Ironman 70.3, Greece: Παρακολούθηση των επιπέδων ενυδάτωσης

Ironman 70.3, Greece: Παρακολούθηση των επιπέδων ενυδάτωσης

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης (προπονητής Τριάθλου και υπεύθυνος σύνταξης Triathlon Mag)  -Web- Site : www.triathlonworld.gr – Email : smartsportcoach@hotmail.com & info@triathlonlab.gr -Κινητό : +30 693 71 70 260

Η επαρκής ενυδάτωση σε ένα αγώνα τριάθλου ιδίως μεγάλης απόστασης, π.χ. Ironman 70.3 ή Ironman είναι καθοριστικής σημασίας για το αθλητικό αποτέλεσμα και φυσικά για την προστασία της υγείας μας.

Η παρακολούθηση των επιπέδων ενυδάτωσης δεν είναι κάτι που μπορούμε να αφήσουμε για τη ημέρα του αγώνα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό στις μεγάλης διάρκειας προπονήσεις μας να παρακολουθούμε τα επίπεδα ενυδάτωσής μας και να αξιολογούμε την στρατηγική ενυδάτωσης που ακολουθήσαμε στη συγκεκριμένη προπόνηση. Με ποιους απλούς τρόπους και τεχνικές μπορούμε να παρακολουθήσουμε τα επίπεδα ενυδάτωσης μας;

Προτείνουμε τους παρακάτω  τρεις τρόπους που μπορεί να ακολουθήσει ο οποιοσδήποτε αθλητής/ τρια. Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις ή περίπλοκες διαδικασίες μέτρησης.

Triathlon Coach Services

Triathlon Coaching Services

Υπολογισμός του ιδρώτα/ ρυθμού εφίδρωσης

Υπολογισμός της ποσότητας ιδρώτα που παράγουμε και πως αυτή η ποσότητα μεταφράζεται σε ποσοστό του σωματικού μας βάρους.

Μετρούμε το σωματικό μας βάρος πριν και μετά την άσκηση για να προσδιορίσουμε τον ρυθμό εφίδρωσης.

Πριν από την άσκηση, ζυγιζόμαστε τον εαυτό σας με ελάχιστα ρούχα (π.χ. μαγιό)

Μετά την προπόνηση, σκουπιζόμαστε και φορώντας στεγνά ρούχα (π.χ. το ίδιο μαγιό που είχαμε χρησιμοποιήσει στο ζύγισμα πριν την προπόνηση) ζυγιζόμαστε εκ νέου.

Η διαφορά στο σωματικό βάρος είναι ο ιδρώτας που έχει παραχθεί, λαμβάνοντας φυσικά υπόψιν την ποσότητα υγρών που έχουμε καταναλώσει κατά τη διάρκεια της προπόνησης

Μετά την προπόνηση πρέπει να λάβουμε 1,5 κιλό νερού για κάθε κιλό αρνητικού ισοζυγίου νερού.

 

Ειδικό βάρος

Ο δεύτερος τρόπος/ τεχνική για να αξιολογήσουμε τα επίπεδά ενυδάτωσης μας είναι να ελέγξουμε το ειδικό βάρος των ούρων μας.

Μπορείτε να αγοράσουμε τις ταινίες δοκιμής  από ένα φαρμακείο.

Για να χρησιμοποιήσετε τη δοκιμαστική ταινία, ουρείτε σε ένα ειδικό δοχείο (που μπορείτε να αγοράσετε από ένα φαρμακείο= είναι τα δοχεία που χρησιμοποιούμε για να πάμε τα ούρα μας για ανάλυση σε ένα μικροβιολογικό εργαστήριο).

Στη συνέχεια εμβαπτίζετε  το stick/ ταινία στα ούρα και συγκρίνετε το χρώμα στο ραβδί με τα χρώματα στη συσκευασία.

Χρώμα ούρων

Ο τρίτος τρόπος για να ελέγξουμε την κατάσταση ενυδάτωσης είναι να αξιολογήσουμε το χρώμα των ούρων κατά τη διάρκεια της άσκησης. Το γράφημα στα αριστερά θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν το χρώμα των ούρων σας βρίσκεται εντός υγιούς εύρους.

Urine Colour

Urine Colour

Διάγραμμα χρωμάτων ούρων

1-3 Πολύ υγιεινή ενυδάτωση

4-5 Ανησυχία για την ενυδάτωση

6-8 ΠΟΛΥ Ανησυχία για την ενυδάτωση

Monitor Hydration Level

Monitor Hydration Level

Summary
Article Name
Παρακολούθηση των επιπέδων ενυδάτωσης
Description
Η επαρκής ενυδάτωση σε ένα αγώνα τριάθλου ιδίως μεγάλης απόστασης, π.χ. Ironman 70.3 ή Ironman είναι καθοριστικής σημασίας για το αθλητικό αποτέλεσμα και φυσικά για την προστασία της υγείας μας. Η παρακολούθηση των επιπέδων ενυδάτωσης δεν είναι κάτι που μπορούμε να αφήσουμε για τη ημέρα του αγώνα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό στις μεγάλης διάρκειας προπονήσεις μας να παρακολουθούμε τα επίπεδα ενυδάτωσής μας και να αξιολογούμε την στρατηγική ενυδάτωσης που ακολουθήσαμε στη συγκεκριμένη προπόνηση. Με ποιους απλούς τρόπους και τεχνικές μπορούμε να παρακολουθήσουμε τα επίπεδα ενυδάτωσης μας;
Author

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)