Κική Λιόση

Συνεχίζουμε το αφιέρωμά μας με τίτλο «Τρίαθλο ως φιλοσοσοφία & τρόπος ζωής» παρουσιάζοντας την Κική Λιόση, αρχηγό της εθνικής ομάδας πόλο γυναικών που κατέκτησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα το 2011 στην Κίνα. Η Κική στην πρώτη της κιόλας συμμετοχή σε αγώνα Τριάθλου κατάφερε να στεφθεί νικήτρια.

TriathlonWorld: Πότε ξεκίνησες αθλητισμό ;

Κική Λιόση : Ξεκίνησα σε ηλικία 5 χρόνων με το κολύμπι,ήμουν κολυμβήτρια μέχρι και 20 χρόνων έχω υπάρξει πρωταθλήτρια ελλαδας τόσο στις μικρές κατηγορίες όσο και στην οπεν ήμουν στην εθνικη ομάδα για 7 περίπου χρόνια με συμμετοχές σε πανευρωπαικους βαλκανικούς και μεσογειακους αγώνες.

 

TriathlonWorld : Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με την υδατοσφαίριση και ποιες θεωρείς ότι είναι οι μεγαλύτερες επιτυχίες σου;

Κική Λιόση : Στην ηλικία των 20 αποφάσισα να πάω στην υδατοσφαίριση,οι μεγαλύτερες επιτυχίες που έχω πετύχει με την εθνικη ομάδα είναι αργυρό μετάλλιο το 2004 στους Ολυμπιακούς της αθήνας χρυσο στο παγκόσμιο στην Κίνα το 2011,αργυρό στους πανευρωπαικους στην κροατια το 2010 ,αργυρο στους πανευρωπαικους στην ολλανδία το 2012 επίσης χρυσο αργυρο και χάλκινο σε παγκόσμια κύπελλα.σε συλλογικό επίπεδο έχω πάρει ένα πρωτάθλημα με την Γλυφάδα,5 με την ομάδα μου την βουλιαγμενη 2champions cup και 2 super cup!

TriathlonWorld : Τί περιλαμβάνει το ημερήσιο πρόγραμμα ζωής και προπόνησής σου;

Κική Λιόση : Το ημερήσιο προγραμμα μου περιλαμβάνει καθημερινά 2 προπονήσεις και γυμναστήριο η πρωινη προπόνηση ξεκινάει στις 8:45 και τελειώνει 10:15-10:30 και το απόγευμα 6:30 βάρη για μια περίπου ώρα και αμέσως προπόνηση στο νερο για άλλη 1:30 ώρα ενδιάμεσα απο τις δυο προπονήσεις πηγαίνω στα ΤΕΦΑΑ προσπαθώ να τελειώσω το πανεπιστήμιο μου,ξεκουραζομαι για περίπου 3 ώρες πριν την απογευματινή προπόνηση.

TriathlonWorld : Τί είδους κολυμβητικής προπόνησης κάνετε στην προετοιμασία σας;

Κική Λιόση : Ξεκινώντας την προετοιμασία μας κάνουμε αεροβια περίπου 2 χιλιόμετρα την προπόνηση αλλα πολυ γρήγορα μετα την πρώτη βδομάδα μπαίνουμε σε κανονικούς ρυθμούς κάνοντας τα πάντα απο ταχύτητες αναεροβια γαλακτικο.

TriathlonWorld : Πότε έμαθες για το Τρίαθλο και πότε αποφάσισες να τρέξεις ένα αγώνα τριάθλου;

Κική Λιόση : Παρακολουθώ σχεδόν όλα τα αθλήματα μου αρέσει πολυ ο αθλητισμός οπότε το τρίαθλο το ήξερα σαν άθλημα αλλα μέχρι εκει,κάναμε μια συζήτηση με τον προπονητή μου τον Κώστα δήμου και λέγαμε ότι το τρίαθλο είναι ένα ωραίο άθλημα και ότι ίσως κάποια στιγμη να κάναμε έναν αγώνα αν θα τον τερματιζαμε έτσι λοιπον μου μπήκε η ιδέα στο μυαλό.

TriathlonWorld : Τί είναι αυτό που σε κάνει να ασχοληθείς με το Τρίαθλο ενώ το πιο συνηθισμένο για αθλητές & αθλήτριες του δικού σου επιπέδου είναι να σταματάνε τον πρωταθλητισμό;

Κική Λιόση : Οπως είπα και πριν μου αρέσει πολυ ο αθλητισμός,το τρίαθλο θεωρώ ότι είναι πολυ συναρπαστικό άθλημα έτσι και αλλιως και το πόλο να σταματήσω δεν θα σταματήσω ποτε να κάνω αθλητισμό!

 

TriathlonWorld : Ποιοι είναι οι αθλητικοί σου στόχοι για το 2013 ;

Κική Λιόση : Οι στόχοι της φετινής χρονιάς είναι πρωτάθλημα και ευρωπαϊκό με την βουλιαγμενη.

 

TriathlonWorld : Τι στόχους έχεις αναφορικά με την ενασχόλησή σου με το τρίαθλο;

Κική Λιόση : Αυτη την στιγμη δεν μπορω να βάλω στόχους για το τρίαθλο οι απαιτήσεις με την ομάδα μου είναι τόσες πολλές αυτη την στιγμη το τρίαθλο είναι κάτι πουτο κάνω γιατι μου αρέσει.

TriathlonWorld : Μπορείς να μας δώσεις μερικές συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσει ένας αθλητής – ανεξαρτήτου αθλήματος- για να είναι επιτυχημένος;

Κική Λιόση :Πρεπει αυτο που κάνει να το κάνει με πάθος και αγάπη πολυ προπόνηση και σίγουρα θα έρθουν επιτυχίες.

TriathlonWorld : Μπορείς να μας δώσεις μερικές συμβουλές για βελτίωση στην κολύμβηση κυρίως για αθλητές που δεν έχουν κάνει πρωταθλητισμό στην κολύμβηση ή ασχολήθηκαν με την προπόνηση της κολύμβησης μετά την ενηλικιώσή τους;

Κική Λιόση :Το κολύμπι είμαι απο τα πιο δύσκολα αθλήματα γιατι η φύση του ανθρώπου δεν είναι το υγρο στοιχείο,οπότε θα έλεγα να κάνει εντατική προπόνηση και να ξεκινήσει κάνοντας σωστή τεχνική.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)