Mackenzie Madison (ΗΠΑ) : Αποκλειστική συνέντευξη.

H Mackenzie κατάφερε μέσα στο 2011 να κάνει πολύ αισθητή την παρουσία της στο Ironman καταφέρνοντας να κάνει εξαιρετικούς  χρόνους και να είναι στο βάθρο σε αρκετές περιπτώσεις.  Αποκορύφωμα ήταν η 2η θέση στο Ironman στην Φλόριντα με τον εξαιρετικό χρόνο 9 ώρες και 10 λεπτά (9:10).

Η ίδια είναι προπονήτρια του εαυτού της καθώς έχει κάνει μεταπτυχιακές πανεπιστημιακές σπουδές σε εργοφυσιολογία.

Οταν ήταν παιδί δεν είχε ασχοληθεί με τον αθλητισμό καθώς δεν είχε ιδιαίτερες ικανότητες. Είχε μεγαλύτερο ταλέντο στην μουσική.

Οταν σε σχολικό αγώνα στίβου βγήκε τελευταία αποφάσισε ότι αυτό δεν ήθελε ποτέ να ξαναγίνει. Ετσι κάθε μέρα έτρεχε ένα μίλι καθόλη την διάρκεια του καλοκαιριού και κατάφερε να ρίξει τον χρόνο της από 14 λεπτά σε 7 λεπτά.

Υστερα από προτροπή του πατέρα της συμμετείχε σε τρίαθλο και κατάφερε να βγει πρώτη.

Η ίδια, πέρα από αθλήτρια είναι και προπονήτρια τριάθλου και ποδηλασίας προσφέροντας προπονητικές υπηρεσίες και βοηθώντας πολλούς αθλητές σε θέματα εργοφυσιολογίας.

Νομίζουμε ότι πέρα από την αθλητική της εξέλιξη η οποία θα είναι εντυπωσιακή καθώς είναι μόλις 25 ετών έχει πολύ ενδιαφέρον να ακούσει την γνώμη της για θέματα προπονητικής και εργοφυσιολογίας.

Αποκλειστική συνέντευξη στον Γιάννη Ψαρέλη.

TriathlonWorld: Πότε πρωτοασχολήθηκες με τον αθλητισμό και πότε με το Τρίαθλο;

Mackenzie Madison: Ασχολήθηκα κυρίως με την μουσική και τον χορό για περίπου 9 χρόνια. Επαιζα πιάνο και κλαρινέτο για 7 χρόνια. Δεν είχα ασχοληθεί καθόλου με τον αθλητισμό για πολλά χρόνια.  Η αιτία δεν είναι ότι δεν μου άρεσε ο αθλητισμός  αλλά ότι  ήμουν πολύ «κακή» και έτσι δεν περνούσα καλά. Ημουν το «τελευταίο» άτομο το οποίο θα επιλεγόταν ποτέ για μία σχολική ομάδα ενός ομαδικού αθλήματος. Οταν ήμουν 12 ετών και ήμουν στην έκτη δημοτικού συμμετείχα σε αγώνα τρεξίματος  -ήταν αγώνας ενός μιλίου, δηλαδή 1600 μέτρα- και βγήκα τελευταία. Τότε αποφάσισα ότι δεν ήθελα ποτέ αυτό να ξανασυμβεί. Ετσι αποφάσισα να τρέχω κάθε μέρα εκείνο το καλοκαίρι ένα μίλι. Οι χρόνοι μου έπεσαν από τα 14 λετπά στα 7 λεπτά. Διασκέδαζα που γινόμουν όλο και πιο γρήγορη συνεχώς. Τότε, στο τέλος του καλοκαιριού ο πατέρας μου μου ζήτησε να κάνω έναν αγώνα τριάθλου στο οποίο θα συμμετείχε και εκείνος. Τελικά βγήκα πρώτη γυναίκα σε όλο τον αγώνα.

 

Triathlon World: Ποιοί είναι οι αθλητικοί σας στόχοι για το 2012 καθώς και για την καριέρα σας γενικότερα;

Mackenzie Madison: Ο καθένας επιθυμεί να κερδίσει έναν αγώνα, αλλά ξέχωρα από αυτό νομίζω ότι αυτό είναι πολύ πιθανόν να γίνει για εμένα το 2012, δηλαδή να κερδίσω έναν αγώνα 70.3 ή έναν αγώνα Ironman. Επίσης σημαντικός στόχος είναι να προκριθώ και να λάβω μέρος στο Ironman στην Χαβάη συμμετέχοντας και αντιμετωπίζοντας τους καλύτερους αθλητές Τριάθλου μεγάλης απόστασης. Είμαι μόλις 25 ετών και έχω αρκετά χρόνια μπροστά μου μέχρι να φτάσω στο απόγειο της αθλητικής  μου απόδοσης και καριέρας. Ομως για να μπορέσω να εκπληρώσω  τις αθλητικές μου  φιλοδοξίες οφείλω να είμαι υπομονετική και να προγραμματίσω την πορεία μου προς την κορυφή σε στέρεες βάσεις.  Βλέπω την καριέρα μου σε βάθος χρόνου και θα ήθελα να έχω πολλές επιτυχίες στις οποίες θα περνάω πολύ καλά.

 

Triathlon World: Τί έχετε σπουδάσει και κατά πόσο αυτό σας έχει βοηθήσει στην αθλητική σας καριέρα;

Mackenzie Madison:  Οι σπουδές σίγουρα μου έχουν προσφέρει πάρα πολλά. Εχω πρώτο πτυχίο από το Πανεπιστήμιο της IOWA με εξιδείκευση στην κινησιολογία και με δευτερεύουσα κατεύθυνση στην προπονητική. Επίσης έχω δίπλωμα κατηγορίας Ι στο τρέξιμο (τόσο ανωμάλου δρόμου όσο και στίβου). Εχω επίσης μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το πανεπιστήμιο του Ορεγκον (μάστερ σε εργοφυσιολογία).  Εχω κάνει αρκετές ερευνητικές μελέτες σε υψηλού επιπέδου ποδηλάτες και έχω ασχοληθεί με θέματα όπως αυτό της σωστής ενυδάτωσης, της σωστής προσαρμογής σε υψηλές θερμοκρασίες, της αναπλήρωσης του γλυκογόνου κ.λπ. Επίσης έχω προπονήσει αρκετούς αθλητές σε αρκετά από τα αθλήματα αντοχής και κυρίως έχω αποκτήσει πολύ μεγάλη εμπειρία στην διεξαγωγή και ανάλυση εργομετρικών εξετάσεων όπως μέτρηση γαλακτικού οξέως,  μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου (VO2max). Θα πρέπει να αναφέρω ότι τις περισσότερες από αυτές τις εργομετερικές εξετάσεις τις έχω κάνει σε δρομείς υψηλού επιπέδου και έχω δώσει βοήθεια και κατευθύνσεις στους προπονητές τους. Κοιτώντας τα αποτελέσματα των εργομετρικών εξετάσεων μπορώ άμεσα να καταννοήσω σε βάθος τί ακριβώς συμβαίνει. Είμαι τυχερή καθώς «έχω μαζί μου» συνεχώς σε κάθε προπόνηση προπονητή, εργοφυσιολόγο και φυσικοθεραπευτή.

 

Triathlon World: Ποιός ή ποιοί είναι υπεύθυνοι για την προπόνησή σας ποιά είναι η φιλοσοφία τους;

Mackenzie Madison: Είμαι ο προπονητής του εαυτού μου.  Η φιλοσοφία μου είναι  να ακούω το σώμα μου, να απολαμβάνω αυτό που κάνω, να έχω αυτοπεποίθηση και να είμαι ανοικτή σε  προτάσεις και τυχόν παρατηρήσεις. Δίνω προσοχή σε λεπτομέρειες μόνο ως μέσο για να ζωγραφίσω την μεγάλη «εικόνα».

Triathlon World: Πώς είναι μία τυπική μέρα για εσάς ; Πόσες ώρες προπονείστε και πως κατανέμετε τον χρόνο σας;

Mackenzie Madison: Μία τυπική μέρα για εμένα είναι ως εξής:

  • Ξυπνάω στις 5-6 το πρωί και κολυμπάω για περίπου 2 ώρες (6-7 χλμ)
  • Τρώω, ενυδατώνομαι σωστά και προετοιμάζομαι για την επόμενη προπόνηση
  • Κάνω μία μεγάλης διάρκειας προπόνηση ποδηλασίας διάρκειας 4-6 ωρών με ενδιάμεσα διάφορα κομμάτια ανηφόρας, στο αναερόβιο κατώφλι ή κομμάτια με πολύ στροφάρισμα.
  • Υστερα τρέχω για 45 λεπτά
  • Τρώω, ενυδατώνομαι, κάνω ένα μπάνιο και κάνω διατάσεις.
  • Προπονώ κάποιες ομάδες  και αθλητές, απαντάω σε email, γράφω άρθρα και κάνω γυμναστική και δουλειές στο σπίτι
  • Πηγαίνω για ύπνο κατά τις 21:00 και την επόμενη μέρα από την αρχή.

 

Triathlon World: Ποιά είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι ερασιτέχνες αθλητές και τα οποία δεν σταματούν να κάνουν μέρα μετά την μέρα.

Mackanzie Madison: Εχω εντοπίσει τα παρακάτω:

  • Εστιάζουν στον όγκο αντί να εστιάζουν στην ποιότητα και την ένταση. Εστιάζουν στην τεχνική αντί της φυσικής κατάστασης. Δεν μπορείς να έχεις καλή τεχνική εάν δεν είσαι αρκετά δυνατός.
  • Επιμένουν και πιέζουν πολύ το σώμα τους όταν είναι τραυματισμένοι, χωρίς να αφιερώνουν χρόνο για να κάνουν απλά πράγματα όπως να βάλουν πάγο στο σημείο που πονούν ή να ασχοληθούν εις βάθος με τον τραυματισμό τους.
  • Το παρακάνουν με την διατροφή τους φτάνοντας σε σημείο υπερβολής, π.χ. στο σημείο να ζυγίζουν τα τρόφιμα

 

 

Triathlon World: Προπονείστε μόνη σας ή με κάποιο γκρουπ; Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα κάθε περίπτωσης;

Mackenzie Madison: Κάνω και τα δύο. Τις ημέρες που πρέπει να «δουλέψω» ένταση είναι χρήσιμο να υπάρχει  και κάποιος να με «τραβάει» ώστε να φτάσω σε επίπεδα στα οποία δεν μπορούσα να πιστέψω ότι θα έφτανα. Αλλά πρέπει να μπορείς να δημιουργείς αυτή την παρακίνηση από τον ίδιο σου τον εαυτό.  Υπάρχει μοναξιά σε αγώνες Ironman και δεν μπορείς να είσαι συνεχώς με άλλους στις προπονήσεις μεγάλης διάρκειας ή ακόμα και στις προπονήσεις ταχύτητας. Το να μην ερξαρτάσαι από άλλους αλλά να είσαι απόλυτα ανεξάρτητος είναι κάτι πολύ σημαντικό και είναι αυτό που σε κάνει καλύτερο αθλητή.

 

Triathlon World:  Η τεχνολογία του αθλητικού εξοπλισμού έχει διεισδύσει πάρα πολύ στο τρίαθλο τα τελευταία χρόνια. Πόσο επηρεάζεται το αθλητικό αποτέλεσμα;

Mackenzie Madison: Απίστευτα πολύ. Μία λέξη μόνο: Ποδήλατα Ατομικής Χρονομέτρησης.

 

Triathlon World:  Τί όργανα χρησιμοποιείτε για να μετρήσετε την ένταση της προπόνησής σας;

Mackenzie Madison: Χρησιμοποιώ το Garmin καθώς και το CycleOps για την μέτρηση των watt.  Νομίζω ότι είμαι πολύ καλή στο να κρίνω πόσο δυνατά προπονούμαι, εάν πραγματικά προσπαθώ αρκετά ή σε ποια ένταση θα έπρεπε να είμαι ή πόση προσπάθεια πρέπει να καταβάλω σε κάθε προπόνηση. Αλλά χρειάζομαι όλη αυτή την πληροφορία που μου δίνουν τα όργανα μέτρησης ώστε να συμπληρώσω την εικόνα που δημιουργούν τα σημάδια του εαυτού μου.

 

Χορηγοί:

TYR, BMC, PowerBar, K-Swiss, Garmin, CycleOps

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)