Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία : Προκήρυξη Μεταπτυχιακού Προγράμματος

Το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού της Σχολής των Επιστημών της Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με την υποστήριξη της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας οργανώνει και λειτουργεί για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ-Μάστερ) με τίτλο «Ολυμπιακές Σπουδές, Ολυμπιακή Παιδεία, Οργάνωση και Διαχείριση Ολυμπιακών Εκδηλώσεων».

 

Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών για Ολυμπιακές Σπουδές αποτελεί καινοτομία σε διεθνές επίπεδο. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στηρίζεται στους τρεις πυλώνες του Ολυμπιακού Κινήματος, την Παιδεία, τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό που αποτελούν τη βάση του Ολυμπισμού και της Ολυμπιακής Παιδαγωγικής.

 

Η φιλοσοφία του προγράμματος συνάδει με τη φιλοσοφία του Ολυμπιακού Κινήματος για τη διάδοση του Ολυμπιακού Ιδεώδους σε διεθνές επίπεδο, την προαγωγή της γνώσης και της έρευνας σε Ολυμπιακά θέματα και την παγκόσμια και ισότιμη συμμετοχή.

 

 

Μεταπτυχιακός Τίτλος

 

Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Εξειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) με τίτλο:

«Ολυμπιακές Σπουδές, Ολυμπιακή Παιδεία, Οργάνωση και Διαχείριση Ολυμπιακών Εκδηλώσεων»

 

Αντικείμενο και Σκοπός του Προγράμματος:

q  Η απονομή ακαδημαϊκού τίτλου Μεταπτυχιακών Ολυμπιακών Σπουδών.

q  Η προαγωγή της γνώσης και της έρευνας σε θέματα ολυμπιακής φιλοσοφίας και παιδείας, οργάνωσης και διαχείρισης Ολυμπιακών Αγώνων, μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων, και γενικότερα ολυμπιακών και αθλητικών σπουδών.

q  Η παροχή στους φοιτητές εξειδικευμένων γνώσεων μεταπτυχιακού επιπέδου καθώς και άρτιας κατάρτισης για την ακαδημαϊκή, επαγγελματική και ερευνητική σταδιοδρομία τους.

q  Η πρωτοπορία στην τεχνογνωσία για την εκπόνηση προγραμμάτων Ολυμπιακής Παιδείας και η αναζήτηση και υλοποίηση νέων εκπαιδευτικών στόχων για τη δημιουργία ενός επιστημονικού υποβάθρου για την ανάπτυξη και οργάνωση του αθλητισμού.

 

 

Κατηγορίες Πτυχιούχων

 

Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Τμημάτων Α.Ε.Ι. της ημεδαπής και της αλλοδαπής κατά προτίμηση όσοι είναι στελέχη Εθνικών Ολυμπιακών Ακαδημιών, Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών, της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και Επιτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Παιδεία, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό.

Επίσης γίνονται δεκτοί απόφοιτοι Τμημάτων Φυσικής Αγωγής, ΜΜΕ, Οικονομικών Σχολών καθώς και άλλων Τμημάτων της ημεδαπής και ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής και πτυχιούχοι Τμημάτων ΤΕΙ συναφούς γνωστικού αντικειμένου.

Ο μέγιστος αριθμός πτυχιούχων που γίνονται δεκτοί κάθε έτος είναι τριάντα (30).

 

 

Διάρκεια Σπουδών

 

Η ελάχιστη χρονική διάρκεια για την απονομή τίτλου ορίζεται σε τρία (3) εξάμηνα.

 

Τόπος Διεξαγωγής

 

Το Πρόγραμμα πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις όπου εδρεύει η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία στην Ολυμπία και στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στη Σπάρτη.

 

 

Πρόγραμμα Μαθημάτων

 

Η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική. Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος κρίνεται από την επιτυχία στις εξετάσεις και τις εργασίες κάθε μαθήματος καθώς και από τη Διπλωματική Εργασία.

 

Α’ Εξάμηνο

  1. Η γέννηση του αθλητισμού. Ιστορία και φιλοσοφία του αθλητισμού στην αρχαιότητα.
  2. Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες (αναβίωση, ιστορική εξέλιξη θερινών και χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων)-Κοινωνικοπολιτικές και πολιτισμικές πτυχές των Ολυμπιακών Αγώνων- Ολυμπιακοί Θεσμοί- Ολυμπιακό Δίκαιο).
  3. Αθλητισμός και Ηθική – Ολυμπιακή Φιλοσοφία.
  4. Ολυμπιακή Παιδαγωγική Ι: Εκπόνηση και εφαρμογή σχολικών προγραμμάτων Ολυμπιακής Παιδείας.

 

Κατ΄επιλογή (1 από τα παρακάτω)

  1. Ο ρόλος, η οργάνωση και λειτουργία των Ολυμπιακών μουσείων και βιβλιοθηκών.
  2. Οικονομική Διαχείριση αθλητικών οργανισμών.
  3. Διεθνείς σχέσεις και Ολυμπιακό Κίνημα.

 

 

Β’ Εξάμηνο

  1. Ολυμπιακή Παιδαγωγική ΙΙ: Εκπόνηση και εφαρμογή σχολικών προγραμμάτων Ολυμπιακής Παιδείας.
  2. Αξιολόγηση προγραμμάτων Ολυμπιακής Παιδείας, Μεθοδολογία της έρευνας.
  3. Οργάνωση και Διαχείριση Ολυμπιακών Αγώνων (τεχνολογία, ΜΜΕ, οικονομική διαχείριση, επικοινωνία κλπ)
  4. Ολυμπιακή χορηγία και marketing.

 

Κατ’ επιλογή (1 από τα παρακάτω)

  1. Εξειδικευμένα θέματα του Ολυμπιακού Κινήματος: ΜΜΕ – Τεχνολογία και Ολυμπιακοί Αγώνες, Ντόπινγκ, ευ αγωνίζεσθαι, ρατσισμός και αθλητισμός, διαπολιτιστική παιδεία, εθελοντισμός, κ.α.
  2. Στρατηγικός και επιχειρησιακός σχεδιασμός μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων.

 

Γ’ Εξάμηνο

 

Εκπόνηση και παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας Μάστερ.

Όλα τα μαθήματα γίνονται στα Αγγλικά.

 

Δίδακτρα και Έξοδα Διαμονής

 

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και δεν απαιτείται η καταβολή διδάκτρων και εξόδων διαμονής από τους φοιτητές.

 

Δικαιολογητικά

 

Οι υποψήφιοι  οφείλουν να υποβάλουν τα κάτωθι δικαιολογητικά:

  • Αίτηση συμμετοχής στο Π.Μ.Σ.
  • Επικυρωμένο αντίγραφο πτυχίου ή πτυχίων Ελληνικού Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι ή Πανεπιστημίου του εξωτερικού.
  • Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο βεβαίωσης αναλυτική βαθμολογίας προπτυχιακών μαθημάτων.
  • Βιογραφικό σημείωμα στο οποίο να αναφέρονται αναλυτικά οι σπουδές, η επαγγελματική εμπειρία και η επιστημονική και κοινωνική δραστηριότητα του υποψηφίου.
  • Επικυρωμένα φωτοαντίγραφα πιστοποιητικών κατοχής ξένων γλωσσών.
  • Αντίτυπα δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά, αντίγραφα συγγραφικού έργου κ.λ.π. εφόσον υπάρχουν.
  • Δύο (2) συστατικές επιστολές από τις οποίες η μία τουλάχιστον να προέρχεται από Καθηγητή Πανεπιστημίου. Άλλες συστατικές επιστολές και κυρίως όσες προέρχονται από Εθνικές Ολυμπιακές Ακαδημίες ή Επιτροπές ή από αθλητικές οργανώσεις θα ληφθούν επίσης υπόψη.
  • Φωτοτυπία της Αστυνομικής Ταυτότητας.
  • Δύο (2) πρόσφατες φωτογραφίες στις οποίες να αναγράφεται και το όνομα του υποψηφίου.
  • Κάθε άλλο έργο ή δραστηριότητα που μπορεί να βοηθήσει στην επιλογή του υποψηφίου.

Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι θα περάσουν από συνέντευξη μέσω skype.
Τα δικαιολογητικά πρέπει να υποβληθούν από 30 Ιανουαρίου 2012 έως 30 Μαρτίου 2012 στη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. (Υπόψιν Κ. Γεωργιάδη -Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Π.Π., Διεύθυνση: Λεωφ. Δημητρίου Βικέλα 52, 152 33 Χαλάνδρι, Αθήνα).

 

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να απευθυνθείτε στη γραμματεία του ΠΜΣ στα τηλ.: 210-6878952, 2710-230385, fax: 210-6878840 ή μέσω email στο: master@ioa.org.gr

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)