Προπονητική Κολύμβησης : Case Study “The Albatross”

“The Albatross”:  Ένα εξαιρετικό προπονητικό σεμινάριο κολύμβησης…ή πολύ μπροστά από την εποχή του.

Ο Γιάννης είναι πιστοποιημένος δάσκαλος κολύμβησης (Teacher ID: 15843) από τον Σύνδεσμο Προπονητών Κολύμβησης της Αυστραλίας (ASCTA ID : 42229) καθώς και Αργυρού Επιπέδου Διεθνής προπονητής από τον ίδιο σύνδεσμο (International Silver :0534). Είναι επίσης πιστοποιημένος προπονητής κολύμβησης από τον Σύνδεσμο Προπονητών κολύμβησης των ΗΠΑ επιπέδου 4 (American Swimming Coaches Association/ ASCA Level 4).

Εισαγωγή

Μπορεί ο Phelps να έχει την μεγαλύτερη συλλογή Ολυμπιακών μεταλλίων, o Thorpe να είναι πολύ διάσημος, ο Bolt ακόμα πιο διάσημος όμως υπάρχουν ορισμένοι αθλητές που έχουν τρομερό ενδιαφέρον προπονητικά. Μερικοί από αυτούς επηρέασαν σημαντικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε ορισμένα προπονητικά ζητήματα και ίσως άλλαξαν για πάντα τις μεθόδους προπόνησης ή ακόμα και ολόκληρη την φιλοσοφία και τον τρόπο προσέγγισης ενός αθλήματος.

Τέτοιες περιπτώσεις στην κολύμβηση είναι ο Vladimir Salnikov, o Michael Gross, o Alexander Popov, η Janet Evans…Σε όλους αυτούς τους αθλητές και τους προπονητές τους θα έχουμε αφιέρωμα καθώς όλη τους η προσέγγιση είναι μοναδική και αποτελεί ένα εξαιρετικό προπονητικό σεμινάριο.

To Albatros του Offenbach.

Ο Γερμανός κολυμβητής με ύψος 2,01, βάρος μόνο 88 κιλά και άνοιγμα χεριών 2,13 είχε το ψευδώνυμο « Albatros». Φήμες έλεγαν ότι μπορεί να ακουμπήσει ταυτόχρονα και τα πλαινά πλαστικά από την διαδρομή που κολυμπούσα όμως ο ίδιος είχε  σχετικά : Η διαδρομή έχει πλάτος 2,50 και εγώ με δυσκολία/ διάταση μπορώ να φτάσω το 2,25»!!!

Κατά την δική μας γνώμη ο Gross ήταν η αιτία για την επανάσταση ύψους που έγινε στην κολύμβηση σε παγκόσμιο επίπεδο ώστε να φτάσουμε στο σήμερα όπου το ύψος – το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής κολύμβησης ακόμα και εάν ορισμένοι εξακολουθού να το αγνοούν- θεωρείται καθοριστικός παράγοντας επιτυχίας.

Τί κάνει σήμερα;

Ο Gross σταμάτησε την κολύμβηση σε υψηλό επίπεδο το 1991 και μετά ασχολήθηκε με τις σπιυδές του σε θέματα επικοινωνίας, κάνοντας μάλιστα και διδακτορική διατριβή σχετικά με την Γερμανική κολτούρα στις κοινωνίες τον 18ο και 19ο αιώνα. Είναι πατέρας δύο παιδιών. Η εργασία του είναι σε εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων. Στον ελεύθερό του χρόνο κάνει mtb και σκι. Πλέον κολυμπάει μόνο για διασκέδαση, πολλές φορές σε ανοιχτό νερό, όμως δεν θέλει να συμμετέχει σε αγώνες, καθώς δεν τον ενθουσιάζει η μικρή ταχύτητα.

Πίσω από έναν εξαιρετικό αθλητή κρύβεται ένας εξαιρετικός προπονητής

Χωρίς να ασχοληθούμε περισσότερο με την ζωή του ας ασχοληθούμε με τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την προσέγγισή του στην κολύμβηση, μέρος της οποίας ανήκει και στον προπονητή του Hartmut Oeleker. Ο αθλητής σε συνέντευξή του το 1984 είχε δηλώσει με θαυμασμό για τον προπονητή του : «Ενδιαφέρεται πως είσαι ως άτομο…γιατί δεν είσαι χαρούμενος».

Ποιότητα ή ποσότητα;

Οταν είχε επισκεφθεί την Αμερική για προπόνηση είχε δηλώσει : «Οι Αμερικάνοι έχουν πολύ διαθέσιμο χρόνο, τόσο που μερικές φορές τον σπαταλούν. Μπορείς να προπονηθείς για 4 ώρες την ημέρα και να μην καταφέρεις τίποτα ή να προπονηθείς για 2 ώρες πολύ δυνατά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, από το να κολυμπάς απλά μέτρα». Ο προπονητής, ο πολύ επιτυχημένος και διάσημος Mark Schubert, της ομάδαςπου επισκέφθηκε όμως τοποθετήθηκε σχετικά ύστερα από τις δηλώσεις του Γερμανού κολυμβητής : «Εάν είχαμε το ταλέντο του δεν θα χρειαζόταν να κολυμπάμε τόσο πολύ».

Ο Gross έκανε μόνο μία προπόνηση τηη ημέρα, το απόγευμα, κολυμπώντας 6-9.000 μέτρα.

Run Michael run….&Cross training

O Gross έκανε πολύ τρέξιμο, συνήθως 15 χιλιόμετρα και μάλιστα με πολύ γρήγορο ρυθμό. Φήμες αναφέρουν ότι έτρεχε πολλές φορές από 3:45 έως και 3:20

Ομως εκτός απο τρέξιμο, έκανε πολύ γυμναστική εκτός νερού. Σχεδόν την μισή του ώρα προπόνησης την περνούσε σε γυμναστική εκτός νερού όπως βάρη, μπάσκετ και ποδόσφαιρο.

Ποσοστό πεταλούδας στην προπόνησή του

Εάν οι φήμες και τα δημοσιεύματα είναι σωστά δεν κολυμπούσε παρά μόνο 10% σε πεταλούδα. Αυτό γιατί όπως ο ίδιος είχε δηλώσει η «πεταλούδα μου είναι πολύ δυνατή και δεν μπορώ να την διατηρήσω για πολλά μέτρα». Ομως έκανε πολλές ασκήσει τεχνικής για να μπορέσει να διατηρήσει την ταχύτητα του στο δεύτερο κατοστάρι στους αγώνες 200 μέτρα πεταλούδας.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Προπονητική Ομάδα Smart Sport/& Athens Triathlon Team & Συντακτική Ομάδα Triathlon World.gr/ Triathlon.gr. Cyclingworld.gr/ Roadrunning.gr/ Athensjournal.gr. (Email : info@triathlonworld.gr & 6937170260)

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)