Προπόνηση κολύμβησης Open Water : Τί κάνω όταν πιάσει μπουρίνι;

Την προηγούμενη Κυριακή όσοι κολύμπησαν στον αγώνα open water 2,5 & 5χλμ βρεθήκαν αντιμέτωποι με ένα ξαφνικό μπουρίνι Υψηλός κυματισμός, βροχή και μείωση της ορατότητας ήταν τα κυριότερα συστατικά της απότομης αλλαγής του καιρού.(Σημείωση: Ως μπουρίνι χαρακτηρίζεται  η απότομη μεταβολή του καιρού, σχετικά μικρής διάρκειας, με αύξηση της έντασης του ανέμου, που συνοδεύεται όμως με καταιγίδες και ίσως αστραπές και κεραυνούς)

Εάν σε έναν αγώνα μπορούμε να αισθανθούμε πιο ασφαλείς λόγω των σωστικών μέσων το ερώτημα είναι τί κάνουμε εάν αυτό συμβεί σε κάποια προπόνησή μας.

Είναι χρήσιμο να διαβάσουμε σχετικό μας άρθρο αναφορικά με τους κανόνες ασφάλειας στην κολύμβηση Open Water και ύστερα να διαβάσουμε τις απαντήσεις στα πιο συνηθισμένα ερωτήματα.

Ας δούμε μερικά συχνά ερωτήματα :

Πως μπορούμε να αποφύγουμε μία τέτοια αρνητική έκπληξη ;

Ρωτώντας «επαγγελματίες» της περιοχής όπως αλιείες, ισιοπλόους κ.λπ. που ξέρουν τις ιδιαιτερότητες του καιρού της περιοχής. Επιπρόσθετα μπορούμε διαμέσου της ΕΜΥ ή του τοπικού λιμενικού σταθμού να πάρουμε σχετική βραχυπρόθεσμη πρόβλαψη

Υπάρχει σωστικό μέσο που να μην με εμποδίζει όταν κολυμπάω ;

Ναι υπάρχει ζώνη μέσα στο οποίο είναι τυλιγμένο φουσκωτό σωσίβιο, που φουσκώνει αυτόματα με την χρήση αμπούλας διοξειδίου του άνθρακα ή/και χειροκίνητα με τράβηγμα ενός σχινιού. Το συγκεκριμένο σωσίβιο δεν μας εμποδίζει κατά την διάρκεια της κολύμβησης είτε κολυμπάμε με μαγιό είτε με wetsuit.

 

To wetsuit με βοηθάει σε τέτοιες περιπτώσεις;

Ναι γιατί μας προσφέρει άνωση, προστασία από υποθερμία. Εάν κουραστούμε μπορούμε να χαλαρώσουμε σημαντικά πιο εύκολα.

 

Τί είναι το πιο σημαντικό όταν ξεσπάσει ένα μπουρίνι;

Να μην πανικοβληθούμε. Να διώξουμε αρνητικές σκέψεις που αστραπιαία μπορεί να εισβάλλουν στο μυαλό μας καθώς και να καταπολεμήσουμε την ταχυκαρδία του πανικού.

Αναπνέουμε φυσιολογικά και επικεντρωνόμαστε στο να κολυμπήσουμε αποτελεσματικά προς την σωστή κατεύθυνση.

Είναι σημαντικό μόλις δούμε επιδείνωση του καιρού να βγούμε άμεσα από την θάλασσα. Οσο πιο έγκαιρα συνηδειτοποιήσουμε τι συμβαίνει και όσο πιο γρήγορα πάρουμε την απόφαση να διακόψουμε την προπόνησή μας τόσο πιο εύκολα θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση.

 

Να συνεχίσω την προπόνησή μου ή να προσπαθήσω να πάω προς στην στεριά;

Πρέπει ο στόχος να είναι να βγούμε στην στεριά καθώς δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν θα ακολουθήσουν κεραυνοί ή πόσο θα χειροτερέψει ο καιρός.Να σημειώσουμε ότι το νερό είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού και  σε συνέχεια αυτού μπορείτε να κτυπηθείτε από κεραυνό ακόμα και σε αρκετή απόσταση από το σημείο επαφής του με το νερό.

 

Ποια πορεία πρέπει να ακολουθήσω ;

Πρέπει να κατευθυνθούμε προς στεριά που δεν έχει βράχια (ιδίως εάν ο κυματισμός και το ρεύμα έχουν διεύθυνση προς τα εκεί). Επιλέγουμε την πιο μικρή πορεία εξόδου εφόσον ο κυματισμός δεν είναι απαγορευτικός στο να μπορούμε να διατηρούμε μία ικανοποιητική ταχύτητα.

Θέλει προσοχή στα βράχια (ακόμα και στα ύφαλα)  και στο να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε καταλάβει προς τα που είναι η στεριά.

 

Τί πρέπει να κάνω ώστε να μην πίνω νερό;

Συνήθως  κάποιοι πίνουν νερό κατά την διάρκεια της κολύμβησης γιατί δεν εκνέουν όλο τον αέρα καθώς έχουν το κεφάλι μέσα στο νερό. Γυρνώντας στο πλάι για να εισπνεύσουν εξακολουθούν να εκπνέουν οπότε βάζοντας το κεφάλι τους στο νερό  συνεχίζουν να εισπνέουν και έτσι «πίνουν νερό»

 

Κινδυνεύω εάν δεν ξέρω/ μπορώ/ με βολεύει να πέρνω αναπνοές και από τις δύο πλευρές;

Αυτό είναι κάτι που γράφουν όλα τα περιοδικά και μία έκφραση κλισέ που έχει μικρή αλήθεια. Προσωπικά αναπνέω από την μία και συγκεκριμένη πλευρά άσχετα από που έρχεται και πόσο δυνατό είναι το κύμα. Σπάνια έχω «πιει» νερό και αυτό έχει γίνει σε αγώνες από ποδιά άλλου αθλητή ή δικού μου λάθος συγχρονισμού εκπνοής- εισπνοής.

Δεκινδυνεύουμε εάν δεν ξέρουμε να αναπνέουμε και από τις δύο πλευρές . Βοηθάει να μπορούμε να αναπνέουμε και από τις δύο πλευρές αλλά δεν χρειάζεται να πανικοβληθούμε. Μπορούμε να κολυμπήσουμε άνετα αναπνεόντας από την μία πλευρά άσχετα από το που έρχεται το κύμα.

 

Πως πρέπει να ελέγχω την πορεία μου και το προσανατολισμό μου;

Εάν το κύμα είναι κόντρα στην πορεία μας και έχει πέσει λόγω βροχή σημαντικά η ορατότητα ίσως είναι καλύτερα λίγο πρόθιο για να έχουμε περισσότερο χρόνο να επεξεργαστούμε την πορεία μας.

 

Πρέπει να αλάξει η τεχνική μας ανάλογα με τον κυματισμό ;

Ναι. Είναι πιο εύκολο να κολυμπάμε με την μία κορύφωση (αυστραλέζικο στυλ), δηλαδή σύντομες και κοφτές χεριές και χρησιμοποιώντας λίγο παραπάνω πόδια.

Εάν προσπαθούμε να ρολάρουμε και να γλιστρήσουμε τότε θα μειωθεί πολύ η ταχύτητά μας. Μπορεί ακόμα και να μένουμε σταθεροί ή εάν είναι πολύ έντονο το ρεύμα να μας παει και προς τα πίσω.

Προσωπικά προσομοιάζω την κολύμβηση με κόντρα κύμα με το να ανέβω μία ανηφόρα στην ποδηλασία ή το τρέξιμο. Mεγαλύτερη συχνότας (SPM) και πολύ υπομονή.

 

Υπάρχει τρόπος να μπορούν να με εντοπίσουν άμεσα εάν δεν μπορώ να επιστρέψω στην ακτή;

Εάν λαμβάνουμε όλα τα μέτρα προψύλαξης που έχουμε σημειώσει δεν θα χρειαστεί κάτι τέτοιο. Ενα αδιάβροχο gps tracker σε αδιάβροχη θήκη μέσα από το wetsuit είναι ίσως η καλύτερη λύση.

 

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης -Προπονητική Ομάδα Smart Sport  & Συντακτική Ομάδα Triathlon World.gr & Triathlon.gr(Email : info@triathlonworld.gr)

Aussie Ky Hurst (right) in the men's 10km open water swim.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)