Τραυματισμοί στην ποδηλασία :Γόνατο…η αχίλλειος πτέρνα του τριαθλητή στην ποδηλασία;

 Με εξαίρεση τους τραυματισμούς από κάποιο πέσιμο/ ατύχημα οι τραυματισμοί στο γόνατο είναι οι πιο συνηθισμένοι στους ποδηλάτες – και συναγωνίζονται μόνο με αυτούς τη μέσης- αλλά και στους αθλητές μεγάλων αποστάσεων Τριάθλου.

Κείμενο Γιάννης Ψαρέλης- Προπονητής Τριάθλου

Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τους περισσότερους τραυματισμούς στο γόνατο ως τραυματισμούς υπέρχρησης.

Αιτίες -Υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν κάποιο ερεθισμό, ενόχληση, τραυματισμό ακόμα και μόνιμη κατάσταση πόνου στο γόνατο. Ας δούμε μερικές από αυτές :

  • Λάθος ύψος στην σέλλα. Είναι η πιο βασική αιτία προβλημάτων στους αρχάριους ποδηλάτες που δεν έχουν κάνει ένα bike fitting. Ανάλογα που θα νιώσουμε τον πόνο ο προπονητής μας καταλαβαίνει εάν πρέπει να κατεβάσουμε ή να ανεβάσουμε την σέλλα.

  • Λάθος θέση της σέλλας σε σχέση με το άξονα της μεσαίας τριβής.

  • Λανθασμένο q-factor. Σε ξεχωριστό άρθρο αναλύσαμε τι είναι το q-factor και τι ρόλο παίζει.

  • Λάθος τοποθέτηση στα σχαράκια, δηλαδή εμπρός πίσω καθώς και λάθος κατεύθυνση της μύτης του παπουτσιού.

  • Πρηνισμός. Ενώ στο τρέξιμο ο πρηνισμός θεωρείται βασική αιτία τραυματισμού και οι πάτοι αρκετά διαδεδομένοι στην ποδηλασία δεν υπάρχει σχετική γνώση και κουλτούρα.

  • Βαριά πατήματα.

  • Απότομη αύξηση χιλιομέτρων

  • Βαριά πατήματα

  • Απότομη αύξηση των χιλιομέτρων που κάνουμε σε ανηφόρες.

  • Λανθασμένος τρόπος/ τεχνική πεταλαρίσματος με τα γόνατα να είναι στραμμένα προς τα έξω ή προς τα μέσα.

  • Άνιση μυϊκή ανάπτυξη με πιο φανερή την υστέρηση του έσω πλατύ.

Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι :

  • Εάν νιώθουμε πόνο στο μπροστινό μέρος αυτό οφείλεται πιθανόν ότι καθόμαστε χαμηλά ή πολύ μπροστά ή χρησιμοποιούμε βαριά πατήματα ή ανεβαίνουμε πολλές ανηφόρες (απότομη αύξηση)…

  • Εάν νιώθουμε ενόχληση στο πίσω μέρος στο γόνατο αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι καθόμαστε ψηλά ή πολύ πίσω…

  • Οταν νιώθουμε πόνους στο πλάι μπορεί να οφείλεται σε λάθος q-factor, λάθος τοποθέτηση στα σχαράκια, μη ισορροπημένη μυική ανάπτυξη.

Triathlon Coaching Cycling

Triathlon Coaching Cycling

Τα παραπάνω απλά αποτελούν μία κατεύθυνση και ο γιατρός σε συνεργασία με τον προπονητή μπορούν να κάνουν διάγνωση (ιατρός) και εντοπισμού των αιτιών (προπονητής)   Τρόποι πρόληψης Συνεπώς για να αντιμετωπίσουμε τα παραπάνω πολύ απλά και πρακτικά μπορούμε να κάνουμε τα εξής :

  1. Να κάνουμε ένα bike fitting

  2. Να τοποθετήσουμε σωστά τα σχαράκια. Μια γενική οδηγία είναι ότι το κότσι πρέπει να είναι πάνω από τον άξονα του πεταλιού

  3. Να τοποθετήσουμε σχαράκια που μας δίνουν δυνατότητα περιστροφής του πέλματος, όμως όχι υπερβολικής περιστροφής.

  4. Να χρησιμοποιούμε πάτους ιδίως εάν έχουμε την τάση να πρηνίζουμε στο ποδήλατο.

  5. Να επιλέξουμε σωστό μέγεθος και τύπο παπουτσιού. Κάθε εταιρεία έχει την τάση να φτιάχνει συγκεκριμένες φόρμες παπουτσιού.

  6. Να εξετάσουμε το q-factor όπως και το μέγεθος του βραχίονα των πεταλιών

  7. Να δίνει κάποιος προπονητής της τεχνική μας πεταλαρίσματος.

  8. Να αφιερώνουμε επαρκή χρόνο στην προθέρμανση ιδίως πριν από προγράμματα υψηλής έντασης σε ίσισωμα ή ανηφόρα. Να μην ανεβαίνουμε ανηφόρες χωρίς επαρκή προθέρμανση. Πολλοί αθλητές ξεκινούν την προπόνησή τους ή την τελειώνουν με ανηφόρες λόγω τοποθεσίας του σπιτιού τους.

  9. Να στροφάρουμε επαρκώς τόσο στο ίσιωμα όσο και στις ανηφόρες.

  10. Να μην αυξάνουμε τα προπονητικά φορτία απότομα.

  11. Να κάνουμε διατάσεις μετά από κάθε προπόνηση και ιδανικά μετά την προθέρμανση.

  12. Να κλείνουμε τις μυϊκές ανισορροπίες

  13. Να βάζουμε προληπτικά πάγο στα γόνατα

 Τρόποι αντιμετώπισης Εάν τυχόν υπάρξει ενόχληση ή τραυματισμός στο γόνατο αυτά που σίγουρα που πρέπει να κάνουμε :

  1. Να μην αγνοήσουμε τυχόν ενοχλήσεις . Τα σημάδια θα είναι συνήθως σταδιακά και όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με σωστή διάγνωση και εντοπισμού της αιτίας τόσο πιο γρήγορα θα απαλλαχθούμε από τις συνέπειες.

  2. Πρέπει να βάλουμε πάγο επιστρέφοντας σπίτι (10-15 λεπτά κάθε ώρα) ή ακόμα καλύτερα να κάνουμε παγομαλλάξεις.

  3. Να απευθυνθούμε σε γιατρό ορθοπαιδικό που να γνωρίζει από αθλητισμό και ιδιαίτερα από ποδηλασία

  4. Να αποφύγουμε για κάποιες μέρες βαριά πατήματα και ανηφόρες.

Κείμενο Γιάννης Ψαρέλης- Προπονητής Τριάθλου

Triathlon Performance

Triathlon Coaching

Summary
Τραυματισμοί στην ποδηλασία :Γόνατο...η αχίλλειος πτέρνα του ποδηλάτη;
Article Name
Τραυματισμοί στην ποδηλασία :Γόνατο...η αχίλλειος πτέρνα του ποδηλάτη;
Description
 Με εξαίρεση τους τραυματισμούς από κάποιο πέσιμο/ ατύχημα οι τραυματισμοί στο γόνατο είναι οι πιο συνηθισμένοι στους ποδηλάτες – και συναγωνίζονται μόνο με αυτούς τη μέσης- αλλά και στους αθλητές μεγάλων αποστάσεων Τριάθλου. Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τους περισσότερους τραυματισμούς στο γόνατο ως τραυματισμούς υπέρχρησης.   Αιτίες Υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν κάποιο ερεθισμό, ενόχληση, τραυματισμό ακόμα και μόνιμη κατάσταση πόνου στο γόνατο.
Author

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)