστεί να το κάνουμε αρκετές φορές μέχρι να μπορέσουμε να τοποθετήσουμε το κεφάλι μας μέσα στο νερό και να κολυμπήσουμε κανονικά ελεύθερο.

Triathlon Coach

Προπονητής Τριάθλου

Τακτική αγώνα. Εκτός από τα παραπάνω συνήθως και ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τον αγώνα είναι παρορμητικός χωρίς να έχουμε συγκεκριμένη τακτική, π.χ.

  • Ξεκινάμε πολύ γρήγορα τον αγώνα.

  • Δεν έχουμε τακτική τόσο ρυθμού, προσανατολισμού, drafting…

Προσανατολισμός

Από τα ηλεκτρονικά γραφήματα αλλά και πολύ προσεκτική παρατήρηση αθλητών  GPS είναι ξεκάθαρο ότι οι περισσότεροι αθλητές κολυμπούν πολύ μεγαλύτερη απόασταση από αυτή που έχει υπολογιστεί από τους διοργανωτές κατά την διαδικασία πόντισης των σημαδούρων. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν ελέγχουν συχνά το που πηγαίνουν και σε συνέχεια αυτού δεν κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις.

Αλλοι λόγοι για τον κακό/λανθασμένο προσανατολισμό είναι τα εξής :

  • Γυαλάκια που θολώνουν.

  • Υψηλός Κυματισμός.

  • Μεγάλη απόσταση μεταξύ των σημαδούρων.

  • Μικρές σημαδούρες.

  • Χαμηλή ορατότητα ή ακόμα και ομίχλη.

  • Ακολουθούμε ορισμένους αθλητές χωρίς να τσεκάρουμε εάν ακολουθούν την σωστή πορεία.

  • Ρεύματα

  • Κακή τεχνική που μας οδηγεί να κάνουμε λοξοδρομήσεις.

Ο Γιάννης είναι πιστοποιημένος προπονητής Τριάθλου στο υψηλότερο επίπεδο (Level 3) από την Ομοσπονδία Τριάθλου της Νέας Ζηλανδίας καθώς και πιστοποιημένος προπονητής Τριάθλου  από την Ironman. Είναι επίσης δάσκαλος κολύμβησης (Teacher ID: 15843) από τον Σύνδεσμο Προπονητών Κολύμβησης της Αυστραλίας καθώς και Αργυρού Επιπέδου Διεθνής προπονητής από τον ίδιο σύνδεσμο (ASCTA International Silver :0534). Είναι επίσης πιστοποιημένος προπονητής κολύμβησης από τον Σύνδεσμο Προπονητών κολύμβησης των ΗΠΑ επιπέδου 4 (ASCA Level 4).

Summary
Open Water Κολύμβηση Τα πιο συχνά λάθη
Article Name
Open Water Κολύμβηση Τα πιο συχνά λάθη
Description
Οι περισσότεροι αθλητές που κολυμπούν σε αγώνες κολύμβησης open water, δηλαδή σε θάλασσα/ λίμνη/ποτάμι,  συνήθως επαναλαμβάνουν ορισμένα βασικά λάθη. Λόγω του ότι είναι δύσκολο να έχουν την ανάδραση των προπονητών τους αυτά δεν διορθώνονται.
Author

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)